Зам.-министър: Ще има достатъчно COVID тестове за най-малките ученици

Учителите също могат да се възползват от безплатните тестове
5 ное 2021 10:30, Елка Василева
60
Зам.-министър: Ще има достатъчно COVID тестове за най-малките ученици
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на здравеопазването ще осигури условия за безопасна среда в училище от началото на следващата седмица. Кога най-малките ученици ще се върнат в клас обаче, ще реши министърът на образованието в зависимост от създадената организация за масово тестване. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Той увери, че са осигурени достатъчно тестове за най-малките ученици. Първата поръчана партида ще стигне за две седмици, но веднага след нея е поръчана и втора партида, така че да се гарантира непрекъснат процес.

Още по темата
На редовно масово тестване няма да се подлагат преболедувалите COVID-19 деца, както и по-големите ученици, които са с поставена ваксина. Ако някой от тях обаче покаже и най-малки симптоми, ще бъде тестван индивидуално.

Ако ученик отсъства в деня на тестването, ще бъде тестван индивидуално на следващия ден.

Учителите също могат да се възползват от безплатните тестове, за да работят в клас. Резултатите от тях обаче няма да важат като зелен сертификат.

Частните школи остават затворени и след връщането на децата в клас. Изключение ще се направи само за центровете за развитие за малчуганите със специални образователни потребности.

Министерството на здравеопазването ще вземе решение дали наличието на антитела може да е основание за зелен сертификат по ясни критерии, заяви още Златанов. Той коментира, че дори в научните среди все още съществува разделение по темата, затова здравните власти изискват писмени становища от различни експертни съвети, които ще анализират внимателно.

Над 400 000 души са се ваксинирали у нас след въвеждането на зеления сертификат, отчете Златанов.

Хората, за които е противопоказно да се ваксинират, ще получават бележка от лекар за това. Тя обаче няма се ползва вместо зелен сертификат.

Ако се стигне до нови мерки, при които само децата на ваксинирани да посещават детските ясли и градини, здравните власти ще направят така, че да не ограничават правата на тези, за които е противопоказно да се имунизират, коментира още Златанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
3
 
! Отговори
Аааа преди 2 години
Гнусен ***
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До като съм жив, няма да ми тествате детето ***!!! А който му посегне ... ще го излежа!!!!!!!!!!!!!!
38
1
 
4
 
! Отговори
Електра преди 2 години
С една дума служебните копои на Радеф, ще имат пари за крадене...
37
1
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Някой в МЗ направи ли си труда да прочете листовките?! За тест от слюнка се изисква да не си ял, пил или дъвкал дъвка! Кой родител ще държи детето си 1-4 клас до училище? И като им направят тест, децата пак гладни и жадни ли ще стоят или ще хукнат към лавката? ;)
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо, Денков и този убавиц и на тестовете им разказаха играта.
35
1
 
1
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 2 години
Днес няма нито една ковидна новина. Що така, липсват ни. Това трупове набучени с ваксини, чували, морги, камиони с кренвирши Леки.... Е такива новини се харчат.
34
3
 
