Вторият пик набира скорост, но нямало да има тотален локдаун в страната

Проф. Витанов не очаква апокалипсис нито тази, нито другата седмица
Обновена: 6 окт 2021 15:45 | 6 окт 2021 15:45, Камелия Цветанова
157
Вторият пик набира скорост, но нямало да има тотален локдаун в страната
С

Няма опасност от пълно затваряне на страната заради надигащия се вторичен пик на настоящата вълна от коронавируса, прогнозира математикът на закрития НОЩ проф. Николай Витанов в социалната мрежа Facebook.
"Tотален локдаун за цялата страна на 15-ти октомври не се очаква. Има влошаване, но то си е в рамките на развитието на вторичния пик на вълната", пише той.

Още по темата

Според него големият брой заразени по време на първичния пик на вълната ще смекчи удара върху здравната система този път.

Едно разсъждение, затова защо няма да има апокалипсис на 15-ти октомври. Базовото репродуктивно число днес е 1.145, обяснява специалистът. До 15-ти октомври има 10 дни. Знаете, че за апокалипсис трябва 2 седмици базовото репродуктивно число да е над 1.3. Виждате, че това няма как да стане до 15-ти октомври, нещо повече - първичният пик и оздравяващите (които се заразиха по време на първичния пик)  не позволяват на базовото репродуктивно число да  се вдигне до 1.3. Така, че, не очаквам апокалипсис нито през тази, нито през следващата седмица.
Постепенно влошаване на ситуацията - да, апокалипсис - не", посочва проф. Витанов.

Според картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването, през следващите три дни областите Габрово, Перник, Монтана и Сливен ще навлязат в последното ниво 4 по брой на забелелите на 100 000 души население. Кърджали се очаква да излезе от зелената зона и да отиде на ниво 2 - в жълтата.
София-град и Пловдив се очаква да навлязат в зоната на дифузно разпространение на заразата. Тоест, очаква се висока заболеваемост в тези 2 области в следващите 2 седмици, прогнозира още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това втория пик на третата вълна на четвъртия щам ли е? Че вече ги обърквам...
3
8
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Значи Идва Хуманитарната Криза.Може би Нарочно се прави да Умират Българи а Някой Хора Да си Пълнят Гушите.Нали Знаете как Се Нарича Това.
2
6
 
21
 
! Отговори
една вълна преди 2 години
пък с два пика, тоя вече съвсем се оплете в собствените си нелепици
1
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко. Исках да поплачат малко антиваксърите в сивия сектор.