Кацаров: Пълният локдаун е единствената алтернатива на настоящите мерки

Ако след 10-15 дни ситуацията се е подобрила, първо малките деца се връщали в училище
Обновена: 23 окт 2021 09:36 | 23 окт 2021 09:32, Елка Василева
674
Кацаров: Пълният локдаун е единствената алтернатива на настоящите мерки
Снимка: архив, БГНЕС

Най-лошият сценарий за страната ни е да се изчерпи капацитетът на болниците и те да не могат да приемат пациентите. Това коментира здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред Нова тв. По думите му настоящата вълна трябва да бъде овладяна за 10-15 дни.

„След 10-15 дни ще имаме голям проблем. Вчера имахме среща с директорите на болниците в София, те разкриват постоянно нови легла, но капацитетът и като хора, и като респиратори е почти изчерпан”, обясни д-р Кацаров.

Респиратори нямало и в държавния резерв. Обещание, че ще получим такива, дошло от Световната банка. Европейският комисар по здравеопазването пък предлагал, ако се стигне до най-лошия сценарий, да се пращат болни в други държави.

Още по темата

„Не искам да плаша хората, но ситуацията е изключително сериозна и това ни е принудило да прибегнем към такива мерки, които видно е, че не са популярни”, заяви д-р Кацаров. Ако мерките бъдат бойкотирани от хората, те няма да свършат работа, смята още министърът.

„Ако мерките не сработят следващите 10-15 дни, единствената алтернатива на мерките е пълен локдаун”, заяви министър Кацаров.

Ако мерките сработят, децата от 1 до четвърти клас първи ще се върнат на училище.

„Това е първото нещо, което ще отпадне”, обеща министърът.

Той коментира и спорния въпрос защо ресторантите работят, а децата не ходят на училище.

„Да, парадокс е. Но с една съществена разлика. При влизане в ресторант с документ, където всички на това място са с такъв документ – това вече е безопасна среда, в училищата такива изисквания не са въведени”, обясни министър Кацаров.

„В плана е записано до 500 на 100 000 болни, ние увеличихме тази граница на 750 на 100 000. Сега в София минава 900 на 100 000, така че тази възможност да се посещава организирано, не е възможна. Има много сериозна съпротива от родителите да се тестват децата и това е също нещо, с което не може да не се съобразиш. Беше поставен въпросът за тестове през носа, аз казах, че аз докато съм министър, няма да позволя на малки дечица да им се бърка в носа от когото и да е било. Сега обсъждаме други възможности за щадящи тестове за деца, обсъждаме ги с родители, Министерството на образованието. Ако намерим съгласие за такъв подход, аз съм готов да въведем такъв подход и да върнем децата”, заяви министърът.

 „Вариантът, който обсъждаме в момента, е дали биха се съгласили родителите и учителите да въведем това, което сме въвели и на други места, посредством тестване на хора с щадящи тестове. Но ако това не се възприеме, ние нямаме друга възможност”, каза Кацаров. „Ако се възприеме този подход, то няма как и учителите да не покажат документ, че са преболедували, че са ваксинирани или тествани”.

Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни при никакви условия.

От понеделник преболедувалите преди повече от половин година и тези с антигенен тест ще могат да си изкарат сертификат с номера, който са получили при тестването и с ЕГН. Ако не могат да се справят сами през интернет, могат да го направят там, където е правен тестът, в лаборатория или РЗИ.

„Мненията на повечето експерти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил. Не са сигурно доказателство. Това е мнението на по-голямата част от експертите. Има информация, че ЕК обсъжда този въпрос с учени от различни страни. Ако те преценят, че това е допустимо, че има достатъчно научни доказателство, можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено незабавно в нашата страна”, каза министърът.

Зеленият сертификат може да бъде наложен и на служителите на гишета. Въпросът в момента се обсъждал.

Хората, които ще проверяват за спазване на мерките, също задължително трябва да имат зелени сертификати.

„Към днешна дата не предвиждаме различни мерки от тези на предишните избори”, обясни Кацаров.

Ваксини имало достатъчно от всички желани. Той коментира и фалшивите сертификати.

