Проф. Христова: По-добре "зелен сертификат" от локдаун

Ниският ваксинационен обхват буди тревога, заяви тя
16 окт 2021 09:51, Петя Славова
291
Проф. Христова: По-добре "зелен сертификат" от локдаун
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-добре "зелен сертификат"  от локдаун. Това ще спаси съответните заведения от фалит и ще стимулира другите да се ваксинират, заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея са необходими мерки, но всъщност решението е много трудно, защото има много гледни точки и всяко решение има плюсове и минуси.

Още по темата

 "Моето мнение е, че въвеждайки по-слаби мерки за тези, които са със сертификат, ще стимулира хората да се ваксинират, за да могат да посещават заведенията, които искат, а това нещо пък ще създаде безопасност на хората, които са вътре", коментира проф. Христова.

Тя каза още, че третата вълна на ковид у нас е с най-голям брой заболели, но все още не е ясно четвъртата къде ще финишира. И много по-малко са били засегнатите хората под 40 години при предишните вълни, но само за последните седмици заразеността при тях се изравнява със заразеността при останалите възрастови групи.

Това по думите ѝ се дължи основно на Делта варианта, но и на това, че младите са останали незасегнати от предишните вълни и сега са по-чувствителни, там вирусът намира добра почва за развитие. Според нея неспазването на мерки от тяхна страна също допринася.

 "Случаите нарастват и може да се помисли по-нататък отново за носене на маски на открито при събирания някакви. Към момента това не се обсъжда, защото има по-належащи мерки, но ние трябва да сме подготвени, ако вълната нараства, със следващи мерки", обясни проф. Христова.

Тя смята, че е много жалко, че е толкова нисък ваксинационният обхват, което буди тревога у европейските им колеги.

 "По отношение на Балканите, Сърбия и на Румъния имат по-висока заболеваемост на 14-дневна база, но другите страни са сравними с нас, а някои са малко по-добре от нас, така че някакси трябва да се стремим да излезем от тази класация, да спасим животи и да намалим натоварването на колегите в клиниките", коментира още проф. Христова.

В момента в България пълен хегемон е Делта вариантът на вируса. Той вече генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е необходим 85% колективен имунитет, за да се справим с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ШашиДано ! Прав си, требва най-накрая да се сложи край на феминизма......хахахахаха :)))
117
3
 
19
 
! Отговори
Очевидно дърт преди 2 години
Ей сега се замислих, че не съм стъпвал в заведение от 10 години вероятно. Просто не ми е кеф да се забавлявам сред непознати. Къща ли си нямам, градина с барбекю ли си нямам, механа в мазата ли си нямам. Сметка в заведение за 6-*** ще ми струва вероятно толкова, колкото парите за продукти 2 седмици да си хапваме и пийваме в моята механичка.
116
4
 
33
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Все още се надяваме, че ще има достатъчно умни хора по света, за да се сложи край на фашизма.
115
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чак Мао ли замесихте :)) Жената се опитва да обясни, че вместо мерките по барчетата, тоест да им облекчи бизнеса, предлага некакъв измислен зелен сертификат, все едно получаваш диплома......хахахахахаха :))) Естествено, това е глупаво от нейна страна, ама нали е жена, требва да и ръкопляскаме.......хахахахаха :))
114
1
 
11
 
! Отговори
USA преди 2 години
ДО ХРИСТОВА......МНО СИ ДУПЧЕНА И ЗАТУВА ЛЕТИШ НА ЕДНА СТРАНА !
113
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нужен е масов отказ от посещения на сертифицирани обекти. Да видим колко дълго ще оцелеят без хора.
112
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Проф" Христова да прочете Конституцията. АКо не цялата, то поне чл. 6 и чл. 4. Така ще спести на себе си и на нас много мъки и терзания покрай когнитивния й дисонанс.
111
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапът да целува гвардейците за сбогом.
110
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има толкова хора за всякакви поръчки, ако един от тия загине мисля че и Европа ще се замисли, ще сме единствени ликвидирали този, който пробва да ни зароби. 5 века не успяха
109
2
 
24
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Който няма сертификат в Гулаг нали другарко? Ах,че маотистчета.
108
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито сме малки, нито сме незначителни, просто така са ни го втълпили в главата.......хахахаха :)) Иначе момето има нужда от здрав ч еп, то друго не им оправя настроението на женичките......хахахахаха :)))
107
5
 
33
 
! Отговори
мислете преди 2 години
Въведете сертификата и ще ви свалим както Тодор Живков свалихме 1989. За този умерен вирус 2 години ще се лъжем, че преди икономическа криза трябва да затваряме цялата държава ли ??? На практика никой не говори за идващата 2 по инфлация, баламосвате ни с години за вируса с 99.97% оцеляемост.
106
1
 
34
 
! Отговори
Корона преди 2 години
"зелен сертификат"ще спаси съответните заведения от фалитХи-хи.Значи всички 20% ваксани,начело с Професорката,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО всяка вечер под строй на кръчма,да осигурят посещаемост,че да не фалират заведенията.Няма не искам, няма недей!
105
1
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ СЕ НАРИЧА ЛОКДАУН ЗА ХОРАТА И Е ПОЧТИ СЪЩОТО КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ КОЯТО НЕМОГАТ ДА ВЪВЕДАТ , ЗАЩОТО ЧЛЕН 29 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА ЗАБРАНЯВА ЕКСПЕРИМЕНТИ С ХОРА БЕЗ ТЯХНО СЪГЛАСИЕ!
104
41
 
4
 
! Отговори
Въведете сертификата преди 2 години
Който покаже, че е ваксиниран да живее нормално - заведения, работа, детска и училище за децата му. Останалите - пълен локдаун. На другия ден ще да пред ваксинационните центрове. Ако ли не, провинцията е достатъчно обезлюдена. Да се групират на кибуци и да живеят в комуна, без никакви удобства на цивилизацията. Нещо като амишите в САЩ. Без ток, без медикаменти. Ще експериментираме с тях за след зелената сделка.
103
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помнете им имената на такива за да може след революцията да ги изчистим! За такива деяния срещу хуманоста и човечеството не трябва затвор, а изкореняване до 9-то коляно! Да живее свободата!
102
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 104 Не е нужно човек да е лекар да му е ясно. На един средно интелигентен гражданин, още повече ако е с висше образование и обща култура ще му "светне лампичката", че ни качиха горе на черешата! Сигурен съм че ваксините помагат в някаква степен. Но още не е напълно ясно на никой в каква. Както виждаме и напълно ваксинирани се заразяват, разболяват и умират. Тогава смисълът на т.нар. "сертификати" се губи, логика няма, но парите са сигурни!Честито на печелившите!
101
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли няколко здрави момчета да свършат нещо полезно за народа?
100
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професорке, жална ти майка, скрий се, че не те чакат весели дни, че и нощи
99
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, както някои вече казаха, ще съдя държавата и съм сигурен че няма да съм единствен. Даже не ми трябва адвокат! Ще се ваксинирам тогава и само тогава (но първо ще помисля), когато от ЕМА одобрят ваксините за употреба при нормални условия, премахнат подписването на формуляр за информирано съгласие, и ги направят задължителни!!!Не ми е за пръв път да подписвам информирано съгласие - и винаги чета информацията. Сега не ти дават нищо да четеш, а само да подпишеш един "празен чек"!!!