Над 50% с повишен риск за смърт 6 месеца след заразяване с коронавируса

Проф. Яна Симова: Две трети не са пълноценни на работа
190
Над 50% с повишен риск за смърт 6 месеца след заразяване с коронавируса
Снимка: БГНЕС

68% от преживелите Covid-19, не могат да си изпълняват пълноценно работните задължения, повече от 50% от оцелелите след Covid-19 имат повишен риск за смърт в рамките на 6 месеца след заразяването.

Това каза проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт. Проф. Симова ръководи  научноизследователската група "Пост-Covid-19 синдром" и е началник на Отделение по Кардиология в МБАЛ "Сърце и Мозък" в Плевен.

"Ние сме едни от първите, които стартираха програмата. Такива програми има по целия свят, които установиха, че всеки четирима от 5 пациенти, преживели Covid-19, имат оплаквания" посочи тя пред БНР.

Българският кардиологичен институт е провел проучване сред 2628 граждани, които са се заразили с коронавирус.

От тези повече от 2600 души 70% са се лекували вкъщи. Има 13%, които са били за болнично лечение, но са могли да стигнат до болница.

"От тези хора, които ни се обадиха и споделиха своите оплаквания, установихме, че 80% от преболедувалите имат поне един персистиращ симптом. Много от тях имат повече от един - по 4-5 даже и повече от 5. Най-честият симптом е умора при повече от 60% от хората. Следва по честота прескачането на сърцето - при 38%  от хората. Около 32% от хората имат задух при усилие", каза проф. Симова.

Тя отправи призив да се ваксинира по-голям процент от пълнолетното население.

Ваксинацията се оказа, че предпазва не само от заразяване, но и от влизане в болница, от смърт, от развитие на постковидните състояния, коментира специалистът.

По думите й и без да се приемат пациенти за планови операции има страшно много спешни случаи, включително и Covid-пациенти с тежки тромбози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
22
 
! Отговори
Смърт, смърт, смърт преди 2 години
Целенасочено мачкане на психиката. Добичета, животът има начало и край.
105
7
 
25
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Значи короната уврежда едва ли не целия организъм, и след 5-6 месеца си пътник, а ваксината. В статията не се споменава коя, но която и да е, те заразява с части от вируса, и въпреки всичко след месеци нищо ти няма. Само да попитам, защо пропускате, че от ваксината, може и да си умреш скоропостижно след нея. О, прощавайте, то няма да е от чудодейната субстанция, ами ще е от някое тромб-че.Вижте се само колко сте жалки, за няколко сребърника сте готови да нароите куп и половина лъжи.
104
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата ми рода преболедува Ковид и нищо ни няма.
103
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
111 явно ваксината уврежда яко нервната система и мозъка най-вече. Вие ковидваксърите по рождение ли сте си толкова злобни или след ваксината нещо се е отключило в някое полукълбо? Питам, защото това е много сериозен страничен ефект и учените трябва да го изследват.
102
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксъри, не се поддавайте на провокации!мретe и заразявайте с ковид наред.
101
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да видим. Изпитвам умора от тоталната простотия, която ме залива от екрана и медиите всекидневно. Получавам прескачане на сърцето всеки път, когато видя нечия нагла физиономия с нулеви познания по вирусология да ми казва как да живея. А откакто недуразуменията на Радев посегнаха на децата, само като ги видя и получавам задух от усилието да контролирам желанието си да грабна винкела. Като се имат предвид тези симптоми, дали съм с пост ковид, как мислите?
100
3
 
21
 
! Отговори
до 104 преди 2 години
По принцип от момента на ваксинация започва рискът от тромбози. Това е генерално и при другите странични ефекти. Най-голям е рискът първите дни след ваксинация. Ако нямаш страничен ефект първата седмица, шансът рязко пада. Не изчезва напълно, но остава сравнително стабилен като процент. Изключение вероятно е ракът, но там вероятно се дължи на това, че по-късно се открива по принцип. А и при рака не е напълно сигурна връзката с ваксината, възможно е да е заради отложен скрининг покрай пандемията.
99
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотално се оляхте вече. Първо било проучване, а после се оказало че бил някакъв си център за постковид симптоми и 2700 човека се обадили да споделят оплакванията си. Ама истински ли са ( и хора и симптоми )прегледал ли ги е някой, имали ои са заболявания преди това - никой не проверява. Само се регистрират брой обаждания и оплаквания. Страшна манипулация. Ясно е и че здрави няма да звънят. Ако всички проучвания са такива
98
3
 