„Ако не разберем сериозността на проблема, никакви правила няма да ни помогнат. Това е въпрос на съзнание на хората, на съпричастност, да разберем че ни касаят. Да спасите себе си и близките си. Ако отсега не го разбираме, няма какво да стане”, каза министърът.

Относно тестовете д-р Кацаров обясни, че те ще са безплатни, но ще се плаща пробовземането.

„Пределната цена е 10 лева, надявам се да е и по-ниска. Лабораториите не могат да искат повече от 10 лв., по-малко могат. В момента се сключват договори с лабораториите, които желаят”, заяви министър Кацаров.

Няма нито 1 противопоказание за поставяне на ваксините, дори при автоимунните заболявания, обясни министърът.

„Някой ми казват, че личният лекар ги съветва да не се ваксинират, защото имат диабет или рак, Всъщност това е причина да се ваксинираш, защото ти попадаш в рискова група. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила кратка характеристика на лекарствения продукт”, каза д-р Кацаров.
 


674
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
551
0
 
2
 
! Отговори
Анти-Възражане преди 1 месец
Престанете да разпространявате фейковете на "Възраждане". Просветният министър не е ял бой от тях. Беше посрещнат от група *** със скандирания, но не са го докосвали. Той Костя едва ли не ще излезе като добрия бияч... защо му правите такава реклама на тая шушумига?? През цялото време стоеше много отстрани и гледаше. Има го заснето на клипче.
550
2
 
4
 
! Отговори
ВОЙНИ, ГЛАД, БОЛЕСТИ преди 1 месец
"Другаря", Кацаров, да излезе и да разясни като медик на българското общество за проекта на Световната здравна организация наречен "ЗЛАТНИЯ МИЛИАРД!". За участието на СЗО в разработката на ваксина с цел която да контролира раждаемостта и намаляване на числеността на населението на планетата. Тези "проектанти" на света, сами поставили се в ролята на "бог" ще решават съдбата на човечеството. "Мъдреците" казват: "На планетата трябва да останат само един милиард, само няколко държави, а за другите..
549
0
 
3
 
! Отговори
ЗА КОЕТО ГОВОРИШ ! преди 1 месец
До СОФИЯ ПЛАЧЕ - 549! Не само София плаче, плаче цяла България още от 1944 г., плаче от насилие, репресии, концлагери, убийства, от грабежи и отнемане на лична собственост...! БКП е партия забранена със закон за 45- годишното си политико-криминално управление и да избяга от наказателна отговорност се преименува на БСП...! Много са греховете, но да спрем до тук, полето за писане няма да ни стигне. Както казва народа: "Всяка крушка си има опашка!". Те, докараха България до това дередже...
548
0
 
4
 
! Отговори
...КОЕ Е ЧИСТО ! преди 1 месец
ДО МЯРКА ЗА ЗДРАВЕ - 539 ! Правилно, най вече да се консумира ПТИЧЕ месо - то е като контейнер натъпкано с всички всевъзможни антибиотици и лекарства стимулиращи растежа на малките пилетата - от дребосъчета за 10-дни стават на 2кг кокошки! "Ядеш и ревеш!", няма да имаме нужда да се ваксинираме - в тяхното месо се съдържа ваксината срещу Ковид-19! Отправи съвета, предложението си към "другаря" Кацаров, и ще му решиш проблема с ваксинирането...! Замърсена планета - вода, почва, въздух...
547
2
 
1
 
! Отговори
СОФИЯ ПЛАЧЕ преди 1 месец
ИМАМЕ АКТИВнА ДИВЕРСИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ С ЦЕЛ ДОКАЗВАНЕ НА НЕКАДЪРНОСТА НА ПОДСТАВЕНИ НА ВЛАСТ СЛЕД СВАЛЯНЕ НА ПРАХОСАЛИЯ СТОТИЦИ МИЛИАРДИ Ограбвани от народа кървави левове БОРИСОВ..НАПОМНЯ СЕ ЧЕ НЯмА УВОЛНЕНИ от доказано престъпни министерства и ведомства вкл участници в ликвидацията на БЪлгарския народ служители..Съучастниците на БОрисов прахосват милиарди активно по отработени престъпни схеми по оперативни програми..
546
1
 
