Зам.-министър: Ще има достатъчно COVID тестове за най-малките ученици

Учителите също могат да се възползват от безплатните тестове
5 ное 2021 10:30, Елка Василева
60
Зам.-министър: Ще има достатъчно COVID тестове за най-малките ученици
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на здравеопазването ще осигури условия за безопасна среда в училище от началото на следващата седмица. Кога най-малките ученици ще се върнат в клас обаче, ще реши министърът на образованието в зависимост от създадената организация за масово тестване. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Той увери, че са осигурени достатъчно тестове за най-малките ученици. Първата поръчана партида ще стигне за две седмици, но веднага след нея е поръчана и втора партида, така че да се гарантира непрекъснат процес.

Още по темата
На редовно масово тестване няма да се подлагат преболедувалите COVID-19 деца, както и по-големите ученици, които са с поставена ваксина. Ако някой от тях обаче покаже и най-малки симптоми, ще бъде тестван индивидуално.

Ако ученик отсъства в деня на тестването, ще бъде тестван индивидуално на следващия ден.

Учителите също могат да се възползват от безплатните тестове, за да работят в клас. Резултатите от тях обаче няма да важат като зелен сертификат.

Частните школи остават затворени и след връщането на децата в клас. Изключение ще се направи само за центровете за развитие за малчуганите със специални образователни потребности.

Министерството на здравеопазването ще вземе решение дали наличието на антитела може да е основание за зелен сертификат по ясни критерии, заяви още Златанов. Той коментира, че дори в научните среди все още съществува разделение по темата, затова здравните власти изискват писмени становища от различни експертни съвети, които ще анализират внимателно.

Над 400 000 души са се ваксинирали у нас след въвеждането на зеления сертификат, отчете Златанов.

Хората, за които е противопоказно да се ваксинират, ще получават бележка от лекар за това. Тя обаче няма се ползва вместо зелен сертификат.

Ако се стигне до нови мерки, при които само децата на ваксинирани да посещават детските ясли и градини, здравните власти ще направят така, че да не ограничават правата на тези, за които е противопоказно да се имунизират, коментира още Златанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тоз що ми мяза на пенсионер
19
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Пари у бюджетя има викаш нема криза :)))
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не се стигне до това само ваксинираните да ви плащат данъци, съответно заплати, за глупостите, които натворихте.
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще кажа само- Министерството на здравеПогазването.Това, което искате от децата е НЕЗАКОННО!
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нас родителите, никой не ни е питал дали сме съгласни за тия тестове. Вас питал ли ви е някой? Министерството как реши, че някаква сектантка многодетна майка ще говори от мое име? Как чужд родител ще решава за моето дете? В коя държава го има това?
15
1
 
15
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
тези "тестове" одобрени ли са и от кого? И на какво реагират - телесни течности, сок от папая, редбул? Наличието на какво отчитат, универсални ли са или създадени точно заради ковида? За почти две години писаници и приказки по темата "ковид", за първи път ги споменаха преди 2-3 седмици? Явно дечицата са втория ешалон. Пипалата на октопода се разпростират... На ред са майчината кърма и околоплодната течност
14
1
 
18
 
! Отговори
varna преди 2 години
Тормозят децата защото не са гласоподаватели. и не са им нужни
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да има,15 милиона за,фирмичка ,интересно що не ги купи министерството ще бъдат наполовина )
12
2
 
18
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Всички тестове, ваксини и сертификати да се изхвърлят. Щом не желаете доброволно ще ви изхвърлим и вас.
11
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спасяваме старци, които не искат да се ваксинират и държавата не ще да ги задължи, като реално задължаваме децата да станат опитни мишки. Уникална държава сме. Ще спасяване 70 годишни, които не им пука, като осакатяваме 7 и 17 годишни, понеже според нашите старци живота на децата не струва. Браво. Сега вече лъснахте всички.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има, даже ще артисат. Всичките. Ще ги хвърлите.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетохте ли внимателно? Тестове за 2 седмици за най-малките и макс за още 2, за големите няма проблем само за ваксаните. Сега схванах те ли на къде води това точно по Коледа? Към реално задължително ваксиниране на всички деца. Защото накрая ще принудят родителите на малките да си плащат тестовете. А за големите се обзалагам че това ще стане задължително още от първата седмица, с обяснението имат 12 г ваксинирайте ги. Но иначе ваксинацията е доброволно. И това за да не се ваксинират старците!
8
0
 
17
 
! Отговори
Теста преди 2 години
Заври си го отзад.
7
0
 
19
 
! Отговори
Поредната простотия! преди 2 години
Щяха да са лесни за изпозлване, тип "близалка". И какво стана накрая?!?!? ПАК ЛЪЖА! СМЕШНИЦИ! Всеки родител да помисли добре за бъдещето на детето си. ОЧЕВАДНО Е ВЕЧЕ, че се цели опростачване и на последните мислещи хора в тази клоака! Спасявайте децата си! Иначе ще ги претопят в аморфна безмозъчна маса!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се стигне до нови мерки, при които само децата на ваксинирани да посещават детските ясли и градини, После разправяйте, че това не е дигитална жълта звезда.
5
1
 
15
 
! Отговори
трупаме дълг преди 2 години
Само луд.-министър може да твърди че един плювалник се брои за тест.
4
2
 
15
 
! Отговори
Стат преди 2 години
Ще са предостатъчни. Няма да подложа децата си на това "преживяване".
3
17
 
1
 
! Отговори
ФАКТ! преди 2 години
БЕЗ ВАКСИНА ЖИВОТЪТ Е НЕВЪЗМОЖЕН
2
2
 
17
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
"Ако се стигне до нови мерки, при които само децата на ваксинирани да посещават детските ясли и градини"Усещате ли накъде отиваме?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
крийте се и се тествайте цял живот вместо да преболедувате и да живеете нормално! ОВЦЕ!