Проф. Христова: По-добре "зелен сертификат" от локдаун

Ниският ваксинационен обхват буди тревога, заяви тя
16 окт 2021 09:51, Петя Славова
291
Проф. Христова: По-добре "зелен сертификат" от локдаун
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-добре "зелен сертификат"  от локдаун. Това ще спаси съответните заведения от фалит и ще стимулира другите да се ваксинират, заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея са необходими мерки, но всъщност решението е много трудно, защото има много гледни точки и всяко решение има плюсове и минуси.

Още по темата

 "Моето мнение е, че въвеждайки по-слаби мерки за тези, които са със сертификат, ще стимулира хората да се ваксинират, за да могат да посещават заведенията, които искат, а това нещо пък ще създаде безопасност на хората, които са вътре", коментира проф. Христова.

Тя каза още, че третата вълна на ковид у нас е с най-голям брой заболели, но все още не е ясно четвъртата къде ще финишира. И много по-малко са били засегнатите хората под 40 години при предишните вълни, но само за последните седмици заразеността при тях се изравнява със заразеността при останалите възрастови групи.

Това по думите ѝ се дължи основно на Делта варианта, но и на това, че младите са останали незасегнати от предишните вълни и сега са по-чувствителни, там вирусът намира добра почва за развитие. Според нея неспазването на мерки от тяхна страна също допринася.

 "Случаите нарастват и може да се помисли по-нататък отново за носене на маски на открито при събирания някакви. Към момента това не се обсъжда, защото има по-належащи мерки, но ние трябва да сме подготвени, ако вълната нараства, със следващи мерки", обясни проф. Христова.

Тя смята, че е много жалко, че е толкова нисък ваксинационният обхват, което буди тревога у европейските им колеги.

 "По отношение на Балканите, Сърбия и на Румъния имат по-висока заболеваемост на 14-дневна база, но другите страни са сравними с нас, а някои са малко по-добре от нас, така че някакси трябва да се стремим да излезем от тази класация, да спасим животи и да намалим натоварването на колегите в клиниките", коментира още проф. Христова.

В момента в България пълен хегемон е Делта вариантът на вируса. Той вече генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е необходим 85% колективен имунитет, за да се справим с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power Много повече са случаите на тромбоза и миокардит, отколкото съобщават. Замисли се само, че същите източници изобщо не съобщаваха за тези случаи преди седмици, а те се говорят от месеци в антивакс средите. Вече не могат да крият, затова омаловажават. Прочети за Brandon Goodwin - NBA играч, който получи тромба от вакината и NBA са му казали да си мълчи. Показват само тези, които не могат да скрият. А колко други изобщо не са ги изследвали да се открие връзка с ваксината...
257
5
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До До 266: Какви миокарди те блъскат !?!?! Пълни глупости има 2-3 сличая на 1 000 000. За сравнение ваксината за детски паралич има отказ 1 на 100 000. Сега да ти кажа ли на 1 000 000 прекарали вируса ковид колко са починали и колко имат странични ефекти включително и миокарди от вируса ?!?! ХИЛЯДИ ! ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ починали и такива с трайни увреждания ! 3 милиарда има ваксинирани вече !
256
1
 
8
 
! Отговори
До 266 преди 2 години
Ти не гледаш ли какво става по света?Отворили били всичко.Ок,Отворили,услужливо траловете премълчават обаче,че в повечето страни има протести срещу зеления паспорт,а при младите хора пламна епидемия от миокардити,за която никоя медия не говори и отгоре на това някои ваксиниране не боледуват леко и това мноого добре го знаете,къде са ползите от тази масова ваксините?Да дадем жертва сърцата на младите хора,на децата си?Лъжата и цензурата няма да могат да прикрият това,което става
255
1
 
