Системата се задъхва, леглата свършват: Ще издържат ли болниците у нас?

От понеделник в болница "Лозенец" трябва да заработи Kовид-център за интензивни пациенти
30 окт 2021 21:42, Красимир Ангелов
691

Все повече здравни заведения в страната са под сериозен натиск и изпитват недостиг на легла. От понеделник в болница "Лозенец" в София трябва да заработи Kовид-център за интензивни пациенти.

Всички 15 интензивни Kовид легла в болницата в момента са заети, до няколко дни те ще бъдат увеличени на 45.

"Но това не може да стане веднага. Първо, защото липсва човешки ресурс, най-вече медицински специалисти, също така и финансов ресурс, апаратура, респиратори, лекарства... Зависи от мобилизирането на специалисти, които трябва да бъдат командировани от други лечебни заведения, за да могат да се попълнят екипите", заяви д-р Радосвет Горнев.

Още по темата
Част от клиниките на бившата Правителствена болница ще бъдат преобразувани в Ковид отделения.

"Ние ще поддържаме работата на клиниката по педиатрия, акушерство и гинекология, както и ще поддържаме екипите за трансплантационна дейност при положение, че се появи нова донорска ситуация", посочи д-р Горнев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

В почти цялата страна здравната система се задъхва. Подобна е ситуацията и в болниците в Русе, където пациентите не се връщат, но лекарите са на предела на силите си.

Според директора на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова проблемът в България в момента не са многото заразени, а броят смъртни случаи от Ковид-19.

По думите ѝ ситуацията е много по-критична в сравнение със същия период на миналата година. Регистрира се сериозен ръст в общата смъртност от Ковид и останалите заболявания.

"В момента кривите на 2020 и 2021 г. показват, че тази седмица ние имаме 58% увеличение спрямо миналата година в броя починали. Към края на ноември-декември ние ще имаме по 1000 починали на ден", прогнозира проф. Петрова.

За да се предотврати това има два начина – сериозна ваксинационна кампания или пълен локдаун. И въпреки че след въвеждането на "зеления сертификат" се наблюдава леко покачване на броя ваксинирани, продължават и големите опашки за антигенни тестове пред столичните молове.

Досега през здравната информационна система са изтеглени над 2 милиона сертификата, като повечето от половината след въвеждането на новите противоепидемични мерки.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


691
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
473
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да благодарите на Кацаров. Той беше предложен за министър от Да България, да не мислите, че Радев сам ги е търсил и събирал по светофарите.
472
10
 
15
 
! Отговори
българин преди 2 години
Преди години, виден наш университетски преподавател,в едно интервю категорично заяви,че 90% от нас не става за нищо.И затова сме на това"дередже".Тогава аз лично много се засегнах.Сега,с оглед на ненормалното ни поведение във връзка с ваксинацията и пр. неща,свързани с ковид-а,разбирам колко е бил прав.Ние сме рядко срещан *** народ.Казвам го без извинение.
471
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо ти се подиграват, после се борят с теб, а на края... ? Какво става на края?-------------------------------Накрая побеждаваш! :)
470
9
 
18
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Задъхва ви се стъкмистиката , щото вече няма на къде да лъжете !
469
8
 
24
 
! Отговори
Застраховка Живот преди 2 години
Напротив. Ще се ваксинирам. И предлагам 2 варианта за това. Вариант 1: Слагате застраховка живот. Вариант 2: Чакам 2 години, за да видя дали няма да ви стане нещо от ваксината. А ти като си такъв адвокат на ваксините, защо не ме осветлиш ей сега тука и да ми обясниш КАК точно ваксината помага с нещо?
468
3
 
10
 
! Отговори
Ние ЩЕ победим! преди 2 години
Несъдействие, ненасилие и мирна съпротива - ние ще победим!
467
3
 
1
 
! Отговори
Доктор Дpиc,.бг преди 2 години
А бе то може и да няма вирус, ама като гледам колко пъти си го написал, искам да те питам: Пи ли си хапчетата?? Сигурно Ти е писнало от този въпрос, но съм загрижен за психичното ти здраве!
466
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преди -3585 секунди :D e гаси времето хахаха
465
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Мола е по - безопасно, страх ме е от мечки!
464
2
 
13
 
! Отговори
Ком-Емине преди 2 години
Имаме планини мечта, а се блъскате в мола и в кръчмите. Зеления сертификат е само една от многото причини, да не стъпвате там. В случая злото е за МНОГО добро. Хващайте Балкана.
463
1
 
2
 
! Отговори
Махатма Ганди преди 2 години
Първо ти се подиграват, после се борят с теб, а на края... ? Какво става на края?
462
3
 
10
 
! Отговори
Застраховка Живот преди 2 години
Утре ще тичам на спринт до ваксинационния пункт, ако разбера че са махнали декларацията и са я заменили със застраховка Живот от ДЗИ. Даже не се бъзикам. Ако това стане, ще кажа на всичките си приятели да се ваксинират колкото може по-скоро.
461
2
 
3
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Айде по леглата. Дишай. Пийни малко вода. Без нервички.
460
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До IT-спец Сподели в какво ще се изразява "чаос" да проследим дали ще се случи.
459
4
 
5
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
абе аз съм от Русе (Руси), на добър приятел, жена му е медицинско лице, преди няколко часа говорих с него и той каза че не е точно така, попитах дали жена му е ваксинирана и каза че не е, други мед. лица както и доктори, и ако натиска продължава ще има, бай бай или ...чаос на кратко казано
458
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мина ли ви мерака да закриете още болници, да уволните още лекари, а Цветан Цветък да разиграва скечове от трибуната на народното събрание от срс-та и да осмива лекари? Нашият народен артист. Не ви признавам задъхващи се болници. Здравните ви реформи се провеждат от 30 години, некадърници.
457
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Застраховката живот няма да ти помогне, ако се гътнеш след ваксината! Децата са неблагодарни, а жена ти ще се разцепи от шибаHe с разни роми с парите от застраховката!! По добре аз да те ваксинирам безплатно с моята БЯЛА инжекция от която единствения страничен ефект е възпалени хемороиди !! Трябва да черпиш пак ти спасих брака , сматанняк
456
3
 
7
 
! Отговори
Проблем преди 2 години
Идентифицирах проблема - има някои хора с по-нисък коефициент на интелигентност, които не могат да разберат доводите на хора с различно мение и им е по-лесно да ги квалифицират като антиваксъри. Мда. Това е. Казуса е разрешен. Хайде мийте краката и - по леглата. Лек ден. Да де, лека нощ. Както искате.
455
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Застраховка Живот Ти не си антиваксър. Ти си Ганди! Аре бЕгай.
454
1
 
5
 
! Отговори
Застраховка Живот преди 2 години
Едно си баба знае, едно си баба бае. Аз му викам, че ще се ваксинирам, ако сложат застраховка живот, он пак ме обижда, че съм антивакс. Не съм антивакс бе пич. Как да ти го обясня? Ето в прав текст - НЕ СЪМ АНТИВАКСЪР. Как да ти го кажа, че да го разбереш, ефенди?