Проф. Кожухарова: Рано е все още за разхлабване на мерките

"Интересът към ваксинацията се повиши – най-вече заради въвеждането на зеления сертификат"
7 ное 2021 09:19, Елка Василева
168
Проф. Кожухарова: Рано е все още за разхлабване на мерките
Снимка: архив, БГНЕС

"Все още е твърде рано да се говори за разхлабване на мерките. Сега основното е хората, които не са ваксинирани и не са боледували, да се тестват".Това заяви по Нова тв епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Още по темата

"Локдаунът е временно решение, което не подкрепям. Вярвам, че с ваксинация ще постигнем повече успехи", каза още тя.

"Интересът към ваксинацията се повиши – най-вече заради въвеждането на зеления сертификат. През последната седмица имаме изключително висок брой имунизирани, какъвто не е имало отдавна”, подчерта професор Кожухарова.

Тя изказа възмущението си от факта, че има лекари, които издават фалшиви документи за имунизация. „Нека не забравяме, че това е заболяване, от което се умира”, посочи тя.

По думите й в последната седмица се забелязва благоприятна тенденция, свързана с пандемията. „Броят на положителните случаи намалява, но говорим за едно развитие във вид на последователни вълни”, подчерта тя.

По въпроса дали трябва да се дава зелен сертификат при наличие на антитела Кожухарова каза, че темата в момента се обсъжда в министерството, но като епидемолог тя беше категорична, че няма данни, че наличието на антителата предпазва.

"Двете дози ваксина гарантират много висока степен на защита, която трае дълго. Първата доза дава около 70% защита, което е висок процент, и за това се дава сертификат за незавършена ваксинация. Той е краткотраен и изтича, когато трябва да се постави втората доза. Тя наистина е много важна. Третата доза вече се препоръчва за доста хора, тя е много полезна за възрастни, за хора с рискова професия, с нарушен имунитет, с това вълнообразно разпространение на пандемията мисля, че ще стане препоръчителна за всички", обясни Кожухарова.

Темпът на нарастване на новите случаите първо намаля, сега е негативен, говорим за тенденция. В европейския регион на СЗО казаха, че Европа отново е в епицентъра на епидемията, ние като че ли по-рано навлязохме и може да се надяваме на по-ранен спад, но е твърде рано да говорим за махане на мерки.

Зеленият сертификат ще се махне при достигане на 200 – 250 заразени на 100 хил. души, но сме далече още от тези цифри. Сертификатът дава възможност за свободен избор, убедена е Кожухарова.

Тестването в образованието не може да крие рискове, избраният метод е много лесен за прилагане, няма досег до носа и лигавицата на устата. Това е начинът за осигуряване на максимално безопасна среда. Училищата в момента са затворени и ще се отворят при наличието на зелен сертификат на учителите и изследване на децата, ако не желаят да го правят, ще продължи онлайн обучението, допълни още епидемиологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
11
 
1
 
! Отговори
ПРАВИЛНО преди 2 години
Много добро решение на Здравния Министър - Сертификат за Ваксина , Сертификат за Преболедувал , Тест - така ще се справим - Тези който не искат това , за мен са Терористи убиващи много повече хора от Бомби на колан .
99
1
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Бабичко, заври си мнението там, където хора не минават и светлина не влиза! Като те гледам, вече си пенсионерка, ама питаш ли ни нас, работещите? Трябва да работим и за нас, че за вашите пенсии да изкараме!
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Интернационала - при демокрацията в България измряха 2 милиона. При комунизма когато бяхме със СССР България беше 9 милиона население.
97
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия от една година ежедневно умират от Ковид между 750 и 1200 души. След 10 години в Русия ще останат колкото в Тайван, защото никой не иска да се ваксинира с Вектор файф. Чудно защо Путин не купува Пфайзер?
96
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се ваксинирате против COVID, повече никога няма да имате вируси. Ваксините спомагат развитието на устойчив дългосрочен имунитет. Ваксинираните хора изработват антитела срещу нуклеокапсидния белтък обвивката на вируса, който е причина за лошата реакцията при неваксинираните. Ваксините спират инфекцията и разпространението на вируса. Ваксинираните възрастни НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАТ ПОВЕЧЕ от неваксинираните! Веднъж ваксиниран, след това не трябва да се ваксинирате всеки 6 месеца.
95
3
 
