Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност

„Простотията доминира над инстинкта за самосъхранение“
2 ное 2021 18:30, Елка Василева
334
Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност
Снимка: архив, БГНЕС

България може да надмине най-черните си години по смъртност. Мрачната прогноза направи математикът Лъчезар Томов пред Нова тв.

Според Томов най-голяма смъртност в историята на България е имало през 1913 г., когато е върлувала холерата, през 1918 г., по времето на испанския грип и през 1997 г., когато има глад и хиперинфлация.

Още по темата

„Може да надминем рекорда си от 1918 г. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918-а е имало и война, войниците са били в окопите”, коментира Томов.

И според Иван Тодоров, зам.-председател на Българската болнична асоциация, единственото решение е било отдавна да сме се ваксинирали.

„Българите приеха ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е действие на групова отговорност. В България има криза на общностно чувство. Ние не искаме да мислим за другия. Затова излязоха призиви като „Всеки сам си решава”. Когато ти не се ваксинираш и се влошиш, заемаш болничен ресурс за други болни, които имат нужда от лечение. Сега спират плановите операции. Знаете ли какво означава това за един новодиагностициран онкоболен, който трябва да чака операция три месеца? Не всеки сам си решава, защото нашето поведение оказва влияние върху много други”, заяви Тодоров.

Бизнесменът Красимир Дачев пък предлагал повишение на заплатата на всеки ваксинирал се. Нито един служител не се съгласил. „Простотията е толкова голяма, че доминира над инстинкта за самосъхранение”, смята Дачев. Според него в такива моменти хората, които управляват, трябва да вземат трудните решения и да задължат хората да се ваксинират.

„Нивото на ваксинация у нас в момента е същото като в африканските държави, където няма ваксини”, коментира Иван Тодоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поканете най-накрая Кунчо да се изкаже по темата де. Нали карантината му свърши преди две седмици и е ваксиниран. Сега защо го криете :D
157
2
 
24
 
! Отговори
Докторе преди 2 години
Не е работа на неваксинираните да пазят ваксинираните. Това е работата на ваксината!
156
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Византийците не успяха, османците не успяха, руснаците не успяха, НО жалкия фигурант ще затpиe БЪЛГАРИЯ!!!
155
9
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
написах го под друга статия,но тя /статията/ веднага изчезна..Ще пробвам тук:..-Според "Брояча" ,във Франция днес са починали 1287 човека..В Бг,,с десет пъти по-малобройно население,починалите са около 150..Е,в какво е "трагедията" ни?!..-Ще ви кажа:..-В това,че просто здравната ни система беше УНИЩОЖЕНА през последните десетина години..Всъщност,беше ДОУНИЩОЖЕНА..Тя беше турена на гилотината откакто обявиха болниците за.."ТЪРГОВСКИ дружества"..Демек,КУПУВАНЕ И ПРОДАВАНЕ на най-ценното-здравето н
154
9
 
9
 
! Отговори
Диоген преди 2 години
Само за половин година! Пожелахме промяна, размахахме юмруци, горихме маски, разнасяхме ковчези.. КЪДЕ ОТИДОХА ТЕЗИ ХОРА? КАК СЕ СТИГНА ДО ТОВА ?
153
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В държава, в която епидемия се управлява от математици е нормално да има смъртност
152
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Кунчев и колко е болен?
151
3
 
5
 
! Отговори
Дедо ви преди 2 години
Простотията не е чак толкова голяма. Инстинктът за самосъхранение е в тоталната загуба на доверието в държавата. Хората, които управляват са само по лесните, първични решения: избори, бюлетини, власт, подпис и...плячкосване и грабеж. Сега ли ви светна, че само с пари не става. Не съм против ваксините. Професията ми изискваше постоянна ваксинация. Ще се ваксинирам, ако това де е в Сомалия, или Танганайка. Но в политическия Клондайк-никога. Не вярвам на никого каква ваксина ще ми постави.
150
4
 
5
 
! Отговори
Г-н Стойчо Кацаров преди 2 години
Новият ***. Не казвам, че ГЕРБ ще направят повече или по-малко, но този ще бъде запомнен от мен и хиляди хора точно с това прозвище.
149
0
 
3
 
! Отговори
До 157 преди 2 години
Е като е населена с такива като теб каква да е
148
1
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 години
Ама защо считате убиването на Сакскобурготска с.ггг.а.н за зверство?Близо 30 века е имало завоеватели, завоювани, аристократи и бедни и винаги нещата са се решавали с кръвопролитие докато узурпатора не му се търколи главата.Аз считам за по голямо зверство от това робският труд в сфери Изкуства, Науки, Спорт след Нобеловата награда на Спери през 1981. Считам го за цивилизационен прът в колелата на цивилизацията.
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекувайте хората, бре! Иначе излиза, че подкрепяте Бил Гейтс и убивате нарочно хората!
146
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има истински въпроси към уж загрижените герберски тикви. Защо не уволниха Чорбанов и Мангъров? И защо сега не ги уволняват? Двамата мошеници още са на държавен пост, а властта брои трупове. Не бройте трупове, бройте им оставките. Мангъров и Чорбанов са свещени крави на бившата и сегашна власт. ......................Властта да не се чуди, защото тя самата превърна България в Индия с мръссни свещени крави, суеверия и индийски гурута като тези наглеци.
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СВЕТОВНА КОНСПИРАЦИЯ. ТОВА Е ИСТИНАТА.
144
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Промяната на Радев
143
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Кацарчето хоро,Фигуранта лицеви опори.Толкоз.
142
1
 
5
 
! Отговори
Ъпсорт преди 2 години
Зеленият сертификат ускори нещата.Без мерки имаме повече шанс. И защо се хванаха днес за ръце? Нали уж дистанция...
141
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 години
ДНК теста го доказа - Симеон 2 е син на Фердинант 1 , което означава, че 90 години цялата нова история Българска е най-малкото неточна!
140
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен нарочно убиват много хора (пенсионери) в болниците за да упражняват натиск върху всички останали да се ваксинират....
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Деница сачева боико или томислав дончев да излязат с подкрепа към трансджендърите и хората с различна сексуална ориентация ния не сме расисти хомофоби как то ни наричат искаха да почернат партията преди изборите никои да не гласува за герб ния не сме репресори рекетьори и изнудвачи ния сме над нещата нямаме предрасъдаци това е световен проблем тпова се крие в генетиката само 1 % от общестото са такива до 10/20 години ще изчезне ще се изчисти.