Проф. Кожухарова: Рано е все още за разхлабване на мерките

"Интересът към ваксинацията се повиши – най-вече заради въвеждането на зеления сертификат"
7 ное 2021 09:19, Елка Василева
168
Проф. Кожухарова: Рано е все още за разхлабване на мерките
Снимка: архив, БГНЕС

"Все още е твърде рано да се говори за разхлабване на мерките. Сега основното е хората, които не са ваксинирани и не са боледували, да се тестват".Това заяви по Нова тв епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Още по темата

"Локдаунът е временно решение, което не подкрепям. Вярвам, че с ваксинация ще постигнем повече успехи", каза още тя.

"Интересът към ваксинацията се повиши – най-вече заради въвеждането на зеления сертификат. През последната седмица имаме изключително висок брой имунизирани, какъвто не е имало отдавна”, подчерта професор Кожухарова.

Тя изказа възмущението си от факта, че има лекари, които издават фалшиви документи за имунизация. „Нека не забравяме, че това е заболяване, от което се умира”, посочи тя.

По думите й в последната седмица се забелязва благоприятна тенденция, свързана с пандемията. „Броят на положителните случаи намалява, но говорим за едно развитие във вид на последователни вълни”, подчерта тя.

По въпроса дали трябва да се дава зелен сертификат при наличие на антитела Кожухарова каза, че темата в момента се обсъжда в министерството, но като епидемолог тя беше категорична, че няма данни, че наличието на антителата предпазва.

"Двете дози ваксина гарантират много висока степен на защита, която трае дълго. Първата доза дава около 70% защита, което е висок процент, и за това се дава сертификат за незавършена ваксинация. Той е краткотраен и изтича, когато трябва да се постави втората доза. Тя наистина е много важна. Третата доза вече се препоръчва за доста хора, тя е много полезна за възрастни, за хора с рискова професия, с нарушен имунитет, с това вълнообразно разпространение на пандемията мисля, че ще стане препоръчителна за всички", обясни Кожухарова.

Темпът на нарастване на новите случаите първо намаля, сега е негативен, говорим за тенденция. В европейския регион на СЗО казаха, че Европа отново е в епицентъра на епидемията, ние като че ли по-рано навлязохме и може да се надяваме на по-ранен спад, но е твърде рано да говорим за махане на мерки.

Зеленият сертификат ще се махне при достигане на 200 – 250 заразени на 100 хил. души, но сме далече още от тези цифри. Сертификатът дава възможност за свободен избор, убедена е Кожухарова.

Тестването в образованието не може да крие рискове, избраният метод е много лесен за прилагане, няма досег до носа и лигавицата на устата. Това е начинът за осигуряване на максимално безопасна среда. Училищата в момента са затворени и ще се отворят при наличието на зелен сертификат на учителите и изследване на децата, ако не желаят да го правят, ще продължи онлайн обучението, допълни още епидемиологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корона вирусът даде възможност на разни соц. учЕни, забравени по разни прашни кабинети и търкали столчета цял живот, дремейки в безсмислената си безполезност, да станат изведнъж популярни и "значими". За съжаление тяхната бездарност и неграмотност се използва като опасно оръжие от властта. Днес прочетох, че друг един такъв уЧен, доц.Глоб е обявила грипа за изчезнало заболяване. Прецедент в медицината - едно заболяване изчезва за даде път на друго. И на тия трябва да вярваме!?!
139
0
 
0
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Мислещ, останете си с "мисленето". Аман от "мислещи", като вас. Дереджето ни е плачевно. Явно е, че не сте мислещ, нито сте били. Чули сте една дума, извадихте я от контекста на изречението и сега всички ви сърбаме попарата. Мислещи били. Ще ви се.
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Науката за възрастните хора се нарича геронтология, но при тази трябва да е палентология!
137
2
 
5
 
! Отговори
Трогнат преди 2 години
Милата бабишкера се загрижила за мен! Ще и поискам пари назаем.
136
0
 