1
 
! Отговори
ВЪРВЕТЕ СИ ! преди 1 месец
***, нали се пишехте за много можещи и знаещи и плюехте когато г-н Борисов управляваше - изкарахте цялото правителство некадърно, лаехте отстрани като бесни *** за кокал, а днес когато имате възможността да сте на неговото място и да приложите "уменията" си, се оказа, че сте абсолютни некадърници! За 7-дем месеца създадохте хаос в държавата - икономическа и политическа криза, потъпкахте закони и конституция, човешки права, правото на труд, правото на свободно предвижване....! Време е...
545
0
 
2
 
! Отговори
Комшия преди 1 месец
Съд за този за престъпно нехайство. За 6 месеца какво свърши? НИЩО ПОЛЕЗНО.
544
0
 
2
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 1 месец
Ваксинирах се,за да се движа свободно навсякъде из страната,а и ваксиниран този е на път да ме ограничи.Ще има да си мечтаем ваксинираните за държави като Германия и Италия с пълни стадиони.
543
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кацаров, ОСТАВКА!!!!
542
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кацаров, дръвник такъв! Гледаш ли си интервюто от април месец какво тогава говореше за пандемията???
541
0
 
3
 
! Отговори
Fenb преди 1 месец
Причината за високата смъртност в БГ принципно, и от ковид е прозаична - нивото на медицинското обслужване е плачевно! Личните лекари абдикирах и се скриха като мишоци - "лекуват" пациенти с ковид по телефона!!! Без снимки, без кръвни изследвания, ей така...съответно голям процент от тези лекувани (сам минах по този път) се влошават след 8-9 ден и отиват в болница...Ако има адекватно лечение още от ден първи, в пъти ще намалеят смъртните случаи!
540
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много си прав само една поправка. Мазничко си трябва. правилната пропорция на омега 3 и омега 6 мазнини. Животински мазнини, рибно олио, зехтин, орехово олио. Хидрогенираните олеа като слънчогледово, репица, соя, т.нар. зеленчуково са причината за болестите на сърдечно съдовата система. ЗА ВСИЧКО ДРУГО СИ ПРАВ. И малко медитация/молитва вместо телевизор преди лягане. Телевизора направо през джамека или с еднопосочен транспорт до парламента.
539
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОСТАВКА Кацаров. Подписах петицията. Ходете си с мир. Хората ще огладнеят и озвереят. Когато нямаме какво да дадем на децата си за ядене и ги гледаме как мизерстват на тъмно и студено няма да имаме какво да губим. Окупационният корпус в харизаните бази няма да ви спаси. Ходете си с мир!
538
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Кацаров - ОСТАВКА! Махай се! Или искаш и ти да ядеш бой като просветния министър? Има петиция в Интернет за твоето махане, вече 5 000 човека са я подписали! Нямаш право да насаждаш фашизъм!
537
6
 
15
 
! Отговори
Мярка за здраве преди 1 месец
Всички болести се лекуват по един и същ начин! Силен имунитет, дух и тяло! Това се постига най-лесно със здравословен начин на живот. Това ще рече без тютюневи изделия, без алкохол, без рафинирана захар, без преработени мазнини, без пържено и мазно. Намалете млечните продукти почти до минимум, но яжте българско кисело мляко всеки ден. Яжте жива, сурова и непреработена храна всеки ден! Яжте чисто месо, за предпочитане риба и птиче и най-много два пъти седмично! Ще сте здрави за цял живот!
536
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пфайзер е с изтекъл срок на годност, но Кацаров кара хората да се ваксинират с ваксините с изтекъл срок на годност. ОСТАВКА И ЗАТВОР!!!
535
11
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
За неваксинираните лечението да е платено.
534
1
 
8
 
! Отговори
Глупако преди 1 месец
До Ваксинирайте се, бе: ти да не мислиш че тая лудост ще свърши като се ваксинираш !? От тук насетне всяка година ще те ваксинират по 3-4 пъти, а зеления ти пропуск ще си остане завинаги
533
4
 
5
 
! Отговори
ганю сланината преди 1 месец
не се ваксинирай, светът няма нужда от теб.
532
15
 
8
 
! Отговори
Ваксинирайте се, бе преди 1 месец
Като те спрат да работиш и да живееш нормално, къде ще ходиш ? Ваксинрих се принудително, но дано да получа имунитет.