Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност

„Простотията доминира над инстинкта за самосъхранение“
2 ное 2021 18:30, Елка Василева
334
Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност
Снимка: архив, БГНЕС

България може да надмине най-черните си години по смъртност. Мрачната прогноза направи математикът Лъчезар Томов пред Нова тв.

Според Томов най-голяма смъртност в историята на България е имало през 1913 г., когато е върлувала холерата, през 1918 г., по времето на испанския грип и през 1997 г., когато има глад и хиперинфлация.

Още по темата

„Може да надминем рекорда си от 1918 г. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918-а е имало и война, войниците са били в окопите”, коментира Томов.

И според Иван Тодоров, зам.-председател на Българската болнична асоциация, единственото решение е било отдавна да сме се ваксинирали.

„Българите приеха ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е действие на групова отговорност. В България има криза на общностно чувство. Ние не искаме да мислим за другия. Затова излязоха призиви като „Всеки сам си решава”. Когато ти не се ваксинираш и се влошиш, заемаш болничен ресурс за други болни, които имат нужда от лечение. Сега спират плановите операции. Знаете ли какво означава това за един новодиагностициран онкоболен, който трябва да чака операция три месеца? Не всеки сам си решава, защото нашето поведение оказва влияние върху много други”, заяви Тодоров.

Бизнесменът Красимир Дачев пък предлагал повишение на заплатата на всеки ваксинирал се. Нито един служител не се съгласил. „Простотията е толкова голяма, че доминира над инстинкта за самосъхранение”, смята Дачев. Според него в такива моменти хората, които управляват, трябва да вземат трудните решения и да задължат хората да се ваксинират.

„Нивото на ваксинация у нас в момента е същото като в африканските държави, където няма ваксини”, коментира Иван Тодоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Здравно е осигуренДо 141 - като не иска да се защити - ходи по антиваксърски протести и сертификата му рашуава свободите да си плаща за лечение. Защо всички трябва да плащат за това че чете глупости в нета и не иска да се ваксинира?
137
3
 
3
 
! Отговори
Голям прос преди 2 години
128, още малко интелект и ще знаеш, че не само тия дето си изредил са антиваксъри. И малко още ако се напрегнеш, ще разбереш, че търговийката с ваксините е с пълна пара. И като си ваксиниран, не можеш да ме заразиш сигурно. Знам и ваксинирани три пъти боледуват вече. Защо например не узаконят теста за клетъчен имунитет, той показва кой има защита. Другите да слагат ваксини, нямат алтернатива. Ама не искат да узаконяват, че ще се окажат малко боцкърите и алъш вериша няма да върви.
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да гледаме каква е смъртноста - нека гледаме и живота. Живота е да се живее; да се взима шанс когато живота предлага.Ще трябва да се живее с изборът който взимаме като общество.
135
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 години
Приказвайте глупости немате ядове .... Не думи трябват, а дела, не дела трябват, а глави да падат!Сакскобурготски глави! И министерски глави от тия на Сакскобурга министрите. Антропологически хората сме две неща! Всеядни хищници ... Ние убиваме, както сме убивали в цялата си история. Убиваме врагове, убиваме плячка за да се храним и чрез месото мозъците ни да са най-големите и да сме най-умните. И е дошло време за човешката природа да убива едни мислещи се за големи умници ....
134
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПросто е правиш автоимунно заболяване след ваксинация и производителя го боли за тебе.
133
1
 
0
 
! Отговори
Здравно е осигурен преди 2 години
До 136Е? И?
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бенатова, според теб какво число умрели означава яко ще се мре? Устройват ли те сегашните данни или още не?
131
4
 
3
 
! Отговори
РАДЕВ-АНТИВАКСЪР N:1 преди 2 години
ОТ 3.МАРТ.2020......ТОГАВА НАЛОЖЕНОТО ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ - МУ ЗАБАВИ ВОЕННИЯ ПРЕВРАТ С ГОДИНА И ПОЛОВИНА....... ДНЕС БЕРЕМ КЪРВАВАТА РЕКОЛТА НА ***.....
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковида не може да стъпи на малкото пръстче на червената чума, която вече 77 вършее и убива всичко диша на тая територия.
129
3
 
8
 
! Отговори
Кацата и неговата преди 2 години
дружинка от "ескперти" вирусолози и други -лози и математици удариха в земята мрачните прогнози на НОЩ начело с Мутафчийски. Сега даже Може да надминем рекорда си от 1918 г. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918-а е имало и война, войниците са били в окопите. ---- Само че през 1918 г. врагът е имал пушки и танкове, които виждаш как поразяват. А сега има невидимо биологично оръжие в съчетание с медийно оръжие. Къде да се окопаем, за да се защитим от вас?
128
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто е - ако нямаш ваксина си плащаш лечението
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсете бялата лястовица срещу ковида.
126
1
 
8
 
! Отговори
Едва ли 500 год. преди 2 години
500 години Турско робство геноцид и кланета. Няма как да бъдат задминати по брой статистически.
125
1
 
4
 
! Отговори
хфдгб преди 2 години
Не и без помощта на родните лекари и политици. С малко повече кинти от ЕС могат да ни редуцират и до 2 милиона.
124
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не познавам антиваксър, който да взема поне средна заплата. Стига си се филмирал, ***. Всичките са някви вечно недоволни, вечно ощетени, вечно преебани, вечно някой им е длъжен дрисльовци, на които интелектуалното им развитие е спряло на 14 и ако не е да чакат на готово цял живот, че някой ще им прати манна небесна да зобят на готово да се самоубили до крак вече. И да, добре съзнавам, че говоря за по-голямата част от "НаРоДа". Тоя народ, чието име ползвате е мъртъв и не заслужавате име му!
123
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде сме чели за това? В разказите на Елин Пелин, в стиховете на Христо Смирненски, Ние живеем в истински, жив капитализъм, който се развива и ражда чудовища. Жълтата гостенка от Китай е тук.
122
5
 
3
 
! Отговори
Ганю преди 2 години
Защо не ми налапате хую даеба ваща майка нипоръбена!
121
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Да не се лъжем. Антиваксърите не плащате и без това кой знае колко. Общаци, склададжии и сервитьорки сте в по-голямата си част.">>>>>>Ще помоля касиерите в квартални магазини да не се изказват.
120
2
 
2
 
! Отговори
хехе преди 2 години
Най-мразя като видя някой антиваксър който не си носи шлема, двете маски и на всичко отгоре няма 4та бустерна доза. Конспиратори!
119
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Слави всеки ден пращаше Балабанов на пресконференциите на Мутафчийски да го провокира и да настоява,че Ковида е измислица.Кво да си говорим.