2
 
! Отговори
Мислещ преди 2 години
"Свететът се държи неадекватно по отношение на коронавируса" - заглавие на интервю на Мира Кожухарова преди да стане съветник в МЗ. Сега вие от кои сте проф. Кожухарова? От адекватните или от неадекватните? Защо не споменавате за тестване и на ваксинираните? Нали те също се заразяват и разпространяват? И ще излезе едно тестване до безкрай, което значи че не можете да се справите с положението? Или впрочем умишлено го поддържате с това ваксиниране по време на бум от болни.
135
0
 
10
 
! Отговори
А преди 2 години
Интересът се увеличил? Тази добре ли е, или й е платено добре?
134
0
 
5
 
! Отговори
Петолъчка преди 2 години
Писна ми да я гледам тая комунистическа бабичка. Освободи позицията и дай път на младите.
133
0
 
5
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Колкото по-малко ги показвате тия "капацитети" и колкото по-малко им позволявате да ни облъчват с техните "послания" , толкова по-добре ще е за всички нас. Трижди кандъм от "указания", от "информация" и от всичко друго излезло от техните уста. Оставете хората да си починат, да изберат здравословна храна и да си гледат личните си работи.
132
0
 
3
 
! Отговори
Уикипедия: преди 2 години
Кастрацията е един от основните видове стопанска ветеринарномедицинска дейност. Чрез нея се постигат следните ефекти: изключва се възможността за неконтролирано размножаване на животните; перманентно се потиска половият цикъл; кастрираните животни стават по-спокойни и по-слабо подвижни; кастрираните животни оползотворяват фуража по-пълноценно; в месото на кастрираните животни се отлагат повече мазнини и то става по-крехко и по-вкусно. Ухааааааа
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли тъ пи журналисти-няма облъчване от телевизията. Зомбираха старите хора.
130
0
 
6
 
! Отговори
Слочаенос? преди 2 години
Химическата кастрация не е необратим процес. Тя изисква периодични инжекции за поддържане на състоянието и следователно пълното съдействие на пациента. --- Уикипедия
129
1
 
6
 
! Отговори
Предлагам преди 2 години
Ковид да получи Нобеловата награда за мир - прекрати всички войни, и за медицина - унищожи всички смъртоносни болести.
128
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свикнал съм да уважавам старите хора. И ме е яд, че тая баба трябва да я пс.у.в.ам. Седи си на пейките с другите баби и не се занимавай вече с глупости. Квот било било.
127
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можахте да уплашите хората и със зелените сертификати.Аз дори свикнах,и това се отразява добре на джоба.Няма излишно харчене.Неваксиниран съм,което ме прави свободен,за разлика от ваксинираните,които се обвързват с тези експериментални течности.Те ще се принудят да слагат още една,и още една.Свободен съм,защото не съм се съгласявал с нищо,не съм подписвал нищо,както са направили боднатите.Ваксинираните са се подписали,те са ангажираните и носят отговорност.Техните имена фигурират.Щастлив съм!
126
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера, нали има нова наука. От една страна кряскат, че има нова наука и лекарите не разбират нищо. В същото време излизат разни професори на по 100г. и говорят за нова наука. Кога станаха професори? Къде преподават новата наука?
125
0
 
13
 
! Отговори
Селски преди 2 години
Мда, и този път нашата пословична недоверчивост ни спаси задниците.
124
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия убавци си мислят, че като по всички медии ръсят едно и също всеки ден, ще се промени нещо. Наивници...
123
1
 
14
 
! Отговори
Искат да ни изтребят преди 2 години
Никога няма да се евтанизирам по своя воля. Ако толкова искате да ме трепете, трябва да се потрудите.
122
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То още от началото беше ясна целта на занятието-ваксуване. Затова и замениха плътния шал и кърпата на устата с един зеещ пар.цал, носен от някои с месеци в задния джоб, че пазел повече. Пазел по-вече? Такива ***.изми разколебават. А кърпата се носи всеки сезон-с профилактична и естетическа цел. Затова влево и си го премествам фара от другата страна на борда.
121
3
 
12
 
! Отговори
1942-ра Хитлер преди 2 години
Ако искате да ме ваксинирате, трябва да ме вкарате в лагер на смъртта и да ме набодете насилствено против молята воля, докато съм вързан.