Проф. Витанов: Няма да има локдаун, но смъртността ще расте

По думите му заразата нараства, но плавна
11 окт 2021 08:34, Елка Василева
268
Проф. Витанов: Няма да има локдаун, но смъртността ще расте
Кадър: bTV

„Нов локдаун няма да има, но заболеваемостта и смъртността от COVID-19 ще растат“, каза математикът проф. Николай Витанов пред bTV.

По думите му, макар заразата да нараства, тя е плавна. Според изчисленията му репродуктивното число е 1,03.

Още по темата

„Когато става въпрос за София-град – все още не е потънала тази област, но в момента имаме дифузно разпространение, макар и бавно. Ние сме в началото на едно развитие, което би трябвало да се спре по някакъв начин, за да не отидем на по-неприятни ситуации“, каза Витанов.

Неговите изчисления сочат, че страната върви към вторичен пик на заразата през тази вълна.

Тъй като заболеваемостта ще се покачва, ще се увеличи и смъртността след две седмици, независимо че тя и сега е много висока, посочи той.

„Вече не казвам публично дългосрочните прогнози, защото хората псуват, заплашват. Заплахите са вербални и са всеки ден“, каза Витанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да има локдаун. Повече икономиката не трябва да страда. За всички е ясно, че над 85% от умиращите от ковид са пенсионери, а останалите антиваксъри и маргинали, които в живота си на лекар не са ходили и хапчета никога не са пили!
227
1
 
0
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
Съветвам професор Витанов да спре и с краткосрочните прогнози, ако не иска да го псуват. Репродуктивното число на вируса в началото беше 3 и нещо. Сега е три пъти по-малко заразяващ от тогава. Всеки вирус с мутирането си става все по-малко смъртоносен, защото самата му еволюция го кара да не си убива гостоприемника, за да може да се размножава. От какво умират хората е въпрос, който ще бъде разследван след много години и за съжаление виновните няма да си платят. Мислете си с главите.
226
1
 
3
 
! Отговори
Светослав преди 2 години
И как разбрахте,че смъртността ще разте?Ще разте ,да,но не от Ковид.
225
1
 
4
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Мине, не мине време, и тоя изпълзява от някоя клоака...
224
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има локдаун няма да расте !Затворете всичко ама всичко и ресторанти и магазини за дрехи ,молове и по малки магазини и предприятия .
223
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да казва дългосрочни прогнози - то е ясно и на децата - пандемията се усилва при захлаждане и влажно време. Ако времето остане такова като вчерашното 10 тина дни моргите ще се задръстят и за ситуацията ще сме си виновни ние и нашата неграмотност и увлечение по конспиративни идеи. В крайна сметка всеки носи глава на раменете си..
222
1
 
7
 
! Отговори
до 245 солар.... преди 2 години
Не си слушал Мангъра --- Той казва възрастните и рисковите да се ваксинират ,а другите който както иска ! Не е правилно да говориш така !
221
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно - цял свят мисли едно, а Бай *** - друго! Друго си е да си ***! То е все едно, че Славчо и Африкански са го правили ВГЗ!
220
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те антиваксърите и шашавляците покрай тях си мpaт
219
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
направо да си го каже - повече антиваксъри ще измират.
218
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай ти *** я е по-умен от откривателя на вируса HIV, професор Люк Монтание, който каза да не се ваксинират хората с тези препарати. Ама кой този, някакъв си професор. Виж, бай ти *** я е голяма работа. Той е по-умен от някакъв си професор, открил някакъв си вирус. Бай ти *** я гледа телевизия всяка вечер и затова е много умен.
217
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около 15-20 % от българите са психично болни. Хубавото е, че вече си имат и сертификати.
216
1
 
14
 
! Отговори
1.03 преди 2 години
Ще те призня за учен, ако обясниш каква е вероятността вируса да си избере измежду всички реални, имагинерни, комплексни и други числа такова, че пландемията да се влачи 2 години, а не да приключи всичко за 3 седмици, както се полага на всяка грипна инфекция.
215
2
 
10
 
! Отговори
-- преди 2 години
Тоя пла-ши-*** с торбите под очите докато ,,случайно'' на улицата не го ваксинират с по няколко ваксини по лицето и по дупето няма да се спре ама и тея дето му дават гласност да плаши и те са за ваксиниране по същия начин.Аман от платени пла-ши -путарници.А сега трийте бре вие сте същите.
214
2
 
15
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
А бре, такива серсеми от къде ги намирате? Че и лъже като дърт сингарел като оня кунчев! Сигурно има бая пари зад тея лъжи?
213
1
 
14
 
! Отговори
истината преди 2 години
До Solar PowerНа запад хората просто нямат избор - ако искаш да работиш, боц, ако искаш заведение - боц, ако искаш в магазина - също. Това е чист фашизъм.
212
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този има късмет, че засега само вербално го нападат... да продължава така да видим до кога ще е само вербално...
211
2
 
13
 
! Отговори
Като си професор преди 2 години
Кажи кога ще спре да расте -- стига всеки ден си повтарял едно и също, като латерна--знаем, че ти плащат да дърдориш едно и също ! Докато минат и грипните вълни няма да млъкнете -- кой искал или иска и без латерна ще го направи ,айде оди се скрии ,че направо като те видя вече и ми писва ,само снимката да ти показват и ми стига ,ако това е целта на 100 % си я изпълнил ,,,тууу и чукундури бе !
210
16
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Аз ще ти кажа:) От ваксърите са по *** единствено българите ! Защо ? Защото са на последно място по всичко ! Най-бедни в ЕС, най-нисък БВП в ЕС, най-голяма смъртност в ЕС, дишат най-мръсния въздух в ЕС, карата най-старите коли в ЕС, имат най-лошото здравеопазване в ЕС, имат най-ниската ваксинация в ЕС 20% ! Всичко това защото българина е УМЕН ? Надали :) Ако беше така нямаше да сме последни. Антиваксърите са поредното доказателство ....
209
19
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До ботокса: Колко да са забранени 3 милиарда вече са с ваксини. Почти всички имат над 40-50% ваксинирани. Единствено "умния" бай *** мисли,че е над нещата и продължава да мре здраво. Да не говорим,че и здравното обслужване е под всякаква критика ! Мангъра трябва да излезне и да се извини,че причини смъртта на поне 1000 човека !