Имало план как децата от 1 до 4 клас да се върнат в училище до 10 дни

Изходът - щадящи тестове - тип близалка, но родителите трябвало да са съгласни
136
Имало план как децата от 1 до 4 клас да се върнат в училище до 10 дни
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Стойчо Кацаров предложи пред президента план за връщане на децата между 1 и 4 клас в училище.

До 10 дни могат да се осигурят щадящи тестове - тип близалка, за децата и ако родителите им са съгласни да се тестват, децата ще могат да се върнат в училище, посочиха  министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по време на среща при президента Румен Радев. Срещата е по повод разпространението на COVID-19 и на нея присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова и министри от служебното правителство. Ако се осигурят пари от Министерството на финансите, до 10 дни това може да влезе в сила и да се върнат децата в клас, увери министър Кацаров, цитиран от БТА.

Още по темата

Докато съм здравен министър няма да позволя да се бърка в носа на децата, има тестове тип близалка, които всяко дете би могло да си направи. Ако родителите са съгласни на такъв подход, това може да осигури безопасна среда в училищата, допълни той. По думите му, ако при тестването се установи положителен резултат на дете, то няма да влиза в клас и няма да се налага цялата паралелка да се поставя под карантина. За учителите също тряба да е гаранитрано, че те самите няма да са носители на вируса.
 
От 15 септември до 10 октомври броят на учителите под карантина се увеличи три пъти, а на децата под карантина - пет пъти, посочи проф. Денков. По думите му към момента има 12 хиляди ученици и 2 хиляди деца от детските градини, поставени под карантин. Около 15 септември само 6 на сто от болните бяха във възрастовата група 0-19 год, а сега в тази група са около 10-12 на сто, което показва, че заради високата концентрация на децата в училище има възможност за предаване на заразата между тях. Министър Денков посочи, че новите мерки бяха наложени бързо и хората не са били подготвени. Носим вина за това, но решението е правилно, подчерта той.
 
За нагласите на родителите за подобен тип тестване на децата проф. Денков изрази надежда, че разумът ще наделее и болшинството от родителите ще приемат тази форма за влизане на децата в клас. Такъв тип тестване широко се използва в Европа, безопасно е и очаквам, че това може да се реализира, каза още той.


136
Още по темата: училищеученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
родител преди 1 месец
Хора, никакво "връзване" на подобни идеи. Сега ще са близалки, утре ще са ваксини, вдругиден ще е концлагер .... Всеки милиметър отстъпки сега към управляващата престъпна клика (в световен мащаб) е предателство спрямо децата ни. Не искаме тоталитатизъм от нов тип, нали?
119
1
 
3
 
! Отговори
УЧИНДОЛСКИ КЕЛЕШ преди 1 месец
СМЕШНИЦИ! Аз казах, че няма вирус .
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакво връщане на децата по училищата, докато Бг не стане зелена зона!!! Спрете се вече!!
117
2
 
2
 
! Отговори
До Люба преди 1 месец
Дори и да има тестове, колко често ще ги правят-3 пъти седмично, както в ЕС ли, иначе няма смисъл? И защо деца трябва да са на куп в класните стаи при тъмночервени зони, ЗАЩО е чак толкова наложително, родителите могат да им помагат, не е сложен материала.
116
5
 
2
 
! Отговори
Люба преди 1 месец
Някой родител преди да напише коментар, дали прочете че става дума за тестове с близалки, а не с бъркане в носа! За какво травмиране говорите?
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я да видим сега следния случай. Поради проблем с работното място всички колеги са ваксинирани. Това е отделна тема и няма да го коментирам. Но малките деца за радост не подлежат на ваксинация. И идва един хубав ден в който детето отива на училище и теста му излиза положителен. Какво следва, карантина за родителите 14 дни, при условие,че са ваксинирани. Работодателят ще остане "възхитен", а ние без пари.
114
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съседите се заразиха от детето вероятно. Бащата и то се лекуваха в къщи, а майка му след 1 седмица с 38 градуса, вече е в болницата.
113
4
 
