Новите мерки: Пак ограничения или зелен сертификат?

Как ще се регулира присъственият учебен процес?
Обновена: 18 окт 2021 17:54 | 18 окт 2021 17:51, Веселина Йорданова
419
Новите мерки: Пак ограничения или зелен сертификат?
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Стойчо Кацаров ще издаде заповед с конкретните противоепидемични мерки, след като всички заинтересовани страни, ведомства и организации дадат становища по доклада с предложенията. Това ще стане до дни.

Още по темата
"Заради ниските нива на ваксинацията в страната и увеличаването на заболяемостта, хоспитализациите и смъртните случаи се налага да се въведат нови мерки. Едната възможност е те да са ограничителни, свързани с преустановяване на дейности, ограничаване на капацитети.

Като алтернатива предлагаме да се въведе това, което в много европейски страни вече действа – използването на зелени сертификати, които да позволят да няма ограничаване на социалния и икономически живот". Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов по време на среща с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, представители на Експертния съвет по епидемиология, както и със специалисти по епидемиология и инфекциозни болести.

Министър Денков представи предложенията на Министерството на образованието и науката относно начина, по който да се регулира присъственият учебен процес в училищната система. Той посочи, че е важно да бъде намерен балансът между здравето на децата и последствията от електронното обучение, съобщиха от МЗ.

В рамките на близо тричасова среща експертите обсъдиха предложените в доклада на главния държавен здравен инспектор противоепидемични мерки, както и алтернативата на по-строгите мерки - допускането на лица във всички образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и др. само при притежание на COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване, или аналогични на тях документи.

 


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
393
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ли тук някакви "професори", бъркат гражданските права с аборигенското съществуване? Когато живееш в общество имаш права, но имаш и задължения. Задължения да се съобразяваш с ближния. Щом ваксината е начина да се спасим от този вирус, наше задължение е да си я поставим. Всичко останало се нарича ЕГОИЗЪМ
392
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 391 Няма Радеви т,р,олове, само гербавите сте. Ние сме обикновени коментиращи. Но на вас само Радев ви се привижда :)
391
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 390 И това трябва първо да докажете. Не казахте какъв сте по народност.
390
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските Радеви тролове са плъзнали в сайта, за да обясняват за библейския печат и други хвърчила. Печал..
389
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само, където този български народ няма общо със сегашната българска нация...
388
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Караибрахим 386 Гербав, българите са наричани от хронистите народ още от самото начало на появяването му в историята. А дали сме от Азия още не е доказано. Руините на огромните за времето си каменни градове Плиска и Преслав още стоят - с водопровод, канализация и отопление на сградите. Ще видим кой ще се смее последен и в този случай. От ковида умират старите, от ваксините се увреждат младите. Вие какъв сте по народност?
387
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До КараибрахимКараибрахим ,аланкоолу бай Мехмед м.а-на-фа от Истанбулската баня,работи като теляк пита къде се загуби това момче ,по пет пъти на ден колегите го ощастливяваха ,вика прати му поздрави и да се връща скоро .голяма изненада са ти приготвили Ибрахимчо -кара
386
1
 
4
 
! Отговори
Клиторианец преди 1 месец
До КараибрахимКараибрахиме бесни, ти българин ли си или да? За един преател питам
385
8
 
5
 
! Отговори
Караибрахим преди 1 месец
До 385 написаното само потвърждава мнението ми. За нищо не ставате бугарите, просто азиатско племе незнайно защо дошло с примитивизма си по тези земи.....Даже и след 1300 години сте си все същите оскотели животни, нищо не научили, не мръднали от вигвама с конската опашка...Цял свят ви се смее колко сте елементарни. На врачки и баячки ходите, всеки ден си четете хороскопа, за да видите ще ви върви ли, но ваксини не искате чунким някой иска да ви чипира кратуните кухи.
384
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Караибрахим 384 Не сте чак толкова много гербавите т,р,олове :)
383
7
 
9
 
! Отговори
Караибрахим преди 1 месец
В БеГе живее много болно общество, оскотяло и в мнозинството си егоисти пропити от злоба и неграмотност. Няма друго какво да се каже за такива мазохисти, които си избраха да умират, но не и да се ваксинират, да ходят с маски под носа, за да покажат колко са безстрашни, да газят пияни с колите си по улиците, да се бият и псуват за най-малкото нещо. Дано Ковид е тази сила, която да пречисти територията и я освободи, за да дойдат по-извисени души, защото България го заслужава. Insallah
382
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо се въздейства все върху незасегнатите от вируса? Подхванете си рисковите групи! Пуснете ги в неплатен отпуск до края на пландемията и им осигурете социален патронаж! Ще е по-евтино от т.нар. ви мерки, локдауни и масови ваксинации.
381
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как или? Двете неща са едно и също - ограничаване на правата на гражданите.
380
0
 
1
 
! Отговори
23456 преди 1 месец
администр.кодекс чл73..."може да не се спазят някои от разпоредбите на този раздел", това е от 2009-та, поредните неграмотници. Да кодекс е, обаче чл.5 ал.5 от Конституцията не признава нормативни актове които не са обнародвани. "обнародване" е това което е посочено в з.за норм.актове и там никъде няма - "публикувано на стената на фейсбук".
379
0
 
0
 
! Отговори
23456 преди 1 месец
Всяка заповед на мин.на з. започва с "На основание чл. 61, ал. 2, чл. 63, ал. 4, 6 и 11 и чл. 63в от Закона за здравето".чл.63, вече ал.9 "(9) Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 4 и 7, като средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."Пазете си касовите бележки и бар кодовете от тестовете. Като падне в адм.съд ще може да съдите държавата да ви покрие тези разходи + адв.възнагражден
378
0
 
16
 
! Отговори
23456 преди 1 месец
Ваксините за ковид не са задължителни по нито един нормативен акт. Както и противогрипните.Докато всички разходи за мерки наложени от мин.на здравеопазването по закон се плаща от дърважата или съответната община. Има и закон за защита от дискриминация. Там никъде не пише, че с една заповед, която дори не е публикувана в ДВ и не може да бъде нормативен акт, може да се ограничават права на база пожелателни ваксини.
377
3
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
А ве бат Стойчо стига ве какви мерки ша вземаш пък сега.Нали имаше страхотен план и всичко бе под контрол сега пък мерки.Ти знаш ли Али Бегай и Мангъра и Чорбана как ша ти съ убидят.Ко са 200 умрели важно е Алито да си продава супите за Мангъра е едно грипче ,а Чорбана е почти готов с ваксина изчакай го да я пусне и тогаз казваш който не ваксиниран с ваксината на Чорбана няма да ходи никъде и ша делите на две е може и на 3 ако и Фигуранта си даде благословията.
376
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я да видим като вкарате задължения за инжектиране в училищата и болниците кой ще преподава и ще лекува? Включително и господа дупетатите, министърчетата и останалото подобно. Да не говорим за ковид тр ол четата, населяващи жълтата преса и форумите, на които се плаща да пишат по сто поста на ден в прослава на мерки и спринцовки! Тях също няма кой да ги лекува. Да не мислите, че някой ще се загрижи за вас? Дават ви жълти стотинки да подкрепяте пропагандата, след което на мига ще ви забравят!
375
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви мерки, военно положение, никакви избори, РР президент до живот!!!
374
2
 
9
 
! Отговори
Свобода преди 1 месец
Свобода за народа и бизнеса! !!! Смърт на фашизма !