Свалили сме над 2 милиона COVID сертификати

Половината от тях са изтеглени през последните 10 дни
Обновена: 30 окт 2021 10:20 | 30 окт 2021 10:20,
63
Свалили сме над 2 милиона COVID сертификати
Снимка: БГНЕС

Над 2 милиона са изтеглените COVID сертификати през Националната здравно-информационна система.
Само за последните дни броят на свалените документи стигна 1,05 милиона. Това са 55% от всички изтеглени такива.
 
На 25 октомври 2021 г. са отчетени близо 263 000 изтегляния рамките на деня, което е рекорд за периода. В същия ден системата отчете и друго рекордно постижение - близо 27 000 изтегляния за 60 минути. В пиковите часове потребителите са теглили средно по 500 документа в минута, което е близо 9 сертификата в секунда. Данните бяха официално представени от изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов пред министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, предаде БГНЕС.

Още по темата
“Изградената от „Информационно обслужване“ АД система за генериране на сертификати помогна на икономиката на България да продължи да функционира нормално в условията на затегнати противоепидемични мерки“, каза Ивайло Филипов. По думите му над 30% от българските граждани вече притежават и ефективно използват COVID сертификата, което им осигурява достъп до обществените места, където бяха наложени ограничителните мерки. Според министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев близо 50 000 от заетите в училищата и детските градини вече притежават документа, което им позволява да вършат своите задължения, в условията на затегнати противоепидемични мерки. „Горди сме, че България беше сред първите 7 държави, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският регламент (ЕС) 2021/953 да стане задължителен за всички държави от ЕС и сред първите 4 държави, които стартираха валидация на електронния COVID сертификат“, каза министър Христо Алексиев.

До този момент системата е генерирала общо 3.563 млн. сертификата. От тях около 1.5 млн. документа за завършен ваксинационен цикъл, а близо 17 000 са документите за поставена бустерна доза. Близо 1.3 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 178 000 са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат. Генерираните удостоверения преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест са над 60 000.

От вчера българският валидатор COVID CHECK BG, който беше разработен от „Информационно обслужване“ АД, вече може да сканира и удостоверения за преболедували COVID-19, с положителен резултат от направен антигенен тест, след като Google одобри новата версия на приложението. То може да бъде използвано за проверка и сканиране на сертификати на посетители в заведения, зали, кина, театри, спортни събития и др. До този момент българският валидатор е свален над 100 000 пъти от Google Play Store.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
10
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
кокошката просо сънува... мечтайте си... скоро по стълбовете ще ви бесим!!!
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До края на годината може да имаме над 7 000 000 издадени сертификата е освен ако не премахнат тази простотия до тогава.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14: И акълът ни. Не го подценявай. 80% сме.
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАЙ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ В НАШАТА ИСТОРИЯ, ИНАТЪТ НИ ЩЕ НИ ЗАПАЗИ ЖИВИ И ЗДРОВИ ;)
12
4
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
След малко, ще ходя да скоча от виадукт на Хемус без бънджи. Ваксината, ще ме спаси.
11
3
 
20
 
! Отговори
Аз като преди 2 години
Свалих моя го дадох на още 4-5 човека. Обикновените хора трябва да сме солидарни срещу неадекватността на управниците. И билета в градския винаги го оставям в наследство - те ни мачкат, а ние им показваме среден.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натискът е пропорционален на съпротивлението.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до #9 БРАВО , МНОГО ТОЧНО ХАХАХАХА СЕГА ГЛЕДАЙ МИНУСИТЕ ЗА ДА ВИДИШ КОЛКО ВАКСАДЖИИ ЩЕ СЕ ПРИПОЗНААТ ХАХАХА
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"АЗ НЕ НЯРВАМ НА ДР. МАЛОУН - ОТКРИВАТЕЛЯ НА mRNA ТЕХНОЛОТЛГИЯТА , КАТО МИ КАЗВА ЧЕ Е ОПАСНА И !!! ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ ПРИЛАГА ВЪРХУ ХОРА !!! , И ЧЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ИЗВЕСТНИ ВЪЗМОЖНИТЕ СРЕДНОСРОЧНИ И ДЪЛГОСРОЧНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ . АЗ ВЯРВАМ НА кунчефф И ОНЯ ПСИХОПАТ СЪС СМЕТАЛОТО . ЗА МОРЕ В ГЪРЦИЯ ЩЕ ДАМ В Д.то ДА МИ БРЪКНАТ С КРАК ОТ МАСА . ЗА ДА ИДА В МОЛА , СЪМ ГОТОВ ДА ПРОДАМ ДУШАТА СИ . АЗ НЯМАМ ДОСТОТЪЧНО мозАк , ЗА ДА ПОМИСЛЯ САМ С НЕГО И ДА ОТСЕЯ ДОБРОТО ОТ ЗЛОТО ... АЗ СЪМ ХАРДВАКСЪР "
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""""а над 178 000 са за преболедували COVID-19"""""" --- При масов антигенен тест ще се окаже, че преболедувалите са в пъти повече!
6
2
 
15
 
! Отговори
Да преди 2 години
И пак ще искат да ни ограничават във всичко. Какво ли още ще измислят. 2 милиона сертификата от 6 милиона и половина са около 30 процента население и 1 милион с антитела и ето ти около 50 процента сблъсквали се с вируса. А заболелите се увеличават?
5
7
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Ориенталски таръкатлъци за износ към Африка. Само в кючекостан може да има толкова интелигентен народ.
4
4
 
25
 
! Отговори
споко преди 2 години
Много скоро всички ще сме със зелен сертификат, а вируса ще продължи да върлува!!!
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Хитлер има, значи се свалят лесно.
2
2
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Пазаруват хората ударно!
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз си купих моя за 1 лв