Най-адекватен сега бил локдаун за възрастните хора?

Проф. Петрова: Четвъртата COVID вълна е най-тежката в България
1 ное 2021 09:37, Елка Василева
444
Най-адекватен сега бил локдаун за възрастните хора?
Снимка: архив, БГНЕС

„Трябва да се предприемат спешни мерки, за да може да издържи здравната система. За съжаление, в момента само 600 000 души са преболедували доказано заразата, а 1,5 млн. са ваксинирани. Тоест имаме две трети от населението, което не е защитено по никакъв начин. Това заяви пред bTV директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

„Може би сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия. Най-незащитената част от населението трябва да се прибере вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието“, добави тя.

Още по темата

По думите на проф. Петрова четвъртата COVID вълна е най-тежката такава в България. Тя е започнала много по-рано от тази през 2020 г. и за октомври имаме шест пъти повече починали от коронавирус спрямо миналата година.

„Нашите управляващи може би чакаха да се повиши процентът на ваксинирано население, но след като се оказа, че това няма да се случи, бе въведен зелен сертификат, навременен или не, той е факт. Ако през юли бяха предупредени всички, нямаше да изпуснем тези благоприятни месеци за ваксиниране“, поясни тя.

Според проф. Петрова всички мерки действат – най-вече дезинфекцията, дистанцията и маските, но извън София трудно можем да видим хора с маски в магазини и заведения.

По думите ѝ политиците в момента правят всички усилия да се харесат на електората си и не смеят да проведат позитивна и активна кампания за ваксиниране.

„Традиционно сме много добри в производството на ваксини като държава, но не можем да се надяваме, че българска ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Тя все още е на ниво научен проект, доразработва се. Тепърва ще бъдат направени експериментите от фаза 1, 2 и 3 и то ако с нас се ангажира голяма международна компания. Нямаме срокове. В момента тече разработката на втория прототип“, обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
2
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
В СССР хората над 60 годишна възраст могат да напускат домовете си, само за да се наваксат!!! Нямат право да ходят дори и до хранителния магазин. Това ли ни готвят тези терористи и убийци?!
262
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лошото е ,че постоянно чувам как младите разправят на възрастните,че били прекалено възрастни за ваксина. При положение,че няма такава информация от СЗО,а основно от врачки.
261
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За възрастни Професори и депутати ще важи ли? Или те са жизнено необходими? А за медиците пенсионери, които са никак немалък процент? Някой мисли ли преди да прави предложения?
260
1
 
18
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Няма защо да затваряме възрастните хора. По- добре е да ги ликвидираме, ефектът ще е по- голям. Да ви .................май-ката.
259
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най адекватно е такива като тая мър ша да ги претрепем
258
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Do 286Пандемия НЕ ОЗНАЧАВА смъртоносна болест, а епидемия, разпространена на всички континенти - толкова. Никакви смъртоносни приказки и разкази, а просто не локална, а обща епидемия. А проблемът е не многото стигнали до болница, а многото страх, насаден от медиите, заради който всеки кихнал от течението вкъщи тича в болница. Там първо го приемат, после го тестват.
257
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-адекватно: Връщане на маските на 100%. Хотели, ресторанти, кръчми и т.н. - 30% от капацитета и само със сертификати. Магазините по 1човек на 12квм, не повече от 10клиента. Редовни тестове на медицински персонал, педагози и гледачи в домове. И не на последно място, понеже държавата е в криза и работата е намаляла здраво, всички депутати и администрация (без медицинската администрация) на 30% от сегашните заплати, докато нещата не се оправят. Така ще има и средства за подпомагане.
256
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както каза Стефан Цанев, че сме най-бедните в Европа е тъжно, но че сме най-глупавите е СРАМНО.
255
4
 
5
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
За съжаление на г-та зеленият сертификат е по европейски регламент и няма как да се затворят хора,които го притежават поради върховенството на европейското право над нашето.За съжаление и на Бойко такива съвети няма как да бъдат приети и ще е втори след Кирил Петков.
254
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Локдаун за всички без сертификат. Ваксиниратите трябва да имат свобода. Не трябва да бъдат наказвани заради простотията на останалите.
253
2
 
9
 
! Отговори
НОШТ преди 2 години
Кой вариант предпочитате-алфа, бета, делта, делта +? Ще ви осигурим тоя, който ви кефи най-много, предпочитания?
252
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най не - дисциплинираните и най-неспазващи мерките са две основни групи-тинейджърите и възрастните хора. А ограничителните мерки засягат най- много хората в трудоспособна възраст. Точно тези, които най строго спазват правилата. Защото не им е все едно дали ще могат да ходят на работа, да си плащат данъците, заемите, ипотеки те, дали ще могат да гледат децата си.
251
8
 
5
 
! Отговори
DO 291 преди 2 години
До до 286 от славянинТова е откровена лъжа.Ваксините работят.Никой не е казал, че работят на 100%, но работят.От 100 ваксинирани, изложени на вируса, може да се заразят 20, може и 30, но не и всичките 100.От тези 20/30 ваксинирани и разпространители, ако контактуват само с ваксинирани, те също ще се заразят около 20/30%. което доста намалява разпространението.От 100 неваксинирани, изложени на вируса, ще се заразят над 60%. Да не кажа и повече. И продължават.Кое от горното не е вярно?
250
2
 
14
 
! Отговори
Друг лекар преди 2 години
Като гледам снимката , очевидно професурата е защитена през 19 век, а по възраст госпожата също трябва да бъде затворена в къщи.
249
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се затворят пенсионерите, вирусът ще тръгне с пълна сила сред младите. И тогава ше се види колко сред тях са "сухи съчки". Не всички са юнаци в цветущо здраве, дето камък като стиснат, вода ще пусне.
248
8
 
4
 
! Отговори
лекар преди 2 години
Делта вариантът се разпространява при по-млади хора. Трябвя да се използва модела от 2020г., който за кратък срок намали заболеваемост и смъртност. Не е нужно да се изпробват нови модели. Изминаха 10 дни ефект от модела със зелени сертификати няма.
247
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 282Дъртаци са и твоите родители, баби и дядовци. А доста млади над 120кг също са доста рискова група и не го карат като хрема. Колко диабетици млади има? Тях да ги затварят ли да не си показват носа навън?
246
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ще арестуваме по възраст...Откачалко,ти ще затвориш ли родителите си под домашен арест,за да се разболеят още повече без движение,и да изпаднат в депресия?
245
1
 
5
 
! Отговори
ми най-лесно преди 2 години
па може и лагери да им направите и там
244
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още от началото на пандемията мерките трябваше да само за възрастни,млад и здрав човек го изкарва звера само със загуба на вкус и обоняние,и в много редки случаи да се изкашля два пъти,а ако е пушач кашлицата си е нещо съвсем естествено като въртенето на земята ;)