От седмица "зелен сертификат" у нас, с колко повече са ваксинираните?

Опашки се вият пред пунктовете за имунизация с въвеждането му
Обновена: 28 окт 2021 11:42 | 28 окт 2021 11:41, Веселина Йорданова
160
От седмица "зелен сертификат" у нас, с колко повече са ваксинираните?
Снимка: БГНЕС

Седмица след въвеждането на "зеления сертификат" желанието за ваксиниране остава все така високо, показват данни в Единния информационен портал.

Документът, с който се удостоверява ваксиниране, преболедуване или отрицателен резултат от проведено изследване с PCR-тест или с антигенен тест, се изисква за редица дейности на закрито от миналия четвъртък, 21 октомври.

Оттогава има и опашки пред ваксинационните пунктове, които преди това бяха почти без работа.

С днешна дата 2 800 965 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, от които 25 424 са приложени през изминалите 24 часа.

Данните от сряда, 27 октомври показват, че са приложени 26 327 ваксини за денонощието.

Във вторник те са били 15 166, а в понеделник 7 156.

 

За неделя, 24 октомври, са отчетени 11 690 сложени ваксини, а в събота - 24 042.

Рекордът засега е в петък, 22 октомври, когато поставените ваксини са всъщност от първия ден на действие на зеления сертификат - 28 191 за изминалите 24 часа.

Миналия четвъртък обаче също има интерес, защото въвеждането му вече беше обявено -  13 484 са приложените ваксини за денонощието.

Че ще бъде въведен сертификат, здравните власти обявиха на 19 октомври, когато за денонощието са приложени 6 201 дози ваксини. Ден по-късно те се увеличават на 9 097.

"Зеленият сертификат" се изисква за посещения в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали. Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения.

В здравния сектор той е и необходимост за работа. Държавата вече обяви и лаборатории, в които тестването е безплатно, като се заплаща само вземането на пробата. Две седмици след въвеждането на сертификата се очакват и първи резултати действа ли мярката и дали ще има по-строги.

Ежедневно обаче срещу нея има протести от засегнатия бизнес, който отчита спад в оборотите с около 80%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Начи номера не минавааааааа... и ся ко прайм? Концлагери, разстрели?
36
24
 
6
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Аз нося отговорност ако умреш. Стани от гроба и си вземи обещетението. Айде сега отивай на ваксина. При 1 000 000 ваксиниране има отчетен 1 смъртен случей от тромбоза. Можеш ли да смяташ? На 6 милиона българи ще умрат макс 6 човека. Ние на ден даваме по 200 жертви.
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е кьорфишек
34
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** вярват на богове, врачки, магии и тем подобни, пък не вярват на науката която е доказана. Няма толкова *** народ като нашия.
33
3
 
40
 
! Отговори
Веселото прионче преди 2 години
Щом експеримента е "успешен", производителите носят ли вече отговорност за увреждания и смърт, причинени от препаратите? Не? Ами кога ще почнат?
32
3
 
25
 
! Отговори
Изтекли Ваксини преди 2 години
Бихте ли яли пилешко месо или яйца с изтекъл срок на годност? А бихте ли се инжектирали с изтекла ваксина?
31
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми трябва този сертификат, тъй като не ходя на "забранените" места. Съветвам хората да си намерят някакъв отдушник, когато не са на работа.Четене на хубава книга, спорт, разходки сред природата и никакво гледане на новини.Спокойно и това ще мине!
30
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗЕЛЕН ЧОРАП = ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ
29
3
 
7
 
! Отговори
e преди 2 години
До АнонименЯвно различи статискти гледаме Активни случаи в Италия - малко над 75 хил. 341 души са в тежко и критично състояние. Средна 7 дневна смъртност през октомври 36 души. За справка у нас, над 90 хил active cases с 607 души нуждаещи се от интензивни грижи и средна 7 дневна смъртност за октомрви в границите от 78 до 125 души.... Та казваш зле е в Италия........
28
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тоя експеримент. Според световната статистика 38% от населението на Земята е ваксинирано с 2 дози. То няма такъв експеримент в световен мащаб. Щом 3 милиарда човека за живи и здрави , значи че експеримента е успешен. Ама бай *** си мисли че него искали да го излъжат, ама той си се лъжи сам и мре по болниците. Много хора гледат само починалите, а не поглеждат че след тежко преболедуване има крайно тежко възтановяшане, дето може и цял живот да го влачи. Ваксинирайте се!
27
2
 
11
 
! Отговори
Национал социалист преди 2 години
Ами, сертефикатите те правят свободен.
26
1
 
27
 
! Отговори
От светите книги преди 2 години
И трети Ангел ги последва, като говореше с висок глас: който се поклони на звяра и на образа му, и получи белег на челото си или на ръката си, той ще пие от виното на яростта Божия, вино неразводнено, наляно в чашата на гнева Му, и ще бъде измъчен с огън и жупел пред светите Ангели и пред Агнеца.Димът от мъчението им ще се издига вовеки веков; няма да имат покой ни денем, ни нощем ония, които се покланят на звяра и на образа му, и които получават белега на името му
25
2
 
31
 
! Отговори
От светите книги преди 2 години
И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата им или на челата им; за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име
24
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как 25 000 на ден? Аз не познавам ваксиниран човек. От цилиндъра ли ги вадят тези цифри?
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До A Днес 10 души ваксинирани са починали, Бае ***.ьо.
22
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Италия ваксинираните са над 12 годишна възраст са над 80 % Всеки ден гледам статистиките там и положението е два-три пъти по-зле от 2020 г. Истината е, че там е наложен зелен сертификат, защото са им обещани 222,1 милиарда евро от ЕС, ако го въведат. Не зная какво е обещано на България. Може би тук е обещано, на отделни персони :)
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Технически анализХахахахахах - много яко! И много точно от гледна точка на техническия анализ! Напълно подкрепям мнението!!!
20
8
 
11
 
! Отговори
Вакси блу преди 2 години
Борисов каза, че ваксините са с изтекъл срок на годност. Пазете се! Внимавайте с какво се бодете!
19
10
 
4
 
! Отговори
A преди 2 години
Бай *** си мислят все още че много ги разбират науките, лекарствата, ваксините, световната геополитика. Иписват си сами лекарства и лечения, блъскат се с антибиотик за щяло и нещяло.Блъскат по цял ден цигари, ракия и храни с неизвестен произход, ама се запънали като магарета за ваксина дето няма да ги вкара преждевременно в моргата.
18
17
 
5
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 17 добре. Не искате да поемете "риск". Ще бъдете ограничени обаче ...