Проф. Витанов: Няма да има локдаун, но смъртността ще расте

По думите му заразата нараства, но плавна
11 окт 2021 08:34, Елка Василева
268
Проф. Витанов: Няма да има локдаун, но смъртността ще расте
Кадър: bTV

„Нов локдаун няма да има, но заболеваемостта и смъртността от COVID-19 ще растат“, каза математикът проф. Николай Витанов пред bTV.

По думите му, макар заразата да нараства, тя е плавна. Според изчисленията му репродуктивното число е 1,03.

Още по темата

„Когато става въпрос за София-град – все още не е потънала тази област, но в момента имаме дифузно разпространение, макар и бавно. Ние сме в началото на едно развитие, което би трябвало да се спре по някакъв начин, за да не отидем на по-неприятни ситуации“, каза Витанов.

Неговите изчисления сочат, че страната върви към вторичен пик на заразата през тази вълна.

Тъй като заболеваемостта ще се покачва, ще се увеличи и смъртността след две седмици, независимо че тя и сега е много висока, посочи той.

„Вече не казвам публично дългосрочните прогнози, защото хората псуват, заплашват. Заплахите са вербални и са всеки ден“, каза Витанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква математика, нещата са очевидни. Имаме по-малко заразени от ваксаните, но повече болни и много повече починали от ваксаните, преди да се ваксат. Ковидът не е опасен. Опасна е здравепогазващата система. Погрижете се сами за себе си! Друг няма да го направи.
167
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 2 години
До Анонимен 107,"Пазиха" ни. Имате + от мен
166
1
 
18
 
! Отговори
Име преди 2 години
До Смях 102,Този хубавец е подкрепен от ДБ, нали? Вие какво очаквате от Радан(комсомолецът), с изказването му: "ЕС да се намеси заради ниския процент ваксинирани в България".
165
3
 
18
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Защо не правят аутопсия, нещо крият ли? От какво е починал човек и да се изследва..Може да е умрял от глад насред България
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 74,Вие погледнахте ли се в огледалото тази сутрин? Зададохте ли си няколко въпроса, преди да пуснете този коментар? Явно липсата на критично мислене липсва при Вас.
163
2
 
25
 
! Отговори
Тома Бикова преди 2 години
Обичам Ви професор Витанов. Изчислете моля кога можем да се омъжим. Репродуктивното ми число в момента е 2.58
162
3
 
10
 
! Отговори
Д-р Охболи преди 2 години
Колкото повече ограничаваме разпространението на Ковид, толкова по-късно ще достигнем груповия имунитет. Така, че - заразявайте се на воля, това е начина!
161
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37,Този въпрос не е само към този математик, а и към хората подкрещящи тезата за смъртността следствие на вурус. Всяването на страх и паника в главите не става по друг начин, освен постоянно дрънкане и манипулиране.
160
2
 
18
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Значи тоя козел сатанински ако го Фанем,че му оскубем и рехавата косица и дяволската брадица. За колко гроша се продаде бе Бруте?!?!?!?
159
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствения важен показател е съотношението хоспитализирани-починали.Той е сравнително обективен критерий за нивото и качеството на здравеопазването у нас. Колкото по- висок е процента на починалите, толкова по-некачествено е здравеопазването.
158
1
 
4
 
! Отговори
Очо преди 2 години
До Анонимен 50,Разходете се по света, и ще се убедите,че извън България процентът е още по-висок.
157
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не би трябвало да се плаши професора. Куче което лае, не смее да хапе. Обикновено хъса на псето свършва рязко след ритник в мордата.
156
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анализатор 32,Съгласен съм с Вас, но тази статистика се използва с друга цел. Изчисленията не са правилни, защото базата данни не е пълна, и поради тази причина се получава изкривен резултат. Разбира се, удачен за поставените цели. Забравих, в допълнение, и удачен за тези без критично мислене(вярващи, че казаното по ТВ е истината).
155
1
 
15
 
! Отговори
Маг Витан преди 2 години
Само не мога да предскажа кога ще ме бият. Имам видение, че наближава. Изчисленията ми показват, че ще бъде около пълнолуние и преди базовото репродустивно число да е стигнало 1.66. След това няма смисъл, закото всички ще умрем - кой от ковид, кой от бой. Ще питам Алена и ако тя потвърди прогнозата ми, ще поискам охрана от НСО.
154
0
 
4
 
! Отговори
Одо преди 2 години
До анализатор 24,И на тях им плащят да грачат, иначе няма "резултат". Трябва да има плашило.
153
0
 
4
 
! Отговори
Какво търся ли? преди 2 години
Търся фактите за необходимостта и налагането на сегашния образователен модел през 2006 година при наличието и съществуването на много други модели неуронващи държавността и не увреждащи населението на страната както и научно обосновани факти за тая противокоституционна дискриминация между отделните сфери на науката, изкуствата и спорта!
152
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и един мармот завива шоколади в станиол
151
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха..
150
0
 
10
 
! Отговори
Еми преди 2 години
Пак ли пуснахте баба Яга да плаши?
149
1
 
17
 
! Отговори
Маг Витан преди 2 години
Базовото репродуктивно число днес е 1.3. Имаме и ретрограден Плутон. Скоростта на Гълфстрийм падна с 1% и температурата му се покачи с 0.2 градуса. Поради облачното време пръстените на Сатурн не се виждат. Има вероятност вулканичната активност на Хаваите да се увеличи и да застраши самолетния трафик. Всичко това, в съчетание с ниския процент ваксинирани, води до лоша прогноза - пчелите в Аляска няма да преживеят идващата зима. Вие кога ще се ваксинирате, бе?!