Колко струват безплатните антигенни тестове?

Тестуваните плащат различни суми
26 окт 2021 14:53,
30
Колко струват безплатните антигенни тестове?
Снимка: БГНЕС

Безплатните тестове за коронавирус се оказаха не съвсем такива. В Пловдив са получени 17 300. В една от лабораториите обаче за  антигенен тест се плаща по 20 лева. За такъв със сертификат и QR код струва между 35 и 40 лева, а без код – 10 лева, предава Нова телевизия.

„Очаквахме тестовете да са са безплатни, а те не са“, споделиха хората, които чакат да бъдат изследвани.

Те допълват,, че им трябват за работа, шофьорски курсове и пътуване.

Според д-р Валентина Костуркова, управител на ДКЦ II се заплаща вземането, пробонабирането, валидирането и експортирането към системата.

Още по темата
"5 лв. е унифицирането в системата на общинското здравеопазване, 5 лв. е за хора с положтелен антигенен тест и 10 лв. за диагностика. Сертификатът излиза с QR код, валиден в целия Европейски съюз", обясни тя.

По думите й определено "Янсен" е предпочитаната ваксина, следва я "Пфайзер", с която са се имунизирали 1/3 от хората.

На този фон в Кюстендил има само една сертифицирана лаборатория, на която са раздадени 400 теста.
Директорът на РЗИ д-р Златко Величков споделя, че скоро ще има и още сертифицирани лаборатории в града, а в Дупница също се очаква това да се случи.

"Не би трябвало цената на антигенните тестове да надвишава 10 лв. Ваксинацията бележи ръст откакто е въведен зелен сертификат, тъй като гражданите предпочитат да се ваксинират, пред това да плащат за тест на всеки 48 часа", обясни д-р Величков.

Относно новите мерки, той заяви, че са направени 146 проверки, съставен е 1 административен акт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕЙ ПРОГРСАМИСТА АНОИМНИ КЪДЕ БАЧКАШ ТИ БЕ Я СИ КАЖИ ДА ПИТАМЕ КОЛЕГИТЕТИ ЗА ТЕБ?ИЗЛАГАШ ЦВЛАТА ГИЛДИЯ
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемия ,ментата ваксини ,сертификати ,е нужно всичко да бъде безплатно за всички хора ,или лекари и мед сестри не желаете да се ваксинират ,и км правят безплатен тест за да влезат на работа ,защо бря докторя не искате ваксините а рекламирате и тръбите че ние трябва да се ваксинираме
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще с/у какво са тези тестове като съдържанието на ваксините е някакво сборно и има всичко друго но не някаква част от тоз сочен вирус Ковид19 както е по подразбиране за ваксина и вируса посочен,които трябва да съответстват на някаква определена точност с условията на съжествуването необходимост и достатъчност за образуването,а понеже други вируси са вложени и откъде толкоз набрани,че допълнителни тъкани и материи от съединения по спецификации възпроизвеждащи специфичното на сочения Ковид19.
16
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула да плаща щом са безплатни :)))
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислим си, че въздухът е безплатен, ама :)))))
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С огромен кеф ще си правя тест при необходимост , и когато разбера ,че съм положителен - ще се постарая да заразя поне няколко ваксинирани ПРОГРАМИСТА . Да видим дали ....Пък и ако пукне някой - светът ще стане по-добър .
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 14 Какъв код пишеш ти бе?! Нали ви виждам масово, млади-зелени, научили някой друг скрипт от интернет и си мечтаят за четирицифрени заплати в евро! Ако ти си пишеш "кода" така между другото, докато спамиш в интернет, жална им майка на тия дето ще го ползват! Всъщност единствените "кодове" които пишеш са във форуми като този, да агитираш за ваксинация и подобни.
12
2
 
8
 
! Отговори
? преди 2 години
До 12Откъде накъде ще си плаща, щом се е осигурявал здравно!!!? А да ми кажеш какво плащат сега неосигурените/ромите/?
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 12 Ми то не е за разбиране, как ще го разбереш?В хода на експериментите ваксините бяха разработени за първоначалния вариант, от Ухан. И се оказа че срещу него ефектът е почти 100%. После чак се появи английският вариант и тогава разбраха (пак в хода на експериментите), че срещу него ваксините не са толкова ефикасни. Сега дойде Делта варианта, срещу който те са още по-малко ефикасни! Затова ни обясняват че да, може пак да се разболееш, но по-леко и няма да умреш.Но сертификати има
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 10 (програмист) Ако наистина беше програмист, щеше да си гледаш програмирането а не да философстваш по теми които не ти влизат в работата! Държавата - това е ЕС! И да, точно ЕС определя тези ваксини като експериментални, ЕМА са органът издал "Emergency Use Authorization", т.е. няма "Full Authorization" за никоя от ваксините, и затова още искат твоето писмено съгласие да участваш в експеримента (ако искаш)!
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де едно нещо не мога да разбера.Нали ваксините са за да може по леко да се изкара вируса а не да не се разпространява.Значи дефакто тоя който е без ваксина си рискува само своя живот какво лошо има. За какво са рия зелени паспорти и тъпотии сам си решава човек как да живее. Да го направят само така че който е неваксиниран и влезе в болница с усложнения да си плаща всичко сам а не някакви *** тестове да плаща по 5 10 лв
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей сега виждаме за какво беше целия този цирк. Здравето на хората - друг път!
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чл.29, Ал.(2) от Конституцията на Република България! Ало, адвокатите, Хаджигенов, Манолова, сезирайте КС! Никой няма право да ни принуждава да участваме в медицински експерименти!
6
18
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Има безплатна алтернатива-ваксина.Щом си решил да плащаш за тестове,значи можеш да си го позволиш.
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се безплатни само ако имаш симптоми, за ходене до Мол-а трябва да са поне 50 лева.
4
1
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 2 години
Колко струват безплатните тестове! Ами два крокодила хвърчели. Единият наляво, другият - зелен! Пита се в задачката: Защо ми е хладилник, като не пуша?Колко стрували безплатните тестове моля ви се...
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами учителите ще пробонабират и отчитат резултати безплатно. Нали така искат Денков и Кацаров.Всеки учител лаборант и ще преборим коронавируса.
2
1
 
15
 
! Отговори
Радеф преди 2 години
*** то и тока ви е базплатен ,инфлация няма,всичко е под контрол,неееблагодарниции такива!
1
1
 
4
 
! Отговори
Хикс преди 2 години
35 лева в лаборатория Синево