Шведско проучване: 17 евро са достатъчни да склонят хората да се ваксинират

Този стимул обаче не е насочен към крайните антиваксъри
11 окт 2021 18:00, Нели Христова
204
Шведско проучване: 17 евро са достатъчни да склонят хората да се ваксинират
Снимка: БГНЕС

Според шведски учени, ако на хората бъде платена сума около 17 евро, за да се ваксинират, онези, които се колебаят, ще бъдат спечелени на страната на имунизацията. Това също така ще доведе и до доближаване до колективния имунитет.

Експериментът установява, че малките парични стимули увеличават усвояването на ваксините с четири процентни пункта, което се равнява на повече от два милиона души при възрастно население с размерите на Великобритания, например.

"Подозрението ми е, че ще бъде като чая и бисквитите, които получавате, когато давате кръв. Това е благодарност, малка награда в знак на признателност за това, което сте направили. Това просто кара хората да се чувстват малко по-добре и да се ваксинират за доброто на обществото", казва Питър Инглиш, бивш председател на комисията по медицина по обществено здраве на Британската медицинска асоциация.

Имунизационните кампании са в застой в много западни страни, като някои държави все пак предлагат стимули, за да накарат населението да се ваксинира. Поощренията включват безплатен братвурс в някои части на Германия, 25 евро в Сърбия и възможността да спечелите пълни университетски стипендии в американския щат Делауеър, САЩ. Президентът Байдън иска да въведе 100 долара стимул в цяла Америка.

За проучването си изследователи от университета в "Лунд", в Скания, набрат 8 286 доброволци в Швеция на възраст между 18 и 49 години и ги разделят на случаен принцип в пет групи. Едната група е оставена сама да реши, дали да се ваксинира, а три от останалите групи са подложени на евтини "тласъци", предназначени да увеличат желанието за имунизация, като например да ги накарат да изброят приятели и семейство, които биха могли да защитят от инфекция.

На хората от последната група беше казано, че ще получат ваучер, който да прекарат в магазини или ресторанти на стойност 200 шведски крони, ако получат първата си доза в рамките на 30 дни.

Само това възнаграждение има значително въздействие: 76% от получателите са се ваксинирали в рамките на определеното време, в сравнение със 71,6% от контролната група, според статия, публикувана в Science. "Това е доста значителен ефект", казва Ерик Венгстрьом, професор по икономика и един от водещите автори на изследването. "Четири процента може да не звучат много, но ако мислите за това като дял от 25-те процента от хората, които не се ваксинират, това очевидно затваря празнината към колективния имунитет."

Венгстрьом казва, че парите изглежда са били достатъчни, за да убедят хората, които са се колебаели. "Този стимул обаче не е насочен към крайните антиваксъри", обяснява той. "Той е насочен към тези, които са безразлични или просто все още не са го разбрали. Това може просто да им даде тласък и да им помогне да преодолеят опасенията си."

Грубите изчисления на екипа показват, че мярката може да спаси около шест живота на всеки 100 000 възрастни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
11
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Това проучване в кое списание е публикувано? В "Лов и риболов" ?
82
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Емма Щото си много важна и на някой му дреме дали ще умреш от ковид. Пише, че не е за малоу... тоест за "крайни антиваксъри"
81
3
 
7
 
! Отговори
Paradox преди 2 години
Малеее а нашите балами се надупчили без пари. Верно са доста прости ваксърите. Даже не е необходимо научно проучване по въпроса. Хора дето и листовката на бозата не прочели се пъчат с интелект.
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 90 Ти чете ли изобщо. Доброволците в изслеването какви са, марсианци ли? С 4.4% са се увеличили желаещите да се ваксинират защото са им предложили 200 крони.
79
1
 
10
 
! Отговори
Емма преди 2 години
За 17 евро - не , но за 170 000 , може и да си помисля
78
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ??? Еми щом се налага ще се ваксинираш на 6 месеца. Какъв е проблема. Сакън някой да не ви наруши комфорта. Противогрипните ваксини са също всеки сезон. Добре, че е ковид а не война, че не знам тогава какво пищене щеше да е. Тая нация вече е само от жалки страхливци.
77
5
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДА ПРЕДЛОЖАТ 30 ЛЕВА ЗА ДА УЧАСТВАМЕ В ТЕСТ ПРОГРАМАТА СИ Е ПОДИГРАВКА! ТОВА В МАХАЛИТЕ МОЖЕ ДА МИНЕ НО ВЕРОЯТНО ДОРИ ПЕНСИОНЕРИТЕ С МАЛКИ ПЕНСИИ НЯМА ДА ИЗЛЪЖЕ! РАДЕВ САМО ЗА ЕДНО КУПУВАНЕ НА ГЛАС ДАВА ПО 120 ЛЕВА!
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да предложат на шведите по 17 евро и да видим колко ще се ваксинират!
75
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй разбрахме, че антиваксърите се продават. Сега да уточним цените.
74
2
 
12
 
! Отговори
??? преди 2 години
Добре де ваксина ама се оказа, че ваксината трае 6 месеца! И после? Сега 3 - та игла слагат, *** таз ваксина сега прави анти тела и после какво цял живот ше се ваксинираме за да имаме антитела ли!? Щото ако е така това го нема в природата! Боледуваш правиш антитела и след няколко месеца антителата изчезват и правиш някакъв имунитет от преболедуването! А сега как ше е? На 6 месеца ваксина ли? И после цял живот правиш антитела!? Щото ако е така май май не е добре май!!!
73
15
 
3
 
! Отговори
Марсел Попов преди 2 години
При Гaнюгaтa това няма да работи, при него ще работи белезниците, една гора бoй с палките, една кофа ледена вода за освежаване и накрая инжекцията!
72
2
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 73 преди 2 години
Ти си абортирано и балсамирано човешко бебе.
71
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 82 За българските ганчовци няма да има морков, само яка дряновица. От друго *** не разбира.
70
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо моркова - по 17 евро, после пръчката - глоби и дискриминация. Хахах. Да живей еврогeйташкия союз, вечна дружба!
69
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите крайни антивксъри са навити и за шише евтина ракия и пакет цигари.
68
1
 
8
 
! Отговори
Трън преди 2 години
До Анонимен 50,Няма да Ви разбере, не си губете времето в обяснения. Важното е,че ТВ-то им казва истината.
67
3
 
11
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Баща ми Рокфелер (виден борец за ЛГБТ права още преди 80 години),се гордее с мен че успях да подчина почти целия свят!!
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мноо се извинявам, но шведско в смисъла, който влагаме тук за да не си навлечем гнева на моди ли?
65
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мани, най-се прецакаха евреите. Цял Израел го ваксиниран за отрицателно време без кинти. Сега да не се изпонатръшка от яд, че са ги прецакали?!
64
2
 
12
 
! Отговори
astra umreka преди 2 години
три ваксини спряни заради смъртни случаи търсят балами