Проф. Витанов: Часовникът на бомбата спря след 8 дена цъкане

Математикът изчислява, че вероятно утре активните случаи ще станат 100 000
1 ное 2021 14:26, Ния Христова
266
Проф. Витанов: Часовникът на бомбата спря след 8 дена цъкане
Снимка: БГНЕС
"Базовото репродуктивно число вече втори ден е под 1,3. Тази сутрин е 1,13". Това написа в профилът си във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.
 
"Какво означава това? Означава, че часовникът на бомбата спря след 8 дена цъкане. Обхватът на заразата продължава да се разширява, но вече с темпове, на които здравната система би могла да наспомгне, макар и с огромни усилия", пише още той. 
 
Математикът изчислява, че вероятно утре активните случаи ще достигнат 100 хил.
Още по темата
 
"Малко допълнителен оптимизъм идва от картите. На картата на риска, съгласно плана на Министерството на здравеопазването, виждаме леко свиване на обхвата на зоната от области на ниво 4. Това е временно, но е глътка въздух. Същото е и положението с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Картата на риска, съгласно нашата методология, остава изцяло виолетова. Това показва, че положението продължава да е сериозно и през тази седмица", обяснява проф. Витанов.
 
Той сподели мнението си, че добрите новини водят до отпускане. Витанов уточнява, че починалите през октомври 2021 г. са над 7 пъти повече, отколкото починалите през октомври 2020 г. 
 
"Имайте наум, че разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение. Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение. Ако това е така, то приказките за локдаун постепенно ще затихнат", пише още математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана - Не само, че не държиш някой да се ваксинира, а дори постигаш обратния ефект и то съзнателно според мен, заради което ме радваш... :) ... Гледаме в една посока... :) ...
135
5
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Не държа да имам последователи или да карам някой да се ваксинира. Не искам хора да загиват заради глупост. Но всеки си има свой живот. А моят е прекрасен :)
134
1
 
12
 
! Отговори
Балкански Чобанин преди 2 години
Имам един дърт козел който още върши убавата работа с козите ,та требе да попитам тоз професор още колко време ще държи държилото на пръча . Щом е ербап есапчия требе да знай.
133
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът се преориетира към млади имунни системи, защото разбра че старите имунни системи се усетиха и вече не му се ловят на въдичката. Понеже при нас младите избягаха в чужбина, заболеваемостта пада. Ще пада още, ден след ден, ден след ден...
132
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана - Между другото идеята ти да се правиш на тъ_па ваксърка е донякъде оригинална, но от друга страна не е честно спрямо феновете на ваксините. Аз не съм част от тях, в никакъв случай, но не харесвам по принцип нечестните състезания (да го наречем така). ... Естествено лошо няма всеки да се опита да повлияе на ситуацията както намери за добре, така че ти пожелавам успех, но имай предвид, че може да се появят такива, които те копират, обаче с обратен знак! :)
131
3
 
3
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Белия дроб не се задръства като вас псевдо биолозите. Алвиолите спират да функционират и да се съкращават . Не се извършва обмяна на кисл. с кръвта. Причините могат да са много . Интоксикация спазъм например от хлоро водород циановодорд фосген. От цигарен катран от панкриатит и т.н. Що се отнася до парчетата те са само в главите ви .Мислете и със сърцата си . Ако имахте очи щяхте да видите но сте слепи. Нито чувате а за душевен усет абсурд. Жалки сте. Ковида е само в слепотата
130
1
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Поздравления. Сигурно е много сладка :)
129
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана - Аз пък правя някъде по 100 милиона на месец и имам по-красива приятелка от теб. хахаха
128
3
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
Осем процента са заразените в днешната статистика. Осем. 8. О-с-е-м. Да сме точни - 8.6%.Петнайсет сме стигали и повече.Бройката е голяма, но бройката тествани, заради ограниченият достъп не е ли многократно по-голяма от преди?Този математик не е ли учил елементрана математика? И по всички медии се разхожда.Ние ли сме т-ъ-п-и да го четем, той ли е...
127
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"До Анонимен 131 Дай оригиналния източник на файла." - А кафе да ти направя не искаш ли? ... :) ... Дадох линк. Достатъчно е. Щом искаш оригиналния източник, ще си го намериш сам, а ако не можеш или не искаш, твоя работа. Аз зор нямам да ми вярваш. Предполагам вече си ваксиниран, така че дори е по-добре за здравето ти, лично ти да вярваш, че си направил правилния избор. Пиша за останалите, които още не са се ваксинирали. Жив и здрав!
126
3
 
3
 
! Отговори
Иванко преди 2 години
Тоя БЦРК е много кухо парче. Ще се пукна от смях на "разсъжденията" му.
125
2
 
3
 
! Отговори
до БРЦК преди 2 години
Ако имаш задръстен бял дроб който спира да работи, каква е причината за смъртта? Май не си слушал в час по биология...
124
3
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Няма да умра от глад. Бизнеса на тате е свързан основно с cloud computing services, базиран в Амстердам. Съответно кръга от хора, в който се движим е от тази среда. Сега излизам с едно много красиво и умно момче, което продаде start-up-a си за $12млн. Купи го баща ми :)
123
2
 
2
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
До 147 . Аутопсията доказва причината за смъртта. Явно компетентен не си . Затова обидата си е лично твоя . Първо мисли ( ако можеш) после говори . Починали от ОВИ няма .
122
1
 
0
 
! Отговори
До 142 преди 2 години
Прав си. Но няма да каже че е приченено от вирус. Точка. От файзер има над 300 000 докладвани случая за страничне ефекти, зявършили сйс смърт 5 хиляди и нещо. При 420 милиона. Корелацията не у каузация. Товя не е докязателство. Но се иска познание, такова нямаш. Точка.
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя причината за смъртта е една и съща. Остра дихателна недостатъчност. На мой роднина му искахме аутопсия след Ковид и то беше ясно. Белия му дроб беше за кофата. на 60% унищожен. Умира се от невъзможност да поемаш кислород. Задушаваш се! То по тая логика и от рак не се умира.
120
2
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Т.е си гол като пушка, ама го обясняваш с по-красиви думи :)
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ще се заразят това е неминуемо. По важното е колко ще оцелеят. Възрастните най много трябва да се пазят. На тях имунната система е охлабена и една настинка ги трепе какво остава за това биологично оръжие. Пазете родителите си. Те в момента са най уязвимите.
118
2
 
2
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
До Дианче Алчността ще ви провали . Не искате да вземете повече от колкото може да носите. Моите са в уменията и способностите ми . Аз не трупам нещо което гори може да бъде откраднато или изгние. Само посредствения трупа ***. Всичко най ценно нося със себе си
117
16
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Хора, моля ви, ваксинирайте се. И сега е трудно да си намираме работници, а ако започнете да умирате ще ни е още по-трудно