17
 
! Отговори
Родителите преди 1 месец
въобще не са съгласни и децата няма да се върнат присъствено....Това е ВОЙНА СРЕЩУ ХОРАТА ПО СВЕТА....И ТЕЗИ ИЗДЕВАТЕЛСТВА ТРЯБВА ДА СПРАТ...И "тестовете" и "ваксините" са НЕЗАКОННИ...В момента се нарушават Абсолютно всички закони, и то от създания предали и продали България за 13 милиарда, и отдали страната ни за ПУСКОВ ПОЛИГОН НА ВОЕННИТЕ....
112
1
 
11
 
! Отговори
Алко преди 1 месец
"щадящи тестове - тип близалка" Ако са валидни, ще се издава ли зелен сертификат и за тях??? Ко ше кажеш сега, министъре????
111
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак популизъмОтваряне на училищата ще значи да се увеличат случаите на заразени, защото децата лесно или асимтомно го прекарват, въпреки, че все още няма данни за евентуалните последици в дългосрочен план, но могат и да заразяват. И евентуално биха могли да заразят всички у тях.
110
0
 
7
 
! Отговори
Приказки по телефона преди 1 месец
Имало едно време един план как децата...
109
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен 26 преди 1 месец
И ние учителите не сме съгласни на посегателство върху нас!!! Имаме право да избираме: ваксина, тестване или преподаване онлайн! Нито искаме ваксина, нито тестване! Никой не може дани задължи!!!
108
2
 
7
 
! Отговори
вещер преди 1 месец
Скоро наближава отоплителния сезон, стягайте печките, учениците ще са онлайн. Миналата година беше така, направиха се луди икономии от отопление,вода,консумативи и препарати в училища и университети. Сега ще се опитат пак да натрупат едни пари... за сметка на разходите у дома. Ти ще икономисаш ли топлото за детето си? А, ако така не стане , всеки преподавател да се готви 2 пъти в седмицата ПСР , да спонсорира от джоба си управниците - та да им излезнат сметите... Честито на преподаваталите...
107
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се ваксинират учителите и родителите, и децата ви ще са в безопасност. Дотогава-изолация!
106
8
 
7
 
! Отговори
ЩЕ ЕМИГРИРАМ... преди 1 месец
..НО ДЕЦАТА МИ НЯМА ДА СТЪПЯТ В УЧИЛИЩЕ ЗА ДА СЕ ЗАРАЗЯТ С К-19!
105
7
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
ДОКАТО ТИЯ СА НА ВЛАСТ И ВИЛНЕЕ КОВИД-а....ДЕЦАТА МИ НЯМА ДА СТЪПЯТ В УЧИЛИЩЕТО!....ЗА НИЩО НА СВЕТА , НЯМА ДА ГИ ЗАРАЗЯВАМ ЗОРЛЕМ И ПОСЛЕ ДА ГЛЕДАМ ИНВАЛИДИ ОТ КОВИД-19)ЗАБРАВЕТЕ!!!!
104
3
 
12
 
! Отговори
Неваксиниран преди 1 месец
В Израел започват четвърта игла. Правете си сметката...
103
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълен провал са тези п*лячовци! Отричаха, плюха, вдигаха юмруци и сега.... децата да смучели близалки!!!! Безвредни били!!! А стига бе! НЕ си го и помисляйте! Как ще разберете дали съм съгласен? Ще пратите една декларация по директорката? И като ви кажа НЕ, детето ми ще бъде дискриминирано и недопуснато в училище? Така ли? Let's go Brandon за вас!
102
1
 
7
 
! Отговори
Захаринчо преди 1 месец
Аз пък продавам близалки за неспособни министри. Сега пък да не им се бъркало в устата на децата.....Е май такъв ,,лекар" за първи път си имаме...
101
2
 
13
 
! Отговори
Лопатар преди 1 месец
искат да земат едни пари от световната банка и да си ги делнат, а ние да се ваксаме, че те ваксам в устата Румба