Сертификат срещу антитела? Експертите казват до края на седмицата

Ако лекар препоръчва отлагане на ваксинация, ще попълва формуляр
Обновена: 4 ное 2021 11:25 | 4 ное 2021 11:15, Веселина Йорданова
118
Сертификат срещу антитела? Експертите казват до края на седмицата
Снимка: БГНЕС

Могат ли антителата да послужат като доказателство за преболедуване на Covid-19 и съответно за зелен сертификат, ще отговорят експертните съвети в рамките на тази седмица. Може би другата седмица ще имаме решение по въпроса, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

Ако лекар препоръчва да се отложи ваксинация по медицински причини, той ще попълва формуляр, в който посочва какви са те. Така той ще поема някакъв вид отговорност, обясни Томов.

Като пример бе посочено, че хора с автоимунни заболявания могат да се ваксинират, стига основното заболяване да не е в прогрес. "За едно сърдечно заболяване, ако има сърдечна недостатъчност и тя не се контролира на базата на медикаментите, има клинични прояви - оттоци, задух, тогава по медицински индикации ваксинационният процес може да се отложи, докато основното заболяване не влезе в контрол", каза той.

По тази причина хронично болните без ваксина трябва най-вече да спазват мерките, защото са рискови.

Противопоказанията са тези, посочени в листовката на препарата, алергии към компоненти или помощни вещества на ваксината, обясни Томов.

Според експерти не е необходимо изследване за антитела преди ваксинация.

Здравното министерство смята, че зеленият сертификат работи и има дискретни данни за това, коментира зам.-министър Александър Златанов. Освен това документът позволявал да работят обекти, които иначе биха били затворени. Засега няма необходимост от пълен локдаун и той бил "твърде далече".

Не бива да се вглеждаме в едно число, става дума за комплекс от показатели, заяви Златанов в отговор на въпрос.

Според Златанов болниците се справят много по-добре от предишните вълни.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грухтенето на неграмотната ваксърска пaплaч е истинска музика за ушите.
13
27
 
7
 
! Отговори
Кухи гъдулки преди 2 години
Дори закостенелите македонци са преди нас....кога панелните гащници станахте вирусолози ?! Скоро наистина няма да има такъв народ...и може би за добре. Срамното петно на човечеството. Тази пандемия няма да свърши до 5г поне. Дотогава ще има още мутации, особено в такива територии като нашата. Международна изолация ни чака...
12
15
 
3
 
! Отговори
Емилчо Лаков преди 2 години
Предвид предстоящите избори, да издават зелен сертификат и на антиваксърите, срещу попълнена декларация за антиваксърство, ако умеят да пишат, така 100 процента население ще сме със сертификати, първи в света.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно твоите предци са се вакцали сите назад в хилядолетия та си се пръкнал и ти.
10
50
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите са примитивен човешки вид еволюционно обречен на изчезване. Въпрос на време е.
9
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди две седмици бяха убедени, че антителата не доказвали нищо. Гледай как с наближаването на крайния срок преди локдауна почнаха да клякат като видяха, че никой не им играе по свирката.
8
2
 
44
 
! Отговори
не-антиваксър преди 2 години
До Дарвин имам 40 000 антитела при норма 50 - нямам доказателство че съм боледувал - всички писиари са ми били отрицателни. С такива антитела да се ваксинирам би било опит за самоубийство.
7
1
 
27
 
! Отговори
Фрактал преди 2 години
Експерти по гепене на кинтаж и слугинаж! Това е биологичното оръжие, което мутира, чрез ваксата. Нито се знае, какво е вируса, нито каква е тая субстанция уж вакса. По добре е да играеш руска рулетка с калашник. Явно медийната промивка е дефикасен елемент за изпляскване на робите. Те първа започва пачангата на чанч.
6
2
 
51
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Бе кви експерти какви антитела.На никой не му пука дали сте здрави, пука им само да се боцнете час по-скоро. Ако бяха така загрижени и за раково болните леля ми щеше да е жива още. Личния ми лекар не е ваксиниран (поне юни месец не беше) , но ме агитира да се ваксинирам!!! Е що за лицемерие е това? "Аз не съм боцкан, ама ти непременно се ваксай".
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига с тези зелени парцали бе. Не разбрахте ли, че файда от тях няма! Всеки си ходи където си иска и тук таме хванат някой "нарушител" та да го покажат по телевизията като ловен трофей!
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксаджийския плазмодий тука нещо разочарован ми се струва. Усеща как постоянно го мотаят, но не се сеща, че е заради пилешкия му мозък.
3
50
 
6
 
! Отговори
Дарвин преди 2 години
Стига сте им намирали вратички на тея антиваксъри, още 2-3 месеца и естествения подбор щеше да ни лиши от тези бедняци.
2
1
 
30
 
! Отговори
А преди 2 години
Лъжец. Двама мои роднини умряха в болници като кучета. Приеха ги и не ги погледнаха. И нищо не натравиха, освен кислород. Нямало персона, нямало лекарства
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали главния "експерт" шушумигата Кацаров с въвеждането на сертификата написа нов учебник по медицина, а Баба Яга му свиреше втора цигулка? А сега тепърва сте щели да чакате експерти да се изкажат. Това какво говори за Кацата и Кожухарова?