Проф. Христова: По-добре "зелен сертификат" от локдаун

Ниският ваксинационен обхват буди тревога, заяви тя
16 окт 2021 09:51, Петя Славова
291
Проф. Христова: По-добре "зелен сертификат" от локдаун
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-добре "зелен сертификат"  от локдаун. Това ще спаси съответните заведения от фалит и ще стимулира другите да се ваксинират, заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея са необходими мерки, но всъщност решението е много трудно, защото има много гледни точки и всяко решение има плюсове и минуси.

Още по темата

 "Моето мнение е, че въвеждайки по-слаби мерки за тези, които са със сертификат, ще стимулира хората да се ваксинират, за да могат да посещават заведенията, които искат, а това нещо пък ще създаде безопасност на хората, които са вътре", коментира проф. Христова.

Тя каза още, че третата вълна на ковид у нас е с най-голям брой заболели, но все още не е ясно четвъртата къде ще финишира. И много по-малко са били засегнатите хората под 40 години при предишните вълни, но само за последните седмици заразеността при тях се изравнява със заразеността при останалите възрастови групи.

Това по думите ѝ се дължи основно на Делта варианта, но и на това, че младите са останали незасегнати от предишните вълни и сега са по-чувствителни, там вирусът намира добра почва за развитие. Според нея неспазването на мерки от тяхна страна също допринася.

 "Случаите нарастват и може да се помисли по-нататък отново за носене на маски на открито при събирания някакви. Към момента това не се обсъжда, защото има по-належащи мерки, но ние трябва да сме подготвени, ако вълната нараства, със следващи мерки", обясни проф. Христова.

Тя смята, че е много жалко, че е толкова нисък ваксинационният обхват, което буди тревога у европейските им колеги.

 "По отношение на Балканите, Сърбия и на Румъния имат по-висока заболеваемост на 14-дневна база, но другите страни са сравними с нас, а някои са малко по-добре от нас, така че някакси трябва да се стремим да излезем от тази класация, да спасим животи и да намалим натоварването на колегите в клиниките", коментира още проф. Христова.

В момента в България пълен хегемон е Делта вариантът на вируса. Той вече генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е необходим 85% колективен имунитет, за да се справим с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали и Бойко и Радев все там ,политаката им е една съща ,да,раздават милиарди на бизнес тире милионерите
137
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и трета опция, да ва почваме със сопите
136
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров мноооо ли те натискат брат, няма го тоя сертификат в законодателството, а няма парламент как я мислиш тая работа, плачете за съд и масов отказ от спазване както за заведения така и в училищата
135
2
 
8
 
! Отговори
USA преди 2 години
ВАКСИНИРАНИТЕ СА БЕЛЯЗАНИ И ИМ СФЕТИ СОФТУЕРА ШО ВЕЧЕ НЕМАТ МОЗАК !.....ТЕ СА У МОДЕРЕН КОНЦЛАГЕР ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ !.......ИНАЧЕ ИЗГЛЕЖДАТ СВОБОДНИ !.....НО......ВЕЧЕ СА ВАКСИНИРАНИ !......ПЪРВАТА ВАКСИНА ГИ ОТДЕЛЯ ОТ СТАДОТО......ФТОРАТА ГИ ПРАИ КОТУ КРЕМБИШИ...... КРЕМВИШИ БЕ !......И АКО УДАРАТ 5 ВАКСИНИ СА МАРСИАНЦИ И ЛУНАТИЦИ !.....
134
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Това не е демокрацияКакво очакваш от "професорка", да изисли нещо умно ли ? :)))
133
3
 
27
 
! Отговори
Млад мъж преди 2 години
Нито им ходя по заведенията, нито по моловете, нито се събирам по кафенета... Така, че все тая... Единственото което правя е да ходя на работа, пазарувам след работа и плащам сметките ток, вода и тн.... През останалото си време съм си вкъщи! Ама ако ми ограничат и тия права, ще има шамарозатвратници!
132
11
 
6
 
! Отговори
Скуид гейм преди 2 години
Не на ЕС и НАТО.Гласувайте за Радев.
131
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се дава трибуна само на сладките фашуги, но не и някой нормален да се изкаже? Ех журналисти...
130
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
133 това трябва да стигне до максимум хора. Трябва референдум изобщо колко искат да сме *** на ЕС вече. Майната им на тъпите общи политики единност така наречени права.... Смях
129
5
 
29
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Референдум за отмяна на всички мерки заедно с изборите - 3 в 1!
128
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета, че и до други институции няма да имаме достъп, ам ок няма плащаме данъци, а заведенията с над 80% неваксинирани сами ще затворят. Аз лично маска не нося, имах акт падна в Съда. Да ходя аз да ми бъркат нам къде за да седна да ям нещо, айде бе. Ако обаче направите това и хранителните магазини е тан вече много ще сгрешите 1997г и свалянето на Живков майтап работа ще ви се сторят. Няма ли кой да ликвидира поне един от вас, че да се прочуем
127
3
 
38
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Консултирахме се с юристи! Здравният сертификат не може да бъде въведен със заповед на министъра, тъй като води до ограничение на конституционно гарантирани права, освен това никъде не застъпен в съществуващото законодателство! Това няма как да стане при неработещ парламент! Ще стане като с актовете за маските, които падат в съдът на това основание! Не изпълнявайте тази противоправна заповед! Кацаров е натискан от международен фактор и затова бърза! Тимерманс е идвал вчера за това!
126
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашисти!
125
1
 
20
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Сертификата е за да се ваксинираме. Иначе от него няма смисъл.
124
1
 
10
 
! Отговори
Бярман преди 2 години
Локдауна нали ще давате 75 % заплатя що дя фалирам ще лежа на дивяня и 1000.лв значи знаете че няма да ги дават
123
2
 
6
 
! Отговори
USA преди 2 години
...............ВАШТО БУДЕШТЕ С ТРИ ДУМИ !..........СЛЕДВА......ПОДМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА.....И ......ТОГАВА ДОЛЕ СИЧКО !.......ПАДА ДАРЖАВАТА.......И ПАДА ТАПИО ЕВРЕИЗКИ САИУЗ !.......КИТАИ ФАШТА УИРОПЯ И И ПРАИ ОСТАФОСТА НАПУК НА АМЕРИКА !.......ОК ?.......КВИ ВАКСИНИ КЪФ ВИРОС БЕ ?......СИЧКО Е ПОЛИТИКА !......А КРИЗАТА ДОКАЗВА ЕДНО.......ПОЛИТИКАТА Е ГЛАДНА !
122
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много лесно ще свърши всичко. Просто трябва да кажем НЕ, няма да участвам!
121
12
 
2
 
! Отговори
Джери преди 2 години
Много силни на коментари па на улицата нищо не им правите бе мамули те си обикалят от студия в студия витанов си чеше езика табачка се с вяс даже гледа психо
120
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ам де се скри оня красавец Алипегов или нешо такова, платиха му да се съгласи така ли. По добре локдаун
119
2
 
35
 
! Отговори
Това не е демокрация преди 2 години
При 80 % неваксинирани зеленият сертификат си е пълен локдаун. Не знам от кога ЕС се превърна в китайска колония, където се взаимстват практики от Китай, без допитване до населението?