Коронавирус - шведите и техният необикновен успех

С какво е по-различен техният модел срещу пандемията?
82
Коронавирус - шведите и техният необикновен успех
Шведи празнуват края на мерките. Снимка: БГНЕС

Швеция е едно голямо изключение: докато на много други места в света все още има строги мерки срещу пандемията, в Швеция от няколко дни отпаднаха всички ограничения. Как го постигнаха? Коментар на Миодраг Сорич, за "Дойче Веле".

Да започнем оттам, че скандинавците не се погаждат много помежду си. Ако разговаряте с датчани, ще научите и без да ги питате, че шведите били арогантни. Шведите пък смятат датчаните за ексцентрици, а двата народа (шведи и датчани) ги свързва общата им завист към норвежците – заради техните огромни залежи на петрол и газ.

Модел на отговорния гражданин

Но някои стереотипи и предразсъдъци важат само донякъде, което допълнително усложнява общата картина. Така например шведите разработиха свой по-различен модел в битката срещу пандемията: там не политиците решаваха какво трябва да се направи, за да се държи коварната болест под контрол. Тази задача шведите оставиха изцяло на учените.

Главният епидемиолог на Швеция не одобрява начина, по който говорят за шведския модел в пандемията. "Не е вярно, че Швеция действа съвсем различно. Всъщност правехме онова, което правеха и останалите. Но по друг начин."

А експертите редовно раздаваха чрез медиите съвети на гражданите: как да си мият ръцете, да спазват дистанция, да си стоят вкъщи. Гражданите обаче не бяха длъжни да се съобразяват с тези препоръки. Строгият локдаун или високите глоби за неизпълнение на предписанията изобщо не се вписваха в шведския модел за отговорния гражданин, който сам се грижи за своята сигурност. Това обаче имаше фатални последици, както се видя по-късно.

Учените отначало успокояваха населението, че е малко вероятно пандемията да се разпространява из една слабо населена страна, каквато е Швеция. Ресторантите, училищата и магазините останаха отворени, но вирусът не се спря пред никакви граници. Също както и в останалия свят, той плъзна навсякъде и най-вече из домовете за възрастни и болни хора. Броят на заразените и починали от коронавируса шведи се оказа многократно по-висок от този в съседните страни.

Но най-забележителното в случая беше, че този неуспех не подкопа авторитета на експертите в страната. Нещо повече - те и до днес изразяват съмнение в препоръките на Световната здравна организация (СЗО), според които носенето на предпазна маска защитава от инфекцията.

Край на ограниченията

На 29 септември шведите отменят почти всички ограничения – както преди тях направиха и датчаните, и норвежците. Експертите обясняват решението си с високия дял на ваксинираните хора, особено сред по-възрастното население. Всеки, който искаше да се ваксинира, можеше да го стори през последните няколко месеца. А който не е пожелал, сам си е виновен. Всички скандинавски държави имат развита и дигитализирана здравна система, както и достатъчен брой свободни легла в интензивните отделения.

Въпреки по-високия брой жертви в сравнение с други страни, повечето шведи са доволни от избраната от тях стратегия за борба с коронавируса и се доверяват на държавата. Те изтъкват факта, че пандемията е навредила на шведската икономика далеч по-малко, отколкото в редица други държави и посочват, че през цялото време училищата и детските градини са останали отворени. Дори учители, заразени с коронавирус, но без тежки симптоми, в Швеция можеха да продължат да преподават. Подобно нещо бе немислимо в другите страни от ЕС, където заразените задължително се карантинират.

От друга страна шведската социална държава функционира, само ако детските градини и училищата работят. Заради високите данъци и такси родителите просто нямат друг избор: бащите и майките трябва да печелят пари, за да могат да издържат семействата си. Жилищната плащ в Стокхолм е скъпа и не достига. Ще рече, че трябва да има кой да се грижи за децата през деня, за да могат и двамата родители да работят.

Сдържани медии

За разлика от журналистите в Германия, Франция или Великобритания, тези в Швеция не критикуваха яростно грешките на правителството, а предпочитаха да разясняват обстойно причините за едно или друго решение.

Този вид конструктивна журналистика гледа да не поставя под въпрос държавата, осигуряваща на гражданите добър живот. Тъкмо това е и една от причините, поради които на шведите им е по-трудно да осмислят собствените си грешки в битката срещу пандемията.

Да, наистина е вярно: шведите действително са по-различни.


