Синдикат: 87% от учителите не са готови да правят тестове

Родителите сами да тествали учениците от начален етап
7 ное 2021 12:26, Елка Василева
58
Синдикат: 87% от учителите не са готови да правят тестове
Снимка: архив, БГНЕС

Родителите сами да тестват учениците от начален етап за COVID-19. За това призовават от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

В позиция те посочват, че 87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап.

Настояват да не бъдат санционирани педагозите, които не желаят да участват в процесите на тестване.

Още по темата

Ето и пълния текст на позицията на Националния синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа":

Националният съвет на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, след проведено заседание за обсъждане възможността за работа на образователната система в условия на висока заболеваемост, в присъствието на министъра на образованието и науката - Академик Николай Денков, и като взе предвид:
• че 87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап;
• че учители и директори не могат да носят отговорност за медицински манипулации, диаметрално различни от длъжностната им характеристика;
• че волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца, в противен случай няма да дадат съгласие за присъствено обучение;
• че провеждането на тестовете в контролирана среда кореспондира с недоверие към родителите, че те могат да направят тестовете в домашна обстановка и по този начин да гарантират сигурността на собственото си дете;
• че Министерството на здравеопазването подмени препоръката на Отрасловия съвет по образование за тестовете тип „близалка“;
• че условието на производителя на тестовете е да се правят на гладно и жадно;
• че голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9 часа би нарушила грубо здравословния им режим/от което следва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици/;
• че смесването в училищна среда преди теста е предпоставка за зараза и карантиниране на цялата паралелка;
• че тестването на учениците в училище два пъти седмично в рамките на 30 минути в началото на учебния ден въобще не е възможно да бъде изпълнено, и то от един или двама учители.За тестването на 20 - 25 деца са нужни не по-малко от 4 - 5 възрастни, за да бъде изпълнено в този срок;
• че присъствието на външни лица в училище в подобна ситуация подлага на риск опазването на конфиденциална информация за учениците;
• че практически няма да бъде възможно спазването на противоепидемичните мерки по отношение на дистанцията от 1,5 м.;
• че в много училища има подготвителни групи, за които тестване не се предвижда, а те учат в съседни стаи;
• че учителите, като тестващи, се превръщат на служители, работещи на първа линия;

Формира:

НАЦИОНАЛНА ПОЗИЦИЯ

на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“

• Министърът на здравеопазването, д-р Стойчо Кацаров, НЕЗАБАВНО да промени своята заповед относно мястото на правене на тестовете на учениците в начален етап, като се даде възможност тези щадящи тестове да се извършват от родителите в домашни условия, предружени от декларация на родителя, че теста е негативен!
• Участието в процесите на тестване на учениците в начален етап да се извършва само и единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогически специалисти в образователните институции!
• Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката.
• Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката, Академик Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10.11. 2021г.

Уважаеми г-н Министър на здравеопазването,
Вие приложихте образователен локдаун, което доведе до сериозни негативни последствия за българските деца.
Ние, българските учители, Ви молим да се вслушате в нашия глас и да промените Вашата заповед, като дадете възможност родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.

При липса на реакция от Министерство на здравеопазването, Синдикат „Образование“ ще поиска оставката на Министъра на здравеопазването - д-р Стойчо Кацаров и на Премиера на служебното правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Мамичка преди 2 години
Добре де, как в другите държави може учител да прави тест, а при нас не?
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май че излезе че и при тия всичко е за едно милиони ,от къде на къде персонал на училище прави тестове на децата ни !!!
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен до 52 и 53 преди 2 години
Браво бе! Защо вие не идете да събирате плюнки?? Това е медицинска процедура!Даскалите не са мед.сестри!Я ела ти преподавай и върти чИрпака ! Ръцете ти сигурно са ти в з..дните части, но защо да не плюеш и ти? Да ти писне от амеби! Всеки взе да разбира от медицина и у-ще!
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма простотия ,как учители и оарсона че правят тестовете на деца ,това е абсурд ,но и ще им се заплаща )
48
6
 
4
 
! Отговори
а не преди 2 години
До Реалността 41 Не си прав, другарю, българските не стават за НИЩО, класациите в образованието го доказват, само тия по света стават ! Ама там не става с "искам - не искам" като тука и само заплатки пред котлона....Дистанционно му се викало?
47
8
 
