Какво ще се случва, когато цял един град е ваксиниран?

Hай-голямото предизвикателство в следващите месеци ще е градът да не се допусне „внос" на вируса отвън
Обновена: 1 ное 2021 08:18 | 1 ное 2021 07:31, Елка Василева
131
Какво ще се случва, когато цял един град е ваксиниран?
Снимка: архив, БГНЕС

Бразилия е сред най-тежко засегнатите от COVID пандемията страни в света с над 600 000 жертви на заразата. Но какво би станало, ако всички без изключение са ваксинирани? „Пфайзер“ започва такъв експеримент в град Толедо, пише Дойче веле.

Бразилия е може би най-силно поляризираната относно имунизациите срещу COVID-19 страна в света. От една страна имаме един държавен глава, който твърди, че ваксините можели да предизвикат СПИН, заради което Facebook и YouTube свалиха неговото видео от платформите си. От друга страна 94 процента от бразилците държат непременно да се ваксинират, показва актуално проучване на социологическия институт Datafolha. И всичко това се случва на фона на високия брой жертви на пандемията в тази страна дотук – над 600 хиляди бразилци починаха от COVID-19.

Още по темата

"Сега целият свят нас гледа"

Именно в държавата, чийто президент Жаир Болсонаро твърди, че вирусът не е нищо повече от „лек грип", започва уникален експеримент на „Пфайзер“: всичките 143 хиляди жители на град Толедо в югозападната част на страната ще бъдат ваксинирани, след което в продължение на една година ще се наблюдава какво се случва, ако всички без изключение са ваксинирани с препарата на Пфайзер/Бионтех.

Междувременно 99 процента от жителите на града над 12 години са ваксинирани поне по веднъж, а 65 на сто са получили и втората доза. Поставят се и подсилващи, бустерни дози от ваксината. Според кмета на Толедо Бето Лунити още от самото начало населението спазва стриктно изискванията за дистанция и носене на маски и като цяло се отнася много положително към проекта. "Сега целият свят нас гледа", казва той.

Как Толедо се пребори за експеримента

Кметът, който е прекарал COVID-19, разпространил по време на заболяването си диагнозата онлайн - като предупреждение към своите съграждани. „Ние в Толедо вярваме в науката, а аз като човек, който отговаря за почти 150 000 души, трябва да давам пример с поведението си", казва Лунити. „В това отношение нашият президент не е добър пример", убеден е той.

Толедо покрива идеално изискванията за провеждането на въпросния експеримент: той е среден по големина град, в който има здравни служби, болница и университет, които могат да са от полза за изследването. А сред населението няма хора, които да са против ваксините. Толедо успя да се наложи като „столица" на проекта в конкуренция с много други градове - получи най-високата оценка от 100 точки.

Колко трае ваксинационната защита?

Габриела Кушарски, която отговаря за здравеопазването в Толедо, има най-точен поглед върху нещата. „Благодарение на напредъка при имунизациите през последните два месеца осезаемо спаднаха и заразите, и хоспитализациите, и смъртните случаи. В момента имаме само шестима пациенти, и два смъртни случая седмично", казва тя.

Кушарски и екипът ѝ ще продължат да работят в същата посока - в момента в пълен ход е имунизационната кампания за децата над 12 години. За един месец заболяванията във възрастовата група до 19 години са спаднали от 49 на 7, разказва лекарката. И ако в началото на пандемията в Толедо са се използвали и други ваксини, сега имунизациите се правят само с препарата на „Пфайзер/Бионтех“.

„С този проект за 100 процента имунизирано население ще получим в реално време резултати, засягащи хоспитализациите, смъртните случаи и особено - вариантите на вируса. Искаме да разберем как се държи вирусът в един имунизиран град, колко трае например ваксинационната защита", казва Кушарски. Същевременно правилата за дистанция и за носене на маски ще продължат да се спазват.

Толедо е продължение на проекта "S" в Серана

Толедо впрочем е вторият бразилски град, в който се реализира подобен проект - „оригиналът" е градчето Серана, чийто 45 000 жители (само възрастните хора) бяха имунизирани с китайската ваксина CoronaVac.

Резултатът определено е окуражителен, казва директорът на държавната болница в Серана Маркос Борхес. „Броят на симптоматичните случаи на COVID-19 спадна с 80 процента, необходимостта от хоспитализации - с 86 на сто, а смъртните случаи - с цели 95 процента", казва той. Същевременно е констатиран спад на новите заразявания сред неимунизираните. „Установихме ясно ограничаване на циркулацията на вируса", посочва Борхес.

