През декември купуваме лекарство за коронавирус

ЕМА трябва да се произнесе за него до края на годината
12 окт 2021 17:30, Петя Славова
45
През декември купуваме лекарство за коронавирус
Снимка: БГНЕС

Здравните власти обмислят закупуването на ново лекарство, което е под таблетна форма, за лечение на коронавирусна инфекция.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че става дума за медикамент, който е на път да премине успешно 3-тата, последна фаза на изпитания, предава "Монитор".

Става дума за препарата Molnupirvir. Доставки на това лекарство страната ни може да получи по два начина – единият е през общ договор на ЕК, както беше с ваксините, а другият е да се подходи с индивидуално договаряне. Именно към индивидуално договаряне на доставки на този медикамент са се ориентирали здравните ни власти. Те изразиха надежда за декември месец вече да го имаме у нас. Предвижда се страната ни да поръча индивидуално количество, което да е достатъчно за лечението на поне 10 000 души.

Според здравните власти въпросното лекарство е много подходящо за изписване за лечение на пациентите, които се лекуват в ковид зоните.

Още по темата

За да има ефект от лекарството, то трябва да бъде прието веднага при появата на първите оплаквания. Така изключително много се намалява вероятността от по-тежко протичане на заболяването и усложнения. Намалява значително и рискът от това да се наложи хоспитализация на дадения пациент, обясниха още от МЗ.

Представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов обясни пред "Монитор", че компанията производител на ковид лекарство все още не е приключила и окомплектовала документацията за приключването на третата фаза.

От думите му стана ясно, че до края на годината се очаква да станат готови окончателните данни от трета фаза и след това ЕМА ще го разгледа и оцени. „Трябва да изтече времето на наблюдение да се отчетат резултатите, тоест да завърши клиничното изпитване на този продукт”, обясни още представителят ни в ЕМА. От думите му стана ясно, че до края на годината въпросното лекарство може да премине и третата фаза. "Възлагат се големи надежди за този препарат", каза проф. Гетов. Той обясни, че към момента не може да се каже нещо по-конкретно за медикамента, освен че е противовирусен препарат и е за перорално приложение - три дни по две таблетки.

Представителят ни в ЕМА обясни още, че вероятно схемата за снабдяване с лекарството ще бъде както тази с ваксините срещу коронавирусната инфекция – по обща европейска процедура. "В момента, в който едно лекарство има потенциал и бъдеще и е перспективно за терапия на COVID-19, страните започват да си договарят условия и количества за доставки, за да са сигурни, че когато се получи разрешение, те ще бъдат достатъчни и осигурени. Това е предварителна реакция и е като резервиране на количествата", коментира проф. Гетов усилията на страните вече да договарят количества от въпросното лекарство, което е дълго чакано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигур ще е като с биопродукта - болен - здрав - няма значение - купуваш и взимаш, че иначе нямаш право да дишаш!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На метър е, Асане!
17
0
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Колко муй килото
16
1
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Нема да пия еврейски отрови !!;;;
15
0
 
4
 
! Отговори
Ще свърши преди 2 години
За 5 дена, ако го приемаме при първи признаци.
14
0
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
А ако не го пиеш знаещ какво ще стане след 20 години ли? Лей, талант!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тогава ще се поразчистят нещата.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** как ве. как да знаем какво ще стане след 20 години като го изпием това лекарство?! нека умрат още 30 хиляди българи
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За да има ефект от лекарството, то трябва да бъде прието веднага при появата на първите оплаквания"...............Значи не става за лечение в болниците.Хората ще втурнат да си купуват да го имат и тези бройки за 10000 човека ще свършат от раз.Освен това как точно ще се прецени,че си с ковид,а не си с грип за да започнеш да го пиеш.Ще трябва джипитата да го изписват със специална рецепта като антибиотиците.
10
1
 
15
 
! Отговори
Бай Тъпчo преди 2 години
Е кво ще става тогава с мутагенния биопродукт, неправилно и заблуждаващо наричан Ковид Ваксина? Не бяхме ли купили 7 милиона дози? Хм
9
5
 
12
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Предпочитам при първи симптоми да изтичам и да си купя класически пеницилинов широкоспектърен антибиотик. Щом и туй творение трябва веднага да се приема, ползите са за антибиотика. Него поне съм го изпитал през последните 25г. и никога не ме е подвеждал. Миналата година туй нящо дет уж го има ама май го няма, го изкарах с просто антибиотиче за 5-6 дни и после покашлях още 1-2 седмици и толкоз. Новото "изпитано" хапче го предлагайте на ваксърите, те обичат да са опитни плъшоци!
8
0
 
15
 
! Отговори
Biliary преди 2 години
Този, коментиращият с ник Бау, е едно изключително мръссно коппелe.
7
2
 
17
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Нидьейти ба, ами "ваксините", на Кунчо пяна му изби на устата, па и "вируса" го гътна!
6
2
 
16
 
! Отговори
Либераст от ДБ преди 2 години
Стига де, лекарства сега нали имаме ефективна и безплатна ваксина?! Ето, аз си боднах 3-та игла вече!
5
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама какво е това антиваксърско мълчание? Вярно днес и3мpяxa 157 антита, ама все е останал някой!
4
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И лекарство ли ще има освен ваксина за нещото, дето го няма? А, антиваксъри? Какво казвате?
3
28
 
6
 
! Отговори
Бay преди 2 години
Искам да видя някой умиращ антиваксър как ще каже "Няма да го пия, то не е тествано 5 години!" :D
2
1
 
10
 
! Отговори
ами вие си купувайте преди 2 години
Нищо не пишат за страничните ефекти, но ние знаем, че няма и едновременно с това не им вярваме.Впрочем, противовирусно, ефективно, евтино, достъпно, безвредно: търси"Lysine Therapy for SARS-CoV-2" и чети.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле, аптекарите протриват ръце)що си мисля че то че е менте както ваксините им