Над 50% с повишен риск за смърт 6 месеца след заразяване с коронавируса

Проф. Яна Симова: Две трети не са пълноценни на работа
190
Над 50% с повишен риск за смърт 6 месеца след заразяване с коронавируса
Снимка: БГНЕС

68% от преживелите Covid-19, не могат да си изпълняват пълноценно работните задължения, повече от 50% от оцелелите след Covid-19 имат повишен риск за смърт в рамките на 6 месеца след заразяването.

Това каза проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт. Проф. Симова ръководи  научноизследователската група "Пост-Covid-19 синдром" и е началник на Отделение по Кардиология в МБАЛ "Сърце и Мозък" в Плевен.

"Ние сме едни от първите, които стартираха програмата. Такива програми има по целия свят, които установиха, че всеки четирима от 5 пациенти, преживели Covid-19, имат оплаквания" посочи тя пред БНР.

Българският кардиологичен институт е провел проучване сред 2628 граждани, които са се заразили с коронавирус.

От тези повече от 2600 души 70% са се лекували вкъщи. Има 13%, които са били за болнично лечение, но са могли да стигнат до болница.

"От тези хора, които ни се обадиха и споделиха своите оплаквания, установихме, че 80% от преболедувалите имат поне един персистиращ симптом. Много от тях имат повече от един - по 4-5 даже и повече от 5. Най-честият симптом е умора при повече от 60% от хората. Следва по честота прескачането на сърцето - при 38%  от хората. Около 32% от хората имат задух при усилие", каза проф. Симова.

Тя отправи призив да се ваксинира по-голям процент от пълнолетното население.

Ваксинацията се оказа, че предпазва не само от заразяване, но и от влизане в болница, от смърт, от развитие на постковидните състояния, коментира специалистът.

По думите й и без да се приемат пациенти за планови операции има страшно много спешни случаи, включително и Covid-пациенти с тежки тромбози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
1
 
! Отговори
ЕС Натовец преди 2 години
До само да кажаТова е ваксина на прах..
85
6
 
11
 
! Отговори
само да кажа преди 2 години
днес 04.11 "кореняк" столичанчетата забързани и задъхани където работели за "мнооого"големите заплати или по цял ден забили глави в телефоните...съвсем случайно дали надигнаха глави нагоре да погледнат НЕБЕТО КАК ХУБАВО ГО ОПРЪСКАХА И КАКВИ ОБЛАЦИ СЕ РАЗТЛАХА!!!....след 2-3 дена ще излезнат математиците(шизофрениците) и ще направят прогнози как след две седмици ще се вдигнат случаите със зара зени и яко ще се мре!!!...не беее всичко било конспирация :))))) блажени са вярващите :)))))))
84
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Впрочем сетих се кое би било най-подходящо за теб, веротно точно това търсиш - групи, където хората разказват за близки и познати, пострадали след ваксинация. Най-големият такъв във Фейсбук го изтриха. Телеграм засега не цензурира и най-добрият канал е Covid Vaccine Injuries. Има и няколко други. Влез там и чети, ако това търсиш.
83
1
 
18
 
! Отговори
А след преди 2 години
седем месеца, започват да ти никнат зъби от очите........
82
0
 
12
 
! Отговори
Андре токев преди 2 години
Съм на ли вече днеска трябва да сменям зимните гуми
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яно помисли за кариера като бостанско плашило.
80
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аууууу, не думайте. Та то риск от смърт винаги има, 24/7. Никой не знае какво ще стане с него дори след секунда, ама нали трябва да има контрол чрез страх.
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Иван: Не знам какво очакваш да чуеш. Човекът е описал личен опит с близки ваксинирани, а самият той не е ваксиниран. Нормално е да използва ""имам близки и познати" и "казаха ми". Какво точно искаш? Ако искаш научни публикации, има достатъчно в мрежата. Виж например статистиката смъртните случаи след всякакви ваксинации в САЩ, която се води от 1991. 2019 смъртните случаи са били 605, сега са 18 000. От по-ранни изследвания знаем, че това са нормално само няколко процента от случаите.
78
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва професор било лесно да станеш,къде се продават и аз да си купя една.
77
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъра си пие чай и е добре, Кунчев обаче се ваксинира и се загуби нещо.
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да и кажа на тая кифлЪ-прУфесорка че знам за виреуЦЪ толкова колкото тя не знае за вагината си !!Два пъти го карам през 14 месеца. Първия път миналата година март. така нареченият "Long Covid".........2 месеца. Лекувах се сам щото тогава докторята гледаха като пребозали телета и повтаряха в амог 'Стойте си вкъщи и не идвайте в болниците ако не сте умрели". Втория път преди месец беше по-лек от най-леката настинка.Искам да ви кажа че след първата зараза започнах да пия по литър водка без да ме
75
7
 
9
 
! Отговори
Ццц преди 2 години
А колко процента са с повишен риск от смърт при заразяване с ваксината? !?! Да питаме Коритаров или онова 20 годишно момиче от Словения, което сигурно умря от въздуха???!
74
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми чайче що не Мангъров си е жив,и аз си пия не съм умрел още
73
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що глупости чухме покрай фалшивия вирус, не е за вярване.
72
5
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Бе тва е едно леко грипчи. Безобидно, мъничко. Покашлиш малко, подсмръкнеш, чайче с лимонче... И след 6 месеца вземеш та опнеш петъла...
71
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плашенето на племето да започне СЕГА !!!!!
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте Кунчев,мисля че той би дал отговора а може и той да е отговора не дай си боже!
69
5
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До ХБКПак "имам близки и познати" или "казаха ми". Защо никога не пише лично никой, който е пострадал. Така както описваш - те ми съобщиха за инфаркт и инсулт звучи много нереалистично, защото особено хората с инсулт са обикновено в състояние, в което им е трудно да съобщават. Инфаркт и инсулт хората получават всеки ден и дали това се дължи на ваксината е спорно. Като лекар знаеш по-добре от мен.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 68А като си светило в медицината колко от преболедувалите също са увредени? Едва ли само 5 аз знам поне 10 които още страдат след прекаран ковид. Ваксините не са безопасни ама дай решение тогава.
67
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните не страдат,направо си умират.Не всички не се стряскайте,преди да се ваксинирате вижте за антитела иначе все едно си правите сепуко.