14
 
! Отговори
Всички преди 2 години
които са съгласни на това гнусно изпълнение, са и0ди0ти и безмозъчни червеи...След като сте такива страхливци, си изкопайте гробовете и лягайте в тях...защо се мъчите да живеете...С тези си действия съсипвате децата и БЪДЕЩЕТО ИМ...Когато станат възрастни, ако доживеят въоще ще бъдат още по-зле от вас - слугиии и ***...И ЩЕ ВИ ПРОКЛИНАТ, ЗАЩОТО НЕ СТЕ ГИ ЗАЩИТИЛИ ОТ СЪЗДАНИЯТА БЕЗ ДУШИ..
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40 нека ти обясня какво следва. След 2 седмици парите спират и те принуждават да правиш тестовете в лаборатория, т.е.50 лв всяка седмица ако искаш детето си в училище. Ако имаш 2 деца, това са 100 лева седмично само за тестове или 400 лв месечно. Разбира се, че много родители ще поискат това да спре. И тогава идва обяснението че в името на здравето на бабичките децата на училище или с тест или с ваксина. И който няма пари, ще бъде принуден да ги ваксинира. Да му мислят тия с 3те деца!
32
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за психическите последствия върху децата, вие не разговаряте ли с децата си,не обяснявате ли ситуацията,че в този момент може да се наложи да се тества цялото училище ,за да се предпазим един друг и да ограничим в някаква степен заразата, за да можем да бъдем свободни в бъдеще. Какво толкова ще му стане на едно дете от един тест,много зависи как ще му се поднесе информацията. И очаквайкш да ме обвините, че съм за ваксинирането на деца-против съм.
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
36 бацилника го правят майките с по 3, дето не могат да търпят келешчетата си в къщи и ги мяткат болни на училище и градина. Нормалните родители си оставят болните деца у дома. Лошото в случая е, че точно гнусните многодетни сектантки си позволиха да говорят от името на всички родители, без никой да им е давал такова право. Никой!
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещастници. А децата от 5ти клас нагоре ще ги върнете с условието родителите да са им направили тест в лаборатория, на техни разноски ИЛИ да са ги ваксинирали? Нали? Целта е това. Няма пари, ваксинирайте децата си. Така било на запад. Да де ама на запад държавата покрива тестовете на всички деца, без изключение. Но пак се гледа само това, което ви отърва, нали?
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тест от лаб.анализи се прави по нареждане на лекуващия лекар по направление заради оценки и отговорност,като лекуващия се счита специалист,а общопрактикуващия за профилактист за времето от приема на явилото се лице с оплаквания за болезнено състояние в лека,средна начална форма да предприеме начин за лечение как временно лекуващ с нареждане за тест от лаб.анализи и съответни действия с оценка по мед.разпореждания за норми на заболявания с направление до прием на лекуващ също с нареждане и оценки
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бациларник е да,защото такива като Вас не разбират за какво са градините,за социално и образователно развитие на децата, а не място ,в което да ги оставим,когато са болни и няма кой да ги гледа.Аз моето дете,когато трябва си го гледам,включително и при хоум-офис. И не бъркайте профилактичните тестове с изключително належащите при пандемия или в случай на зелени сополи и препоръчани от лекар. От коментара Ви за снимката стана ясно каква съвест имате и в тази връзка ще карат училите да тестват.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как родител ще манипулира теста? Вие нормални ли сте? Кой родител ще си пусне детето в училище болно от ковид? Абе вие нас родителите за какво ни взимате бе? Нашите деца са създавани с любов. Гледаме си ги. Не сме от ония дето раждат на държавата или сектантската църква! Спрете да слушате многодетни сектантки и чуйте народа! Не ми прилагайте правилата за сектантите на Муун от Америка!
26
1
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
И да при зелени сополи се прави тест,но вие сте от тези с вечно сополивите и здрави деца.
25
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да ,не ви харесва коментара за тестовете в градините,защото масово си пускате болни децата,с оправдание ,че ще ви изгонят от работа,на която също ходите болни, а защо ще ви изгонят,защото сте лесно заменими. През две седмици има някое с температура ,карантинарат групи.Като ги създадохте тези деца не помислихте ли как ще ги гледате?
24
1
 
16
 
! Отговори
varna преди 2 години
Щом не вярват на родителите(щели да манипулират тестовете) в България, управляващите(всички от ерата КОВИТ 19) да си сменят държавата. Заминавайте в друга държава, щом не сме достойни за Вас.
23
0
 
9
 
! Отговори
КОЛКО преди 2 години
кинти ще има за тебе???
22
0
 
5
 
! Отговори
антитестера преди 2 години
Ааааа, не е нужно да има достатъчно!
21
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тестове за детските градини кога ще има? Там непрестанно се пускат болни деца,кое с ковид,кое с грип? Като майка на дете в градина смятам,че са нужни тестове и за най-малките,които да се правят вкъщи от родител,като задължително снимка на теста да се изпрати на учителя преди детето да бъде заведено в градината.