Проф. Христова: По-добре "зелен сертификат" от локдаун

Ниският ваксинационен обхват буди тревога, заяви тя
16 окт 2021 09:51, Петя Славова
291
Проф. Христова: По-добре "зелен сертификат" от локдаун
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-добре "зелен сертификат"  от локдаун. Това ще спаси съответните заведения от фалит и ще стимулира другите да се ваксинират, заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея са необходими мерки, но всъщност решението е много трудно, защото има много гледни точки и всяко решение има плюсове и минуси.

Още по темата

 "Моето мнение е, че въвеждайки по-слаби мерки за тези, които са със сертификат, ще стимулира хората да се ваксинират, за да могат да посещават заведенията, които искат, а това нещо пък ще създаде безопасност на хората, които са вътре", коментира проф. Христова.

Тя каза още, че третата вълна на ковид у нас е с най-голям брой заболели, но все още не е ясно четвъртата къде ще финишира. И много по-малко са били засегнатите хората под 40 години при предишните вълни, но само за последните седмици заразеността при тях се изравнява със заразеността при останалите възрастови групи.

Това по думите ѝ се дължи основно на Делта варианта, но и на това, че младите са останали незасегнати от предишните вълни и сега са по-чувствителни, там вирусът намира добра почва за развитие. Според нея неспазването на мерки от тяхна страна също допринася.

 "Случаите нарастват и може да се помисли по-нататък отново за носене на маски на открито при събирания някакви. Към момента това не се обсъжда, защото има по-належащи мерки, но ние трябва да сме подготвени, ако вълната нараства, със следващи мерки", обясни проф. Христова.

Тя смята, че е много жалко, че е толкова нисък ваксинационният обхват, което буди тревога у европейските им колеги.

 "По отношение на Балканите, Сърбия и на Румъния имат по-висока заболеваемост на 14-дневна база, но другите страни са сравними с нас, а някои са малко по-добре от нас, така че някакси трябва да се стремим да излезем от тази класация, да спасим животи и да намалим натоварването на колегите в клиниките", коментира още проф. Христова.

В момента в България пълен хегемон е Делта вариантът на вируса. Той вече генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е необходим 85% колективен имунитет, за да се справим с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
3
 
! Отговори
USA преди 2 години
И ЕДИН ДЕН ......НЕМА ГО САИУЗА НА ЕВРЕИТЕ ШО КИТАЕЦА КУПИЛ УИРОПЯ !ИМАИТЕ ПРЕДВИД ЧЕ ТУРЦИЯ Е СОБСТВЕНОСТ НА САУДИТСКА АРАБИЯ !
157
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще има два типа хора: ВИСША КЛАС със сертификати като ние и плебеи-селяни без сертификат като вас!
156
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
160 очевидно си неграмотен. Ние българите сме ваксинирани повече от американския и английския народ взети заедно. Никога не сме били антиваксари, но определено сме антиковидваксъри! Причината е, че тази уж ваксина не е ваксина а препаратче. И с хората се извършва опит. А нашата потъпквана от 6 месеца Конституция казва, че опит с мен ще правят само с изричното ми съгласие. Е, не си давам съгласието. Това е мое конституционно право. А Конституцията е над международните наредби. Уважавам държавата!
155
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един фашизоид.
154
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може да наричате свобода използването на сертификати, които делят хората? Вие наред ли сте? Това си е чисто принуждаване за ваксиниране, който твърди, че не го вижда очевидно лъже. Държавата не е за да ограничава хората. Те не са деца, за да им казва как да се пазят. Това е нелепо. Живеем в свят на държавата майка, която наказва ако не се съобразиш с това, което тя е предвидила за теб. Това е някаква пагубна глобална тенденция.
153
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз пък само като видя широката усмивка н Кирил Петков и се оправям от всички вируси!
152
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
157 и това ще свършат ако Урзула нареди
151
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на зеления сертификат отгоре кога ще сложите пречупения кръст? Вече петолъчка бол, време е в центъра да нарисувате и символа на новия четвърти райх.
150
4
 
9
 
! Отговори
Людмил преди 2 години
Аз искам да въведат зелен сертификат за хранителните вериги. Ще помогнат много на бизнеса.
149
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайски вирус, китайски тестове, китайски правила за носене на маски, китайски затваряния, китайски ограничения на принципа на зеления коридор... Сигурно и очите ни трябва да са дръпнати съгласно нормативните европейски директиви.
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ШашиСпортният министър: Биха ме, но съм добре, даже ям луканка
147
2
 
22
 
! Отговори
USA преди 2 години
ПРОЧЕТЕТЕ МАИН КАМПФ НА ХИТЛЕР СЕЕДНО Е ПИСАНА ДНЕС !
146
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто казваме НЕ, НЯМА ДА УЧАСТВАМ и циркът ще свърши за нула време. Заслужилите тогава няма да са много добре.
145
1
 
30
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
145: Ще се стигне и до сопа и гьостерица. Няма да се измъкнат.
144
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оная шушомига в образованието се изцепила, че искал зелен сертификат за училищата! Моля! Тия психопати ли са? Айде да почнете със почтен сертификат да влизате в политиката, че като ги гледам тия не са нищо друго, освен кукли на конци на фарма мафията. Ей, на ББ му бяха по-големи топките да се опълчи на гъзовете от запад, вие уж на изток гледате, а май джобовете от запад пълните. Егати пропадането. Айде чупка от управлението на държавата. И да знаете, който въведе тоя сертификат е самоубиец.
143
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най добре да направят пред болниците терени за "игри на смъртта" - състезание с коли и арена за гладиаторски битки. Само победителят ще го взимат в КОВИД отделение!
142
3
 
27
 
! Отговори
Злобар преди 2 години
Щях да й сложа епитет Крава но не искам да я приравня с тези благородни,безвредни и полезни животни . Да си запази жалките си съвети за себе си .
141
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашистът радев ни докара тия сертификати, чрез протежето кацаров.
140
4
 
47
 
! Отговори
Втрещен преди 2 години
Зеления сертификат щял да спаси заведенията от фалит?!?! Тази сепла женица няма прадстава дори какви глупотевини е надрънкала. 80% от населението е неваксинирано и няма изгледи да се ваксинира. Значи, вместо да оставя 5 лева за една бира в заведение с приятели, ще си я пия за 1 и 20 , ако ще седнал на каса от бира пред магазина със същите приятели. Как точно заведението няма да фалира?!
139
3
 
23
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Сега виждаме, какво е било след 1944г. умните и неудобните са премахнати. Гашляците, започват да се учат и образоват. Същото е в момента.