6
 
! Отговори
До 266 преди 2 години
Ваксинираните са заразоносители също,защо те да имат права,а неваксинираните не.И защо да се плаща тяхното лечение,не стига ли това,че им платихме ваксините.Така че,ако се разболеят,те да си плащат,за да не се влага двоен ресурс в тях.
254
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 266 Хмм В цивилизованите държави се ваксинираха, свалят всички мерки, защото преодоляха вируса.. . . . . . . . . . Извинявам се за неучтивия въпрос, функционално неграмот(е)н(а) ли сте? Мисля, че така се пише по джендърски! Само неграмотни и де би ли ли останаха в България? А професорката да оди пеша вече цяло тримесечие повтаря едно и също, което за съжаление още не е станало истина, а и може би няма да стане, защото нивото на хората все още не е толкова ниско станало!
253
8
 
0
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
В цивилизованите държави се ваксинираха, свалят всички мерки, защото преодоляха вируса. Но тъпия *** с ината си ще разбере всичко по трудния начин.Аз съм за сваляне на всички мерки, а който не се е ваксинирал - ако ще. Но... няма право да посещава обществени места и да заразява другите! Да си седи вкъщи и да се лекува сам - ако оцелее. Никой не е длъжен да му плаща лечението.
252
3
 
14
 
! Отговори
S преди 2 години
Господ да ви съди според делата ви! Всички професор/ки и манипулатори.
251
1
 
7
 
! Отговори
въобще преди 2 години
Въобще нямам нужда от заведения, не разбрахте ли? Това се използва само като предтекст за да ни нахлузвате хомота! Откога ти никаквице се загрижи за този бизнес ?? А г-жата журналист, тази де, със статията, не ви ли е срам да публикувате тези бълвочи, не съзнавате ли че хомота и на вас ще го нахлузят накрая ??
250
1
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Още едина пишман специалист/ка.
249
1
 
13
 
! Отговори
Добра новина преди 2 години
Брюксел към БКП демократите и слугите им: "Ваксайте стадото си, ако искате още да ви пълним гушките. И не подбирайте средства, всичко е позволено! Ние сме с вас....ако не става с ваучери, томбули, бира, кебапчета, уволнения, скъпи тестове...изкарайте войска и полиция. И бой, бой, бой по враговете на демокрацията"
248
1
 
23
 
! Отговори
Тази преди 2 години
е напълно запозната, че в момента 90% болни са ваксинираните. Кой я притиска да каже истината? Пари или рептили ?
247
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Манипулация чрез страх-основния похват на фашистите.Жабата дори не усеща как я сваряват,а като се събуди,вече е безвъзвратно късно.Ще позволим ли да стане безвъзвратно късно-това е днес въпросът.Ако играем по техните правила-да.
246
1
 
18
 
! Отговори
Модерна преди 2 години
Модерната я спират в Исландия, заради риск от сърдечни проблеми,явно са много добри задължителните ви ваксини-пази се от ковид,но *** от инфаркт,инсулт,тромбоза,щом не е ковид,няма значение от какво
245
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази как спи спокойно-дано и приседнат парите,които е взела
244
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксаните са малцинство ! Да ги заселим в Странджа на спокойствие,че много ги е страх !
243
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добрият вариант е излизане от ЕС!
242
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълно е с болни ваксинирани,пълнооо е,има не малко с пневмонии,вдигат по 39градуса,пият антибиотици.Да се направи проверка дали не лъжат с бройката на болните ваксинирани-масово е
241
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христова и теб те пишем за трибунала ! Чакай призовка !
240
1
 
27
 
! Отговори
Марионетка е, преди 2 години
няма иначе. Говори каквото и казват, няма избор.
239
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моето мнение е, че въвеждайки по-слаби мерки за тези, които са със сертификат, ще стимулира хората да се ваксинират, за да могат да посещават заведенията, които искат ----////----- Май мунке, ти не разбрали, че нямам нужда от заведения? И не се ваксинирам само на инст, защото се опитвате да ме изнасилите. Когато дойдеш и ми се поклониш и ми се помолиш като на брат, ще размисля. Ако подхождаш като куч ка, няма да имаш успех.