Д-р Лисички: Родителите по-често заразяват децата

Щадящите тестове за децата може да се използват най-рано от 8 ноември
2 ное 2021 10:53,
31

Децата по-често могат да се заразят от родителите си, а не обратното, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR началникът на клиника по педиатрия д-р Калин Лисички.

По думите му те трябва да бъдат всячески пощадени. Има ли новини за Ковид, изгасете телевизора, призова той.

Д-р Лисички посочи, че щадящите тестове за децата може започнат да се използват най-рано от 8 ноември.
"Тези тестове използват слюнка, по-щадящ тест от това няма. Детето трябва да се изплюе в контейнерче или да задържи около 30 секунди малка тръбичка в устата. 10-20 минути са достатъчни да имаме резултат, достоверността е около и над 90% при заразени пациенти. Този тест е направен специфично само за Ковид-19 и няма да реагира на друг вирус", каза д-р Лисички.

"Откраднахме две години от детството на децата с тези карантини и изолации. Тестът може да бъде позитивен още преди детето да се е разболяло, това е неговият смисъл. По-достоверно е тестът да се взима от учителите, по-щадящо - от родителите. Поне 10 минути преди това детето не трябва да е яло, пило, дъвчило дъвка...", обясни той.

"Ако децата се тестват вкъщи, със сигурност ще е много щадящо. Но ако всички бъдат в клас или в училище, може да се нанесе огромен стрес. Представете си какво се случва в главата на дете, което чака резултата си и се чуди: Аз ли съм следващият, ще се случи ли както с леля ми, с дядо ми... Да не говорим за това какви подигравки може да отнесат от съучениците си", коментира  експертът по ранно детско развитие Анна Влаева.

Още по темата
Според нея повечето деца смятат, че коронавирусът е нещо много страшно, но не се наясно какво точно е. Най-адекватно е да подходим без много емоции и да им обясним, че може да прекараме вируса и животът да продължи, смята тя.

"Много е важно на детето да се разясни какво би следвало при положителен резултат - ще преболедуваш и ще оздравееш. Трябва обяснение на решението, не би трябвало да следваме референдуми и всички да сме съгласни", категорична е Влаева.

Пламена Николова от Националната мрежа за децата посочи, че в другите държави от края на миналата учебна година децата или сами се тестват в клас, или се тестват вкъщи предходната вечер.

"Комуникацията с децата е проблем на на възрастните. Ако все още не сме успели да им обясним какво е вирусът и каква е нашата отговорност, то със сигурност сме се провалили като възрастни. Това е валидно в България", заяви тя.
Огромна част от родителите подкрепят тестването на децата, съобщи Николова. Това щяло да спести верижното попадане под карантина на цял клас заради едно заразено дете.

Всяка форма на присъствено обучение е в пъти по-добра, особено валидно е това за малките деца, убедена е Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност точно децата заразяват родителите си и затова най-много заразени има сред 40-49 годишните.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И я тукашните Ковид ваксърчета да обяснят, като децата са две седмици в къщи, що има все повече позитивни? Аре тарикати дерзайте, пуснете по някоя опорка.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16-ти, ако беше така първо щяха да спират градския транспорт.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има много мразещи да мислят, каквото ви кажат по БТВ и Нова, всичко го приемате за истина на 100%!За жалост вече се доказа, че доцент Мангъров винаги казва истината със факти.На една позната от квартала, мъжа и почина във болницата,от друга болест.Писали го, че е починал от Ковид???Лекари много пъти вече се изказаха, че тези маски не вършат никакви работа, от нищо не предпазват, има многобройни изследвания вече, че ваксинирания заразяват околните, човече от неваксинираните
20
7
 
5
 
! Отговори
бонго преди 2 години
Ами не е вярно - едно заразено дете без маска ще натръшка в пъти повече хора от възрастен с маска и спазващ хигиена и дистанция.
19
3
 
6
 
! Отговори
Д-р Лисички, преди 2 години
да ходи в лисичарника и да не говори глупости....Стига противопоставяйте хората едни на други...Непрекъснато лъжете за всичко..Не ви вярваме ама въобще...Ако ви харесва какво се случва в другите държави, се изнасяйте на там, а нас ни оставете намира...
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е и като си заразят децата родителите и ги пуснат в училище какво става, семейство Х без да се познава със семейство У го заразява през училището. Абе що за маллоуммниции има че бучат за това обучение точно сега в най голямата зараза.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е! Ако избиеме родителите ще спасим децата.
16
2
 
11
 
! Отговори
По традиция преди 2 години
Родители провинциални хитреци винаги са си пробутвали децата болни по детски градини, за да си ходят на робата и техните сополиви деца разболяват всички останали от градината с бактерии, *** и вируси.
15
5
 
7
 
! Отговори
Колко ОЩЕ верме? преди 2 години
ПРАЗНОГЛАВИ и ГЛУПАВИ хора от ВСЯКАКВИ специалности и професии НЕ ИМ СЕ НАБИВА в канчетата истината и фактите. Там където има затворени групи от хора НЕЗАВИСИМО дали са ДЪРТАЦИ или ДЕЦА тези ЗОНИ СА ОГНИЩА на ЗАРАЗА !!! ПРОСТО И ЕЛЕМЕНТАРНО. Смайващо е как още има хора, които НЕ ГО РАЗБИРАТ. Също и това че не е страшно децата да бъдат във ванкация и по-късно да изкласят. *** и глупав народ сме!!!
14
2
 
8
 
! Отговори
Глупости Лисичкини преди 2 години
Болно дете в групата разболява други деца и те го предават на родителите си, които от своя страна го предават на работата по офисите на колеги.
13
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Направих си антигенен тест. На листа не пишеше нито срок на валидност, нито производител на теста. Електронната проверка показа срока на валидност, но не и кой е производителя.
12
0
 
20
 
! Отговори
Слушайте доктора! преди 2 години
"Има ли новини за Ковид, изгасете телевизора!" Хората психясаха!
11
8
 
9
 
! Отговори
Q преди 2 години
Доктор Лисички говори чисти глупости.....Проучванията показват, че децата най-добре разнасят вируса. Добре е човек да се информира преди да дава мнението си като експерт. Четете, докторе, четете, но не само на български. Всеки уважаващ себе си лекар трябва да знае поне един чужд западен език.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите, вместо да лекуват, раздават обвинения. А, забравих, оставили са медицината на Витанов.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес да не са изпуснали животните от зоопарка че всички са по медите - Лисички, Таушани /заек на турски/ и прочие знайни и незнайни бозайници :)
8
0
 
9
 
! Отговори
Интересно ми е преди 2 години
ония дето учителките годят по махалите да ги кандардисват да отидат поне един ден на училище, за да си получат социалните помощи и им решаваха тестовете, за да получава училището пари как ще им раздават близалките и как ще им отчитат резулатите? Или ще продължат да учат онлайн.
7
2
 
15
 
! Отговори
Ох, Боже преди 2 години
Откъде ги намират тия - знайни и незнайни лекари.
6
1
 
16
 
! Отговори
тодео преди 2 години
Винаги е било обратното. Затова имаха грипни ваканции децата.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми тогава нека да сложат легла в училищата и децата там да си спят.