Проф. Витанов: Реалната бройка на новозаразените е 9000 души на ден

Математикът иска да се приложи твърда ръка за ваксинацията
26 окт 2021 09:11, Анисия Иванова
207

Последните данни за пандемията у нас не са изненадващи, докога ще има рекорди зависи от това, доколко мерките ще дадат ефект. През предишните 3 вълни до десетина след налагането им започваше спад на случаите, а сега това не се наблюдава, коментира математикът проф. Николай Витанов в студиото на "България сутрин".

Днес страната отбеляза нов черен рекорд от началото на пандемията у нас - 5863 са официалните нови случаи, а 243-ма от пациентите са починали.

Професор Витанов подчерта, че реалната бройка на новозаразените дневно е 9000 души, защото 1/3 от случаите не се регистрират.

Още по темата

"В момента 10 души заразяват 13, две седмици така и здравната система гръмва. При 500 болни на 100 000 души и 9 хиляди пациенти в болница по Националния план трябва да се наложи национален локдаун. Сега 7200 са пациентите в болници. Но аз не вярвам, че ще има локдаун преди изборите", заяви математикът.

Според него с въвеждането на "зеления сертификат" контактите между хора няма да се намалят, а това е начинът да се овладее пикът на четвъртата вълна, както и да се продължи ваксинацията.

"50% от хората са колебаещи дали да се ваксинират, 25% са твърдо решени, че няма да го направят. За да бъдат убедени тези 1/4 от хората трябва твърда ръка", убеден е математикът.

По негови изчисления 2,7 млн. души или 35% имат някакви защитни сили срещу вируса. И е категоричен, че сме далеч от колективния имунитет, защото едва 35% от българите имат някакъв имунитет, който обаче не е вечен. Математикът очерта два варианта за развитие на пандемията у нас - песимистичен и оптимистичен.

"Имаме наложени мерки, но няма особен ефект от тях, единият вариант е да се задействат мерки, които ще бъдат ефективни. Така ще минем през пика и след 10-ина дни ще започнат да намаляват случаите бавно и ще си изкараме хубава Коледа. Песимистичният вариант е долината на плача - както във Великобритания - случаите паднаха на едно високо плато. Ако това се случи у нас, здравната ни система ще бъде доста натоварена и ще изгърми", прогнозира проф. Николай Витанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
1
 
! Отговори
Ц до дядя преди 2 години
АЗ СЪМ НУЛЕВА ГРУПА И НЯМАШЕ ДА ГО ИЗКАРАМ ЛЕКО, АКО НЕ МОЖЕХ ДА СЕ САМОИЗЛЕКУВАМ. НЯКОИ ОТ ИЗПОЛЗВАНИТЕ ЛЕКАРСТВА ВСЪЩНОСТ СА ПРОТИВОПОКАЗНИ, А СЪВСЕМ ДРУГИ - ПОДХОДЯЩИТЕ. ВСИЧКИ ЛЕКУВАТ ПО ГРЕШНАТА СХЕМА НА СЗО, КЪДЕТО ГЛАВНИЯТ ВЪОБЩЕ НЕ Е ЛЕКАР! Да се смееш ли, да плачеш ли?
168
2
 
2
 
! Отговори
пишман математик преди 2 години
За да докарат бройката по таргета, дето са им го задали началниците, ще тестват и децата! Куцо, кьораво сакато - бройката е злато!
167
4
 
5
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
Мерките не давали резултат. Ха Ха. И ти си един проефсооор мани мани. Сертификата слага чатал на врата на някои хора, те отиват масово да се тестват и воала нов рекорд "заразени". Това е резултата.
166
3
 
10
 
! Отговори
Бате Сечко преди 2 години
Един ден, когато съдбата реши и се срещнем- ще разбереш понятието,, твърда ръка"...!!! Само Фашисти ли са останали...?
165
4
 
8
 
! Отговори
Зрител преди 2 години
Така като се замисля много точно попадение е този Витанов доста плаши мяса на Бустанско плашило :о)пожелавам му скоро да почне работа в цирка
164
3
 
11
 
! Отговори
Дядя преди 2 години
Витанка, би ли обяснил защо в Русия не е препоръчително за хора с нулева кръвна група да се ваксинират? Според руските епидемиолози нулевите го изкарват леко и безсимптомно.Никой никого не задължава... Хората са сега в локдаун,да не стресират децата с обидни тестове с плюнка.
163
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете това фрикшоу, моля!...
162
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре, броят на заразените не е 9 хиляди, както казвате, а толкова колкото е посочено. Хайде стига сте ни каламбуркали вече с окултна статистика и теория на вероятностите.
161
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре, казахте на два пъти, че здравната система ще изгърми. Ама това не е лошо предвиждане, напротив, много хубаво е. Ами да изгърми, какво като изгърми. Ако трябва и сами ще си плюем е в устата, за да изгърми цялата тази нагла система от лекарски робовладелци.
160
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един с купена диплома. Как ваксинираните не ограничават контактите си и въпреки че носят вируса, не били заразявали?!
159
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек носиш зеления сертификат на врата и вирусите като го видят, бягат надалече.
158
5
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Чудесно, това значи 9000 истински ваксинирани на ден, ще излезем от цялото безумие много преди другите, които ги чака локдаун след локдаун, докато всички си минат реда
157
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има смърт, но като не ще народа да се ваксинира това е начина за придобиване на имунитет. Аз съм ваксиниран, но това не ме пази на 100%. Трябва да оставят нещата така, който изкара и пробуледува тоз ще живее. Иначе ще си играем на локдаун още 10 - 15 години. Който иска да си тества силата на организма ок, нямам против
156
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая гад кога ще го хване вируса
155
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано хората имат очи и уши! И да запомнят гробокопачите - Радев и Кацаров, които не само НИЩО не направиха цяло лято, а влошиха обстановката!!!
154
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пияница още ли го канят?
153
24
 
10
 
! Отговори
Аллах Акбар преди 2 години
Плашещо е поведението на антиваксърите. Приликите с ислямизирани "правоверни", готови на мъченическа смърт е направо удивителна !
152
6
 
14
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Дайте му една Нобелова награда, да миряса завалията. Тююю..., бактъм!
151
5
 
25
 
! Отговори
До Иван преди 2 години
Не ми се спори, щом смяташ, че трябва да си слагаш ваксина - сложи си и моята ако искаш, аз такава помия не искам, ваксина, която е направена за няколко месеца и накрая да се подписвам, че никой не носи отговорност, ако нещо стане - Благодаря :)
150
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кофти е да си взел едни пари и да не ти играят по свирката, а Витанка