82
Още по темата: ШвецияКоронавирус
Още от Коронавирус
Какви са COVID ограниченията по света?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 4 дни
До Щерюи що така бе Щерьо : Щото от Витоша по високо нема и от Искаро по дълбоко нема
72
2
 
0
 
! Отговори
живял-там преди 4 дни
Шведа е послушен и затова не мрънка. Вярват само на останалите Шведи, иначе са много мнителни. Затова вярват на техните специалисти, а не на СЗО. Смятат се за големи разбирачи по всичко, затова прилагат техни си модели. Ако модела има проблеми, те се замитат под леглото и се говори само за положителните страни. Маркетинга е на топ ниво, може да се напише учебник, как се прави постоянна реклама и от нищо излиза, че е нещо много голямо. Не е лесно да се живее в подобно затворено към света общество
71
3
 
2
 
! Отговори
do Доцента преди 5 дни
Цената на стадния имунитет е ваксинираните. А не тукашния плоскоземен NдN0tд който си мисли че на Бил Гейтс му пука за Рашко от Мало бучино. Там са се ваксинирали
70
3
 
3
 
! Отговори
Доцента преди 6 дни
Шведите прежалиха по-големия брой жертви. Това е цената на бързия стаден имунитет.
69
1
 
14
 
! Отговори
Да преди 1 седмица
Няколко неща стават ясни от статията - 1во - медиите са помагали обществото да е информирано, а не объркано, 2ро - решението са взимали експерти, а не политици, 3то - шведите не вярват в конспирации и имат самосъзнание.
68
1
 
11
 
! Отговори
Швец преди 1 седмица
До Живеещ в Швеция- -- Ти явно живееш в друга Швеция. Децата ми не са спирали да годят на училище и детска градина......
67
3
 
19
 
! Отговори
Край преди 2 седмици
Ключа към успеха е шведската тройка. И шведската маса много помага.
66
14
 
4
 
! Отговори
Живеещ в Швеция преди 2 седмици
И детските градини и училищата, дори частните са напълно безплатни за всички. Големи измишльотини в тая статия! Хората на половината държава мина на дигитално и дистанционно. Както и училищата.
65
24
 
17
 
! Отговори
Живеещ в Швеция преди 2 седмици
84% от всички над 16 години са ваксинирани с поне първа доза. 77% -с две. Доброволно. Без томбола и без задължителтост. И са живи и здрави. Затова отпаднаха ограниченията . За сведения- ученици над 7 клас и студенти бяха на дистанционно обучение 1,5 години. Абсолютна лъжа е, че болни учители са ходили на работа.
64
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Моделът им го видяхме - през първата вълна не правиха нищо, за да постигнат стаден имунитет, така старите и болни хора, които бяха най-уязвими измряха. Това ли беше модела? А СЗО тогава първо казаха, че е грешно, след седмица ги поздравиха. А Швеция беше страната с най-висока смъртност. Пак да попитам - това ли е модела? Явно журналистическата памет е много кратка.
63
3
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 2 седмици
Имат много повече пари от нас и си купуват добри храни, витамини и имуно-стимулатори...
62
6
 
11
 
! Отговори
До Ха!!!!! преди 2 седмици
имаха, не е вярно. Ограничения за брой на закрито и тн. Главно управляващите се осланяха на дисциплината на народа. Нещо немислимо за тукашните географски ширини, където почти нямаше никакви мерки спрямо наложените по Европа
61
3
 
14
 
! Отговори
МАНГЪРЯН преди 2 седмици
Шведите пият шведска горчивка. По 2 капки в 100 грама водка! И вируса бяга далече!
60
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Ха!!!!!- Ама нали трябва да замажат и оправдаят ид-и-от-щините си, без да признят ясно че Швеция бе права. Сега повтарят мантрата че ама в Швеция имало много ваксинирани. Като си правят оглушки и, че и когато е нямало ваксинирани, пак е нямало локдауни и маски. И никой там не назорвал за ваксинации по никакъв начин или пък с ваучери, томболи и кебапчета.
59
4
 
20
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 седмици
==На 29 септември шведите отменят почти всички ограничения както преди тях направиха и датчаните, и норвежците.== Дойчето, пак се скъса от манипулации и лъжи. За какви махания на ограничения става дума, след като шведите не са имали никога, никакви? Нито локдауни нито маски, за разлика от норвежци и датчани. Това което са имали шведите са символични препоръки, които отпаднаха на 29 септ. Затуй и в Швеция никой и не разбра, че нещо е отпаднало, а в Норвегия бяха като кучта скъсали синджира
58
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имат мъдри политици а ние имаме продажни и тука можеше да е като Швеция.
57
10
 
34
 
! Отговори
От Берлин преди 2 седмици
DW пак се изходиха пропагандно...!!! Шведите не се подадоха на мафията, а имаха морални учени и политици! Това е...
56
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шведите яко се опариха в началото и затова дами си наложиха доста по-строги ограничения, отколкото са официалните в България. Сега имат 70% ваксинирани с поне една доза и е логично вече да имат малко нови случаи и почти никакви починали
55
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не се сравнявайте с Швеция,ное сме поне 2 века назад в развитието.
54
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние точно миналата есен бяхме с най-голяма смъртност, което показва едно - тя не се дължи на липсата на експериментални химикали, а на тоталната липса на здравеопазване и нормален качествен живот! Другото е демагогия и евтина търгашеска пропаганда! Прозрачна дори за малките деца, чиито мозъци не са изначално затриди с постоянни пропагандни зомбирания.