Проф. Витанов с прогноза: До края на месеца новите случаи ще започнат да намаляват

4,3 млн. души с антитела са нужни за групов имунитет, обясни математикът
Обновена: 11 окт 2021 22:40 | 11 окт 2021 22:40, Анисия Иванова
243

Засега не се задава нов локдаун, тъй като българите не са успели да си "заработят" 10 000 случая на ден, каза в предаването "Денят ON AIR" математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Според него съвсем скоро можем да очакваме по 3000 заразени дневно.

"Ако стопираме разпространението на вируса, процесът на нарастване на случаите ще спре. Хващаме всички и ги затваряме за три седмици вкъщи под ключ и край, пандемията свършва. Но ние не можем да направим нищо такова. Дори и малкото мерки не се спазват. Затова и не се очаква локдаун. Може да има локални затваряния в областите, които влизат в "тъмночервената" зона. Има план на Министерството на здравеопазването и щат - не щат, тези области ще трябва да налагат допълнителни мерки, които биха имали положително въздействие върху броя на новите случаи", каза експертът.

Той добави, че вече е спрял да прави дългосрочни прогнози, но пикът на тази вълна едва ли ще настъпи до края на следващата седмица. Според него обаче, тъй като все повече области влизат в "тъмночервената" зона, има вероятност до края на месеца броят на новите случаи да започне да намалява.

"Здравната система има още 15-20 процента ресурс. При това положение на нещата, ако останем с около 3000 случая дневно, до две седмици тя ще се натовари. Трябва да се действа сега, за да не се претоварят болниците в края на месеца. Има неща, разбира се, които са изтървани и това е смъртността. Тя върви около две седмици и половина след броя на случаите. А той расте и до края на октомври трябва да очакваме повишаване на смъртността", прогнозира Витанов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Математикът смята, че само строгите мерки са ни спасили през предишните три вълни на коронавируса. Само в началото на пандемията е имало истински локдаун, който я е унищожил в зародиш.

Но следващите два пъти са били наложени навреме адекватни мерки за ограничаване на броя на заразените, които са сработили много добре. В момента доста опасна, според него, е и скритата заболеваемост. Нея отдавна я има и не бива да я пренебрегваме.

"Когато започвахме през март миналата година, заболелите бяха двуцифрено число. След което установихме, че има такива, които боледуват безсимптомно. В края на август тази година се появи масовата практика да има хора със симптоми, които не се регистрират. И се появи рязко. Предпоследната седмица на месеца броят на случаите беше около 1900. Върнаха се хората от морето, купиха си тестове от аптеките, установиха че са позитивни... И какво да правят - не искат да се карантинират, а ако отидат на работа цялата фирма трябва да бъде изолирана, и си замълчаха. И следващата седмица вместо 3000, случаите бяха 2100. Една трета намаление. И сметките показват, че скритата заболеваемост е около 30% от активните случаи", каза професорът.

Николай Витанов смята, че когато броят на хората, които имат защита (преболедували и ваксинирани) достигне 70% от населението на страната, тогава можем да кажем, че сме постигнали групов имунитет. По негови изчисления към момента хората със защита у нас са не повече от 2,6 млн.

За да сме спокойни, това число трябва да достигне около 4,3 млн. - ако приемем, че преброяването покаже, че сме около 6 милиона и половина души. Но кога ще се случи това, е трудно да с изчисли, тъй като ваксинацията буксува и перспективите за групов имунитет не са благоприятни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
7
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Установихме, че в България има трима инжектирани които са активни по форумите - Солара, Бау и Германеца + всичките им алтернативни персоналитита. Очакваме те да носят икономиката на гърба си, след като кацаров и кунчев въведат сертификати, заедно с другите 5-6% реално набодени. Колко трябва да си нагъл, при условие, че 90% от народа ти казват щракай се с инжекциите си отзад, ти да натискаш да си до пропадналите Германия, Англия, Франция и Гърция. Ние няма да ходим до скотобойната.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига глупости мрачен, братовчед на баща ми почина, на 70 години обаче!!Си поставил двете дози, не знам коя ваксина Тоя човек цял живот си е на село, идвал е два пъти в град, веднъж за обитуриентския бал на сина и втория път го водихме на зъболекар.Колкото и да ти е чудно не беше болен.Нещо да кажеш?
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя да не каже нещо и вече заразените са 3471 и 157 мъртви за деня.
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power Кой носи маски?
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОГИЗНАХМЕ ОТ ТОЯ ДЪЖД
77
0
 