4
 
! Отговори
безработни преди 2 години
ОКАЗА СЕ, ЧЕ САМО В БЪЛГАРШЯ т.н. "УЧИТЕЛИ" НЕ СА ГОТОВИ ДА ПРАВЯТ ...НИЩО, ОСВЕН ДА СЕ ПРАВЯТ ЧЕ "ПРЕПОДАВАТ" ДИСТАНЦИОННО...... НАЙ-ВЕЛОЯТНО ВЪРТЕЙКИ ЧИРПАКА ПРЕД ПЕЧКАТА? И ЗА ТОВА "НИЩОПРАВЕТРАННО ЗАЩО ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА САМО ИМ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ! А БАБИЧКАТА СИНДИКАЛИСТКА НА КЪМ 80 УРЕДИ РОДАТА СИ ДО 9 КОЛЯНО! Е, ВРЕМЕ Е ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНЕ ИЛИ БЕЗРАБОТИЦА, ТИЯ СА ОТВРАТИТЕЛНИ!
46
0
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Узунчо, не че не си изпаднал, а не можеш колкото и да искаш!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре са го написали само дето няма кой да ги чуе! Властимеещите си имат собствена програма
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нека ми разрешат да избера пройзволно към 10000 ваксини предназначени за хората от евросъюза и да видя пред мен как теглят със спринцовките от шишенцатата ваксините който сме избрали и да ги ваксинираме първо фамилийте ротшилди,рокфелери,шифове,барухи,блумберси,соросови,зукърбързи,бил гейтси,бъфетовци и така нататък тогава ние.
43
13
 
5
 
! Отговори
Даскал паскал преди 2 години
Всички които отказват да правят тестове или ваксинации а искат да бачкат онлайн до кюмбето вкъщи дисциплинарно уволнение и без право да преподава до края на живота си...!!!!
42
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голема работа станаха тез учители! Не искат да се ваксинират, не искат да правят тестове, незнам си още какво, ама заплати искат! Кухи *** - антиваксъри, но иначе с големи претенции!
41
1
 
12
 
! Отговори
Като е такъв зор преди 2 години
за тестване, училището да издава служебна бележка, че не допуска ученик до занятията без тест! Не да се правят списъчета на ръка - кой съгласен и кой не! Дайте ми документ, че лишавате детето ми от учебни занятия. Дайте де! Какво правно основание ще напишете? Заповед на кацарчето или на оня съсел на образованието? Хора, знайте си правата! Тия са толкова нагли, че ще хукнат да глобяват родители или да спират детски, защото не си пускаме децата на училище. Нищо чудно да го направят!
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кацаров е лъж.ец. Кацаров е дупничанин, т.е. кръстоска между шоп и македонец. Значи акълът му е отзад. На дупничанките е обратно - акълът, доколкото го има, е някъде отпред. Къде - и самата дупничанка не знае.
39
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нр виждате ли, че учителите го дават като лекарите: каквото учили преди 15-25-40 г., там си е останало, ама няма да се ваксинират. Стойте си тогава вкъщи, дъртаци, и си гледайте децата и внуците. Ама знайте, че гаранция от избягване на заразяването няма: я някой внук, я мъжът или дъщерята/синът ще довтаса заедно с делта ковид плюс. От него много боли глава, а белите дробове стават на решето.
38
18
 
6
 
! Отговори
В.Узунов до 41 преди 2 години
Не съм изпаднал чак до там та да ставам даскал. Да опесъчават улиците се иска повече акъл отколкото да стане човек някъв си учител. Все реват за пари ,а с нищо не допринасят за икономиката. Живи търтеи. Кат не щат да вземат проби да ги плюят децата та от тях да си ги събират.
37
6
 
20
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
До Узунов : Запомни до колкото ти е възможно!!!! УЧИТЕЛИТЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ ВСИЧКО ДРУГО, НО ТИ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕШ УЧИТЕЛ!!!!!!
36
33
 
6
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
Абе кой не може да стане друго става даскал.Ако бях родител и мен щеше да ме е гнус да вземам проба,но тея сума пари вземат. За толкова много и тоалетните в училищата трябва да чистят.
35
12
 
18
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Естествено,че ще искат пари. Хайде ти работи по няколко различни отговорни професии наведнъж, а ще ти се плаща само за 1 от тях.Ако учител взима 1200 лв, то учител- мед сестра трябва да взима 2200лв. Учител-мед сестра-телоохранител -3100лв. За всякако допълнително изискване, трябва да се добавя съответното допълнително заплащане.
34
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителите каквото и да им се предложи, все ще са против, просто им хареса да стоят вкъщи. Всички приказки, че било сложно, опасно и т. н. е просто за парлама. Единия синдикат вчера намекна, че за това трябвало допълнително заплащане и може би тук е разковничето, искат още пари. Но даже и да се реши родителите да правят тестовете, ще видите, че учителите пак ще са против, просто целта тук е друга
33
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислите ли, че има логика в това тестване ? Не се съгласявайте на нищо, свързано с фашизоидните представи на това Небългарско правителство