Лекар: Локдаунът нищо няма да направи, 85% не приемат мерките

Спазват се проформа навсякъде, смята д-р Георги Миндов
2 ное 2021 21:55, Анисия Иванова
138

Локдаунът нищо няма да направи, тъй като 85% не приемат нито мерките, нито че съществува вирусът, заяви председателят на софийското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов в "Денят ON AIR"

"Унижават се лекарите. По всякакъв начин в момента това, което се случва в Здравната каса, саботира лекарите. Това е, защото трябва да се покаже, видите ли, този министър и това служебно правителство не си върши работата. За мен то си свърши много добре работата. Това, че някой не иска да спазва мерките и да се ваксинира, не е виновен министърът", обясни д-р Миндов.

"Ние не сме Китай да ги затворим хората по къщите и до един да ги тестваме, както направиха в Ухан. Ако хората не осъзнаят какво се случва, няма да стане това нещо. Ако те не го осъзнаят сами, ние никога няма да тръгнем в посоката на всички страни, които са нации, съхранили се в хилядолетията и показали, че точно затова оцеляват, когато има проблем, те се сплотяват - ние се разединихме", подчерта д-р Миндов пред Bulgaria ON AIR.

"Имам чувството, че сме станали контролна група - с най-висока смъртност, с най-малко ваксинирани, най-бедната страна в Европа, всичко най-лошо ни се струпва на нас и ние продължаваме да викаме: "Някой ни е виновен". Кой ни е виновен? Ваксини ли нямаше? Мерки ли не се наложиха? Какво още трябва да се направи?", попита той.

Д-р Миндов заяви, че първа вълна не сме имали, защото тогава затворихме всичко.

"В момента общественият живот продължава в пълна сила да върви, всички се движим навсякъде. Мерките се спазват проформа навсякъде. Дори контролът е проформа навсякъде. Всеки трябва да е отговорен. Локдаунът всеки си го прави за себе си", поясни още гостът.

"Места няма. Лекари няма. Кислород няма. И парите не им дават на лекарите. Това според мен е прекалено", обърна внимание д-р Миндов.

"Никой не може да предвиди как ще протече Ковид-19 при конкретния човек, при конкретната имунна система. Затова никой не трябва да се шегува и да се подиграва с това нещо и всеки трябва да е отговорен към себе си и към своите близки", изтъкна председателят на софийското сдружение на общопрактикуващите лекари.

Д-р Миндов коментира протестите срещу мерките с думите: Всеки прави каквото си иска, никой не върши каквото трябва, но всички участваме.

"Това, което вирусът прави и този щам, който е последният, е, че унищожава белия дроб", разясни той

"Сега разчитаме на моноклонални антитела при лечението. Много е скъпо лечението.  За нас като най-бедната страна, пак не е достъпно това лечение. То трябва да се започне в по-ранните етапи. Трябва да се прави в болнична обстановка. Това е световно лечение. Има практика. Използва се в цял свят", обясни медикът.

"Ние в момента нямаме право нито административно, нито възможност по Здравна каса да изписваме безплатни лекарства. Имаме готовност техническа, но ще ги изписваме едва тогава, когато имаме готова амбулаторна процедура", каза още той.


138
Още от Коронавирус
Дават 30 млн. лв. за апаратура за COVID-зоните и центровете по трансфузионна хематология
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари