Проф. Витанов: Броят на смъртните случаи ще расте този месец

Реалният брой на новозаразените днес е около 5100, коментира той
Обновена: 16 окт 2021 19:09 | 16 окт 2021 14:45, Петя Славова
160
Проф. Витанов: Броят на смъртните случаи ще расте този месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-застрашените региони в страната от коронавирус са всички без Плевен, Кърджали, Шумен и Разград. Това заяви проф. Николай Витанов пред Нова тв.

Още по темата

По думите му, обявените нови случаи не са реални. "В края на август казах, че 1/3 от хората със симптоми не се регистрират", обяви той и допълни, че според него новите случаи за днес не са 3440, а са около 5 100.

Витанов коментира и идеята хората да си правят тестове преди да влязат в заведение."Решения е за заведението, но е проблем от медицинска гледна точка, защото хората сами си вземат пробите. До колко успяват е друг въпрос.", обясни той.

"Всички искат да видят числата от реалната прогноза. 24 области от 28 са в дифузно разпространение. Базовото репродуктивно число приближава 1.3, което говори, че заразата се разпространява и когато 100 човека се заразят и преболедуват, оставят 130 новозаразени. Болниците се пълнят, а здравната система наближава границата на своето натоварване", категоричен бе Витанов.

 Проф. Витанов говори и за смъртността. "Смъртността е доста висока. Що се отнася до съответните периоди в предишните вълни, сега е малко по-ниска, що се отнася до смъртност на брой регистрирани случаи. Но се очаква да расте до края на този месец", обясни той.

Според него, заразата при малките расте, а дали училищата  ще се затворят е въпрос на образователното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
баба преди 2 години
тоя е такава малка и мека пушка, че и тънка.
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power 131- Забранил си и основните причини. Че сме държавата с най-корумпираните доктори и професори. И единствената държавата от бившия комунистически блок, която още се управлява само от комунисти, ченгета и агентите им. И властта им все още се онаследява.
123
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя като пукне, отварям шампанското и почвам да пълня чашите наред
122
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 110 от славянин"А защо отдавна сме първенци по смъртност и от инфаркти, инсулти и рак!? Сигурно заради ниската ваксинация!?"Щото сме много умни. То и затова не се ваксинираме.
121
6
 
7
 
! Отговори
Да преди 2 години
На този се чудя как някой не му е напукал кофата. Бих се изкефил, ако се случи. Няма да ни рови всеки ден.
120
6
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Годжи: В момента сме в топ4 по смъртност в света на милион. Познай кой е 3-ти ? Македонците :) Изкъпваш ги и стават ***. Личи си глу павото инатливо магаре на мост :)От студ ум ри , но гъ зар бъди :) Не случайно бугарите са най-бедните в ЕС, дишат най-мръсния въздух, умират най-много, карат най-старите коли,най-лошо здравеопазване и т.н. Всичко това защото е най-умния на планетата Земя :)
119
8
 
2
 
! Отговори
АНДРЕШКО преди 2 години
Не мога да понасям Витанов, защото казва истината, но това ми пречи да съм в кръчмата и да се напия, като свинкя... льош Витанов, много льош!
118
5
 
12
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Скрий се бе Витанов.Не разбра ли че хората не могат да те понасят........
117
4
 
10
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
Според това пиянде скоро няма хора да останат с лъжливите му цифри!
116
1
 
1
 
! Отговори
ваксаджия преди 2 години
Гледам снимката му горе и се чудя как му разбрахте какво е казал професора през този противогаз??Иначе добра снимка! Силно въздействаща в правилната посока. Поздравления за безкористното човеколюбие.
115
4
 
4
 
! Отговори
А преди 2 години
на него може да му порасте ТИКВА НА ГЛАВАТА...все пак сме ОКТОМВРИ МЕСЕЦ НА ТИКВИТЕ И ВСИ СВЕТИИ....
114
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми като гейовете не ни ваксинират,и спестяват ваксини и ни слагат по една ваксина на 2 човека а другите ги продадоха бизнесмените,така ще е искат да станеме хомосексуалисти като тях.искат да изтребят народа вируса няма да си замине просто да се изпари,трябва да се поставят ваксини на всеки 6 месеца докато сме живи,но като гледам нито организация нито желание имат някои зли хора,българия вече трябваше да произвежда собсвени ваксини.как ще си ги набавят хората за в бъдеще.
113
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В крайна сметка едно и също обяснение и едни и същи увъртания." Ваксините не са ваксини, щото пак се заразяваш и заразяваш други." Болните по принцип са си заразни , но се подминават без коментар, включително тежките им симптоми , хоспитализации , интензивно лечение и евентуален смъртен изход, както и постковид, карантина и на контактните, безкрайни болнични, хоспитализации, инвалидизации. .. Имунитетът на преболедувалите бил вечен, нищо че се видя, че много хора се разболяха и втори път....
112
4
 
5
 
! Отговори
До 119 преди 2 години
Нали това ви е псевдокоза? Че ваксинирани безсимптомни ще разнасят заразата. Е затова пък и повторно болни безсимптомти я разнасят по същия начин. Не увъртай, не сменяй темата, когнитивният ти дисонанс се набива в очи.
111
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До мангъровци Правиш ли разлика между болен и такъв с положителен тест без симптоми?На вторите преди им викахме здрави.
110
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа лудите антиваксъри -сектанти са към 5%. Защо в България са повече от 50%?!
109
18
 
8
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Ние пък си умираме от смях от сляпата вяра на антиваксърите в конспирации и шизофренните им налудности. Трагичното е, че водят народа към гибел. Но тя кармата не забравя.
108
13
 
26
 
! Отговори
Брей преди 2 години
Направо си умирам от смях, когато шепата интелигентни, самоопределили се за такива само защото вярвали на науката, наричат останалите с критично мислене простаци, неуки и т.н. Сляпата вяра ви прави всичко друго, но не и умни. Ако имахте малко мозък в кухата тиква, нямаше да се съгласите да сте опитни мишки и да злобеете. Верно не ви се отразява добре химията.
107
20
 
15
 
! Отговори
До антиваксърите преди 2 години
Не сме стигнали пика на вълната, а вие се надявате да няма локдаун и ваксина - остава това, което и на преболедувалите не прощава. Пазете поне децата и възрастните си родители. Ваксинацията пази другия, не е егоизъм, а алтруизъм - който разбрал - разбрал.
106
9
 
9
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Ама разбира се, то от най-елементарна благодарност към българското здравеопазване трябва да си направиш човещината, ако ще умираш в болница, то да е от ковид. Пък дори и да нямаш съвест, има достатъчно заинтересовани да те вкарат в правия път.. в правилната статистика де.