Допълнителни мерки, ако заболелите от COVID продължат да се увеличават

Според Стойчо Кацаров засега ситуацията е под контрол
5 окт 2021 17:00, Нели Христова
197
Допълнителни мерки, ако заболелите от COVID продължат да се увеличават
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че може да се наложат допълнителни противоепидемични мерки за физическа дистанция, ако продължава да се увеличава броят на хоспитализираните и на приетите в интензивните отделения.

Ситуацията засега е под контрол, добре организирана, няма хаос и се наблюдава много внимателно, увери той по време на здравен форум.

"Засега капацитетът на болниците е над половината, но те продължават и плановата си дейност и спешните си дейности. Имат значителни резерви да посрещнат още болни, но това не е неограничено", каза министър Кацаров.

Кацаров посочи, че има области в страната, в които само една болница приема заразени с COVID-19 и при запълване на капацитета й, е възможно пациентите да бъдат лекувани в болници извън съответната област.

Не би трябвало да има проблем при изписването на лекарства в ковид-зоните, допълни още министър Кацаров. В ковид-зоните прегледите и лекарствата са безплатни за здравноосигурените пациенти. Ако от пациентите се изисква плащане, сигналите трябва да се изпратят към Изпълнителна агениця "Медицински надзор", посочи още той. Кацаров припомни, че здравнонеосигурените пациенти ще бъдат преглеждани в ковид-зоните безплатно, но няма да получат безплатни лекарства.

Няма да позволя неспециалисти да извършват назални тестове за коронавирусна инфекция на учениците, каза за БТА министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който участва във здравен форум. Министър Кацаров беше помолен да коментира възможността за ежеседмично тестване на децата в училищата. Назалните тестове се извършват по-особено и неспециалист би могъл да навреди, обясни той.

Ако бъдат осигурени тестове чрез слюнка, тип "близалка", може да се правят. Дали се обмисля държавата да закупи такива тестове, министър Кацаров каза, че всеки би могъл да ги закупи, въпросът е да бъде организирано. Според мен, това в момента не се налага, няма нужда да тестваме децата непрекъснато, допълни той. Приели сме риска, че децата ще отидат на училище и ще учат присъствено и ако има болни деца, те ще се изолират, добави още министър Кацаров.

Проф.Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести каза по време на форума, че този вирус винаги ще го има и ще продължава да циркулира и мутира, докато има неваксинирани приемчици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
12
 
! Отговори
160 преди 2 години
напразно се ваксинирахме
147
2
 
3
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 2 години
Неосигурените няма да получат безплатни лекарства за COVID-19", допълни той. а при ваксината този фактор що то няма
146
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Менгелеи Проблем няма да решават. Проблем има, когато не ги информират какво следва от едно или от друго решение, а Кацаров засега още не се е насилил да каже, какво ни чака при ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ мор, до който ни докара ниската ваксинация. А такива като теб скоро ще усетят дебелия край на тоягата, защото когато не знаете какви думички използвате, е твърде вероятно някой да се възползва от неграмотността ви и да ви извърти по един през зъбите. Само гледай, скоро ще е. Само да минат изборите.
145
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 152 "Толкова е убудун антиваксър, че от сутрин до вечер ни разправя как трябва да се ваксинираме" Обаче нито гони да се спазват мерките, които налага, нито да популяризира ваксинацията и да я улеснява. Общините буквално са оставени на себе си да я организират. Премахна залените коридори от понеделник до четвъртък. Закри сума ти временни пунктове. Сее по всеки възможен начин съмнения, като обяснява, че няма проблем хората да "решават" дали искат да се ваксинират, и т.н.
144
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова е убудун антиваксър, че от сутрин до вечер ни разправя как трябва да се ваксинираме
143
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо Кацаров е син на сектетаря на ЦК на БКП в Дупница штеди 1989 г. Убеден антиваксър, никога не е практикувал медицина.
142
1
 
12
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Проф. Христова откри топлата вода...хахахаИма и ще има много вируси, които ще си "циркулират". Природа!
141
0
 
14
 
! Отговори
goro преди 2 години
Всичко се задържа заради изборите после майка ни жална
140
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мантрата беше да се ваксинират рисковите групи над 60 години. Ваксинираха се и продължават да умират.
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТестКит Добре е направил. Друг път да не си отваряш устата.
138
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е все едно и също да си министър на здравеопазването и да не си. Кацаров говореше глупости срещу НОЩ, а сега щял да затяга мерките. Нали ковида беше обикновенно грипче?
137
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учените от много години предупреждават, че не може да се създаде ваксина срещу вируса на грипа, защото се среща често и поради това от реакцията ще предизвика автоимунна реакция и ще ви убие. Ваксина срещу грипа няма, но все пак се продават някакви препарати, които се наричат ваксини.
136
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то не се прави нищо за да се намаляват. Тия просто се правят на ударени, че всичко е под контрол, а всъщност се молят да се задържи положението до изборите. Много ги е страх да не наложат мерки, че *** ше ги намрази
135
8
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Не трябва да има никакви мерки при положение, че има ваксини. Който го е страх да се ваксинира.
134
3
 
23
 
! Отговори
Айнщайн преди 2 години
Какви мерки , оууу ????!!?Да правиш едно и също нещо по един и същи начин и да очакваш различен резултат е луд0ст и мaлоумиe
133
11
 
11
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Алфонсо, закъсня с мерките отдавна мурук такъв!!!!!С Радев сте амеби за канализацията!
132
5
 
30
 
! Отговори
Ivo преди 2 години
Всичко тръгна от един изяден прилеп и стигна до откровен фашизъм и тормоз над хората да си слагат инжекции.Докъде стигнаха тези продажници да ни инжектират насила експериментални течности за които никой не отговаря.Няма да познаят този път.Един ден ще има разплата и съд.80 процента от народа ви каза,че няма да се ваксинират и не иска да си правят експерименти с него.
131
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе яж си ушите бе, Каруцаров! Издънихте се пак бе! Маски, каски, ваксини, максини - все народът ви е виновен че не ви спазвал дебилните мерки а вие сте архангели! В момента имаме епидемия от неизвестен вирус. Неизвестен, защото никой не си помръдна седалищните мускули да прави PCR тестове за други РНК и ДНК вируси освен прословутата "корона"! Като носим маски, карантинираме се и прочие средновековни мъчения, що има епидемия от простудни заболявания бе, Каруцаров???!!!
130
4
 
23
 
! Отговори
. преди 2 години
Има много болни но се крият не влизат в регистрите ви, дали го знаеш това.
129
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пипнете мерките, самолетът на радев пада като камък на 14 ноември.