За Толедо най-голямото предизвикателство в следващите месеци ще е да не се допусне „внос" на пандемията отвън. В Серана входовете към града бяха под строг контрол, а посетителите трябваше да се регистрират и можеха да остават само определено време в града.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
2
 
! Отговори
Sadiata преди 2 години
Нищо няма да се промени докато не утрепят целия град. Ваксините са да не продължи раждането на деца а възрастните да се унищожат трябва да остане света пет милиарда още ли не го разбрахте в Китай преди години беше забранено повече от едно дете и почнаха да крадат децата и му намериха колая ще унищожат възрасните и други държави само и само те да са повече ха идете се ваксинирайте простаци не се учудвайте защо нямате поколение и после няма кого да съдете и да обвинявате всичко е в вашите ръце
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАБЛЮДАВАТ СЕ ВИМАТЕЛНО ОПИТНИТЕ МИШКИ ТОВА СЕ СЛУЧВА
123
0
 
3
 
! Отговори
това означава преди 2 години
че в тоя град НЯМА от хейлектурата на бацката!Дето бият и стрелят даже линейкаджиите!И градът даже и без вакЦина е добър за живеене!
122
3
 
3
 
! Отговори
Мед сестра преди 2 години
Това няма как да се случи в Бг. Президентът на Бразилия каза, че е последния човек в Бразилия, който ще се ваксинира, а промитите мозъци на град Толедо стават опитни мишки. Отново двоен стандарт - и кацарчев не е ваксиниран.
121
0
 
1
 
! Отговори
до анонимен 122 преди 2 години
Да, така е. Поне при хората, които аз познавам.Но се карантинира цялото семейство.
120
2
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
Ваксинираните също се заразяват,но 95 процента не го прекарват тежко и не влизат в болница.
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече няколко мои познати - ваксинирани се заразяват. Имаха и симптоми ( температура, кашлица, задух ) и положителни ПСР. Седяха си в къщи 14 дни, а семействата им по 10 като контактни.Та се чудя, дали ще има край някога този филм ????
118
1
 
1
 
! Отговори
6789 преди 2 години
И като всички са ваксинирани, каквото като дойде някой заразен? Ваксините са ефикасни и затова ще има нова вълна? Логиката е бетон. Всичко оборващо тази логика е дезинформация и фалшиви новини.
117
1
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Нещо си се объркал :) В Ирландия 4.9 милиона население има средно по 7 починали на ден при 75% ваксинирано население. Виж сега числата и ги наложи спрямо България :)
116
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 100 ТОЙ ГИ ЗНАЕ ТИЯ НЕЩА ЗАЩОТО ФИНАНСИРА ЛАБОРАТОРИЯТА КОЯТО РАЗРАБОТВА ВИРУСА. ТОВА СИ Е БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ КАКТО НА ВРЕМЕТО КАЗА ВАНГА. ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА БЕЗ ОРЪЖИЯ А С КОВИД.
115
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Броят на симптоматичните случаи на COVID-19 спадна с 80 процента, необходимостта от хоспитализации - с 86 на сто, а смъртните случаи - с цели 95 процента" - интересно нещо друго ли са очаквали?
114
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То вече има такъв град в Ирландия - Waterford. Именно в него заболеваемостта и смъртността са най-високи.
113
0
 
6
 
! Отговори
как каво? преди 2 години
- утопия
112
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахаха ... Започнаха всеки ден да си казват, че ваксинираните участват в експеримент... Преди ги лъжеха, че експериментите били приключили хахах ... Нищо, че дори в листовките пише, че окончателните доклади ще се пращат след няколко години. Ваксинираните вярват на телевизора, не на листовките, а и едва ли има ваксиниран, който преди да се е боцнал, е прочел листовката на съответната ваксина. Все пак по телевизора са му казали, че е безопасно. Честито на опитните зайчета!
111
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е по-зле и от фашизъм. И з в р а щение.
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре да не разбираме
109
0
 
21
 
! Отговори
Картофчо преди 2 години
Ваксината нали трябва да те пази от вируса!!?? Ако са ваксинирани 100% от хората за какъв хАй ще им е да с маски, дистанция и без да дапускат влизане на чужденци! То така ако заградя едно малко градче с бодлива тел когато в него няма болни и не пускам никой да влиза, и без ваксина няма да има заболели! :))))))))))))))))))))))))))))))))
108
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е къв експеримент като ще има маски и дистанция, това не са реални условия, или реалността за в бъдеще ще е друга, казвайте ги тия неща по-рано да се подготвяме психически
107
0
 
28
 
! Отговори
То ако града е преди 2 години
изолиран, и без ваксини пак ще са ок. Нали идеята на тез ваксини е уж въпреки потенциалните вносители, ваксаните люде да са си ок. Проблема е, че не са и незнам точно какво ще доказват. Отделно при провал съм сигурен, че Пфайзер няма да го обявят радушно. По-скоро извънземни ще кацнат в градчето, отколкото тези да си признаят.
106
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'внос на пандемия отвън" е нали ша сте наваксани до козерката, вица страх ме е, че другите нямат слънцезащитет крем и ша се прека, в действие