4
 
! Отговори
До Solar Power преди 2 години
Постоянно претендираш за образованост и интелект, но установявам, че нямаш никакво понятие къде се употребява определителен член. Учи се в четвърти клас.
76
1
 
0
 
! Отговори
До слънчасалия преди 2 години
И МАТ!
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя едно вчера дрънка, днеска друго.
74
1
 
5
 
! Отговори
До solar нещо си преди 2 години
Ти тая корелация между образованието и ваксинирането от къде я изсмука?Ще кажа само-6000 медици в Гърция бяха уволнени миналия месец, защото отказа да се ваксинират, за да продължат да работят ШАХ!
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учениците над 12г. на ДО за около две седмици,че децата няма как да се пазят, бизнесът да работи-няма нужда от локдаун. И да спират вече с тези агитации за ваксини, прогнози и всякакви истерии, то вече не се търпи.
72
1
 
5
 
! Отговори
Войко преди 2 години
До Solar PowerДай си телефона да се уговорим,да те закарам при него, ще ти покаже документа че е набоден, а ти после ще ми кажеш какво да правя с теб! Сделка?
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В старчески дом в Бавария е възникнало огнище на Коронавирус. Един от жителите е починал, въпреки че е бил ваксиниран три пъти.Досега, според Sueddeutsche Zeitung, 26 жители и 15 служители са били заразени с коронавируса. Всички, освен двама души, са били напълно ваксинирани. Когато фактите говорят и боговете мълчат. Скоро идва Видов ден.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да не се мъчите, това е фалшив флаг, отвличане на вниманието.Не е важно какви ги вреват, важно е какво не казват.Цели се консолидация на целият свят под единно правителство. Всички залагаха на извънземна инвазия, но доста народ от умря от смях, затова вирусът е лесно приемлив и е по- евтино за декора.Айде, лека!
69
0
 
8
 
! Отговори
задача преди 2 години
Задача за професор Витанов: ЕДИН АЛКОХОЛИК ИЗПИВА 4 ЛИТРА ВОДКА И ИЗЯЖДА 7 НАДЕНИЦИ С 1.20 КГ. ХЛЯБ. СЛЕД ТОВА СПИ 7 ЧАСА. В ЗАДАЧАТА СЕ ТЪРСИ НА КОЛКО МЕТРА ЩЕ СЕ УСЕЩА ПPЪДНЯTA МУ 1 ЧАС СЛЕД КАТО СЕ Е СЪБУДИЛ?
68
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"След което установихме, че има такива, които боледуват безсимптомно." - Хем боледуват, хем са без никакви симптоми. Ей Боже, не знам още дали е останал българин, който да не се вбесява от шизофреничните изказвания на тоя професор с IQ на амеба. Професор Витанов, ако четеш форумите, казвам ти определено - ти си нискоинтелигентен човек, със садистични наклоностти.
67
5
 
12
 
! Отговори
Войко преди 2 години
До Solar PowerМaлoyмник, братовчед ми на 39 г. получи инсулт от Файзерката след втората игла!!! Ела ми насреща да ти избия физиономията от другата страна на главата!
66
2
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Според конспиративна теория - сега натискат много на ваксинацията, а след това рязко ще обърнат палачинката - че това е било вредно. Така ще се генерира голяма омраза на хората с/у управляващите - дестабилизация и хаос, които световните ционистки кукловоди ще използват за своите си цели. Нали трябва да ни пробутат еврейския (лъже)месия - "спасителят" Антихрист на мястото на Исус Христос...
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре стига,бе, ако срещнете Дарт Вейдър, веднага ще решите да го карантинирате.В доброто старо време, никой като кихнеше просто му казвахме наздраве!А сега е по- страшен и от терорист.Я се стегнете
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога някой вземе да се притеснява за моята смърт повече от мен, во истина ме вбесява.
63
2
 
12
 
! Отговори
Мамин сладък преди 2 години
До Solar Power Излъгал те е някой с тия проценти. Прочети малко инфо извън матрицата, в която си влязъл едноседмично лижане и лекуванедоброволно. Само за сведение- от 50 човека на тимбилдинга във фирмата ми във Виена , се разболяха 10 напълно ваксани. Само ваксани се разболяха- и то 20%.