5
 
! Отговори
Интернационала преди 2 години
Комунистическия интернационал е геноцид над хората за облагодетелствуване на група хора чрез кражба на имуществото на целия народ. Въведен в Русия на 07 ноември 1917г, а в България на 09 септември 1944г след окупацията на България от Червената армия. Днес проводници на тази идея са БСП, Радев, Киро и Асена
94
1
 
2
 
! Отговори
Имаш ли парички преди 2 години
Кунчев няма инфаркт.
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се ваксинирате против COVID, повече никога няма да имате пълноценен имунитет. Ваксините препятстват развитието на устойчив дългосрочен имунитет след заразяване. Ваксинираните хора не изработват антитела срещу нуклеокапсидния белтък обвивката на вируса, който е важна част от реакцията при неваксинираните. Ваксините не спират инфекцията или разпространението на вируса. Ваксинираните възрастни СЕ ЗАРАЗЯВАТ ПОВЕЧЕ от неваксинираните! Веднъж ваксиниран, след това трябва да се ваксинирате всеки 6 месеца, после всеки 3, и накрая всяка седмица ваксинация, иначе всеки вирус ще ви повали.
92
0
 
1
 
! Отговори
Не си желан тук. преди 2 години
До 102 - чудесно, имаш ли пари за билет? Да помагаме с нещо?
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Кунчев инфаркта ковида ли го предизвика, или ваксината?
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега като ги няма болшевиките защо сте първи по смъртност в света при демократите и при западното партньорство?
89
0
 
1
 
! Отговори
Айде все така да е преди 2 години
Честито на болшевиките дето искаха да превземат света на 7 ноември 1917г. Ама котка им мина път и измряха
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин го каза ясно на форума Валдай преди няколко дни - механизмите които осигуряваха работата на капиталистическата система вече не функционират. Не става въпрос за ваксини, нито за вирус, въпреки че той съществува и е по опасен от десегашните грипове. Просто западната система се провали. От тук нататък ще има само локдаун, сертификати и терор над населението, няма друг изход. Няма повече ресурси за развитие.
87
1
 
1
 
! Отговори
Прая Фалесия преди 2 години
След 3 дни заминавам за филипините :) вие тук се дръжте :) борете се с фашистите :) аз заминавам след 3 дни във филипини, за да правя бизнес
86
1
 
4
 
! Отговори
С какво преди 2 години
С какво те пръскат самолетите? Ти май си пръснал дограмъта, а?
85
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИСкате да уморите бг народ с ваксини .Я ваксинирахте близките си ,за нас не мислете .Като ни пръскат самолети всички сме в кюпа.И ваксинирани и НЕваксинирани .Ама трябва да лапате пари от ваксини мизерници .Локдаун е решение драга страхливка.
84
0
 
2
 
! Отговори
Има ли тук преди 2 години
Има ли тук един филипинец?
83
0
 
2
 
! Отговори
Тук ли е преди 2 години
Тук ли е филипинеца? Ей филипинецо? Нали не си заминал? Ела тук да те питаме нещо.
82
0
 
3
 
! Отговори
Дестини преди 2 години
Мда, дъртаците и дебелаците са мнозинство в УСА, затова. И те са болните и жертвите, които спасяваме ние младите бачкатори на синджир от МВФ.
81
0
 
5
 
! Отговори
Рицин преди 2 години
Кой каза че ни се живее? Не е задължително да искаш да живееш. Още повече в мутромилиционерско блато.