Училищен директор: Тестовете за малките да бъдат тип близалки

Медицинско лице да ги прави, не учителите, категоричен е педиатър
Обновена: 5 ное 2021 11:04 | 5 ное 2021 10:55, Анисия Иванова
34
Училищен директор: Тестовете за малките да бъдат тип близалки
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Единственият начин за връщане на учениците е тестването им. Важно е да бъде избран правилният тест за възрастта на учениците, в училище има от 6 до 19 години. За най-малките трябваше да бъдат малко по-щадящи и игрови тестовете", заяви директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов в "България сутрин".

Той допълни, че директори на столични училища смятат, че тестът за деца е крайно неподходящ за малките ученици. Учителите са очаквали да бъдат предоставени тестове във вид на близалки, с които малките от 1 до 4 клас да се справят под формата на занимателна игра.

"Притеснението е в това, че за да се извърши прецизно тестването, трябва да има активно участие на учител или възрастен човек в помещението. При 25 деца в класните стаи трябва да има минимум поне трима души, които в рамките на най-много 30 минути да извършват всички дейности, свързани с провеждането на теста", обясни той.

По думите му най-подходящо е тестовете за учениците от 1 до 4 клас да бъдат като близалки.

Още по темата
Стаматов обяви, че 30% от учителите са против това те да реализират тестването на учениците. Училищата ще се превърнат в малки пунктове, ще има само едно медицинско лице, отбеляза той и добави, че тестването ще се извършва в класните стаи.

Той разясни, че ще има заплащане от 70-100 лева на месец, което не е достатъчно адекватно, но притеснението на колегията е от неизвестността как се извършват тестовете, защото има опасност самите те да се заразят.

Педиатърът д-р Мирослав Спасов попита от ефира на Bulgaria ON AIR кой ще обучи учителите за правилно провеждане на тест и ще има ли обособено помещение, в което да извършват това тестване.

Според него трябва да има информирано съгласие от страна на родителите при тестването на непълнолетните.

"Редно е медицинско лице да прави тези тестове, а не да се натоварват учителите. Твърдо съм "за" тестването, защото по този начин може своевременно заразено дете да бъде поставено под карантина и да се намали разпространението на заразата", подчерта д-р Спасов.

Тестването трябва да се извършва от медицинско лице в пункт пред училището, категоричен е педиатърът. Той изтъкна, че не е било позволено на личните лекари да тестват своите пациенти за COVID-19, но сега се възлага на учителите да тестват учениците.

Д-р Спасов призова родителите да се обръщат към личните лекари, когато детето прояви ранни симптоми. Да не се допуска детето да влиза в училището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Не е възможно да има толкова тьп училищен директор.
26
0
 
3
 
! Отговори
Може преди 2 години
Може да съм Иванка, може и да не съм. Дали е селско, или градско името , дали е френско, италианско , или турско , това не касае проблема , по който тук се рее и твоето присъствие и явно правиш големи изводи , обогатяваш самочувствието си . Жив /а и здрав/а да си . Важното за мен е , че мога да споделя опит, който имам , благодарение на образованието и практиката си. Името Иванка е красиво,, българско и много хора с добродетелите и морала си го осмислят А ти можеш ли да артикулираш проблем ?
25
3
 
10
 
! Отговори
Коста преди 2 години
Ако сега се навием на тази простотия,утре ще ги ваксинират точно преди голямото междучасие!!!
24
5
 
2
 
! Отговори
До Иванка преди 2 години
Да ти имам селското име!
23
1
 
2
 
! Отговори
Ъхъ преди 2 години
Има деца с алергии и диабет, затова близалките не стават за всички
22
2
 
5
 
! Отговори
Иванка преди 2 години
Като ми слагаш минусите, значи искаш да си пращаш децата със сополите в клас . Както и досега ..с капките в носа сутрин, с антибиотика в торбичката и на градинката, че мама бърза за кафето .
21
7
 
3
 
! Отговори
Иванка преди 2 години
Тестове на децата да си правят родителите вкъщи. Да няма после упреци , че на някого нещо му става като плюе. Друго пък не можело да плюе.. НО !!! За да не си позволяват родители да злоупотребяват с резултатите, да се правят и същите тестове на случаен принцип на 3 деца в клас. Ако има разминаване в резултатите - санкция на родителите, регламентирана от министъра на здравеопазването. Резонно е щом родителите не гласуват доверие на учителите, то и на родителите да не се разчита на 100%
20
1
 
4
 
! Отговори
Непознат преди 2 години
Уточнете се най - накрая какво искате бе, гербаджийче ! Без това става май това , което съскате по екраните. Ще *** ли, ще плюят ли ...все ви е тая, май . Само се правите на много загрижени. Гледате само проблеми да създавате и да пречите, че после да има какво да храчите по студията. А министърът да си издава заповедта и без коментари повече. Телевизиите да спрат с интригите кой какво казал . Точка - който иска да учи в клас - ще плюе, който не иска - да си ,,учи ,, вкъщи. Ааааа, омръзнахте
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Училищния директор да не разяснява медицински въпроси, а да кажат точно и ясно, как ще учат децата, които не са съгласни да правят тестове. Осигуриха ли най-после ОЕСР или все още за много от училищата-НЯМА, та какво правят тези деца, остават съвсем без обучение ли??? Или училищата са важни дотолкова, колкото да се отчита дейност "тестове", и "присъствено", и то в момент когато Бг е в тъмно виолетово и народа мре като мухи.
18
3
 
5
 
! Отговори
Майка преди 2 години
Д-р Спасов е уникално добър педиатър. Да е жив и здрав!
17
0
 
18
 
! Отговори
Intel Inside преди 2 години
В никакъв случай близалка! Не сме съгласни през ден да ви облизва отровите! А и някои деца може да проявят алергии към съставките!
16
0
 
10
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 2 години
Днес няма нито една ковидна новина. Що така, липсват ни. Това трупове набучени с ваксини, чували, морги, камиони с кренвирши Леки.... Е такива новини се харчат.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започва с лъжа: "Единственият начин за връщане на учениците е тестването им"... Кво да го чета нататък?
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Близалка с неизвестно какви химикали в нея! Ближете си я вие, господин директор! Стерилизиращите химикали са канцерогенни и се натрупват в организма!
13
0
 
7
 
! Отговори
Доброволец преди 2 години
А за проооститутките ако може също. Кожени напоени със съответните вещества. Да се поставят от доброволци. Искам да изпълня сеоя граждански дълг.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестове и близалки от свободния спотов пазар на краткосрочни и дългосрочни очаквани цени,като за енергийните ресурси и продукти представени.
11
21
 
2
 
! Отговори
555 преди 2 години
Детето ми е в първи клас, нямам против да бъде тествано, но той не може добре да плюе. Надявах се тестът да е тип близалка.
10
4
 
14
 
! Отговори
Този преди 2 години
Е общински съветник от ГЕРБ.Ще унищожи децата,само и само да угоди на Борисов.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой тест като близалка виждал ли е? Какви са тия "учители", дето коментират без да знаят какво? Много е паднало нивото, ама много!
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали трябваше да гледаме как го правят на запад? На запад ваксинираха 98% от старците и едва тогава почнаха да тестват децата. Цяла учебна година с тестове купени от държавата, ваксини само за който поиска. А тук? Тестове за 2 седмици и то само за малките. Големите или родителите да ги плашат 2 пъти седмично или ваксина, което си е задължение за ваксинация за хората, които нямат по 50 лв на седмица само за тест и то за 1 дете. И къде сега е западния образец, а?