22
 
! Отговори
. преди 2 години
Това е играта на свръх богатите хора.
97
2
 
34
 
! Отговори
AAA преди 2 години
даже вече не ги чета тия глупости. Ясно е че искат да я направят задължителна. Говорим за половин трилиом на година печалба хора. хахах. няма пускане на кокала
96
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко време след ваксинация има роск от тромбози някой ще каже ли
95
1
 
28
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
до гуша ми дойде от специалисти-сбърканяци.Само като си спомня от самото начало на ковид-а,целокепното лекарско съсловие какви дивоти,под формата на съвети и прогнози даваха,ми идва да им събера дипломите-и по една мотика,та на полето.Съсипаха психиката на хората.Като започнеш от нищо неразбиращите джипита,та стигнеш чак до ветеринарите.Без да съм лекар,смело ще кажа-вируса трябва да премине през всички ни,за да се справим с него.Няма друг път.И престанете да плашите хората.
94
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам колко са опасни ваксините или ковида ама по-опасно е, че хората се озлобиха един срещу друг. Разделяй и Владей е казал известен лидер
93
2
 
32
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Професорката да вземе да си изгори дипломата и да ходи да работи на сергия за чорапи! Щото некви умници ката ден разправят, че ваксините не предпозват от заразяване, а плевенчаката лъже че предпазват! А един бюлюк мастити световни учени разправят че преболедувалите Ковид имат як имунитет повече от 1,5 години след боледуване докато имунитета на вакинираните епо-малко от 8 месеца! И то доста съмнителен !
92
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще да е ответната атака на ваксърите. Почувствали са се кофти от това, че толкова много учени им казват, че ще умрат до 2 години след ваксината, та затова са искали и те да кажат нещо. Обаче понеже нямат въображение, просто казват "А вие пък преболедувалите може да умрете 6 месеца след боледуване, ха да ви е яд!"... Типична размяна на реплики на ниво детска градина.
91
1
 
9
 
! Отговори
продължение преди 2 години
до Иван: И както казах тази статистика обхваща само част от смъртните случаи след ваксинация. Според Lazarus report от 2010 тази статистика обхваща около 1% от ваксинациите, което впрочем би трябвало да се отнася и за 2019. Затова е важно съотношението. Съотношението между ваксинациите 2019 и сега би трябвало да е около 1:2 (дори по-малко, но нека приемем това), между смъртните случаи е 1:30. Това значи 15 пъти нарастване на смъртните случаи след ваксинация заради ковид ваксините.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Иван: Нико не е говорил, че починалите 2019 са след ковид ваксина. Точно затова взех 2019. Реих да не е 2020, когато са по-малко, но тогава може да се аргументира, че някои от плановите ваксинации не са се случили заради пандемията. Но това, че тогава са само ваксинациите за децата, не е вярно. Американците имат култура на ваксинация и там редовно 50-60% се ваксинират срещу грип. 2019 според CDC това са били 51.8% от всички американци над 6-месечна възраст.
89
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двама от по-младите ми колеги го лепнаха ковида от децата си и го изкараха след престой в болница и на кислородна терапия. На 40 г. са и двамата, но 9 -10 месеца след излизането от болницата се оплакват от гежест в гърдите, задъхване и яко потене след минимални усилия като качване по стълби. Единият рязко свали килограми с надеждата, че задъхването ще намалее, но засега няма разултат. Кофти е тази зараза и всеки е добре да се пази. Няма нужда от бабаитлъци. Пазете се!
88
5
 
16
 
! Отговори
Коча преди 2 години
Защо ли познавам поне 50 човека изкарали ковид и са си ок?
87
7
 
0
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До Анонимен 85 2019 г. в САЩ не са ваксинирали 200 милиона души, а само децата с редовните задъжителни ваксинации. 8% от ваксинираните са умрели 2019 година, но нe от КОВИД ваксина. 18000 на 200 милиона ваксинирани срещу ковид е 0,09%. Това са данните на CDC Center for Disease Control and Prevention.