Директори поискаха промени в заповедта за тестовете на учениците

Настояването е родителите да тестват децата вкъщи
8 ное 2021 09:41, Елка Василева
45
Директори поискаха промени в заповедта за тестовете на учениците
Снимка: МОН

545 директори на училища от цялата страна се подписаха под писмо до министрите на образованието и на здравеопазването, в което се иска изменение на заповедта на здравното министерство за правене на тестове в училищна среда. Писмото трябва да бъде входирано в Министерството на образованието в 8 часа днес, предаде БНР.

Директорите не смятат за редно и правилно на работещите в системата на средното образование да бъде вменявана важна задача, каквато е тестването.

Още по темата

Те  настояват на родителите да бъде дадена възможност да тестват децата си в домашни условия и след резултата от теста децата да бъдат водени в училище, като представят теста за доказателство.

Подписалите се под писмото смятат, че може да се има доверие на родителите и допълват, че правенето на тестове в училищна среда би довело до карантиниране на паралелки, а изискването детето да не се храни и да не пие вода 30 минути сутрин преди теста практически е неизпълнимо.

Пътуващите ученици, които правят тестовете си в училище, са потенциални заразители, защото пътуват повече от 15 минути в автобус, изтъкват директорите.

Те посочват още, че множеството учители отказват да извършват тестването, независимо от предложеното заплащане, и са силно обезпокоени за собственото си здраве и живот. Освен това директорите не могат да задължат никого от персонала да изпълнява задължения извън неговите функционални такива.

Множество родители не искат да тестват децата си сами и в същото време не искат учителите и доброволци да тестват децата им, допълват директорите, които изтъкват и липсата на медицински специалисти за тестването в учебните заведения.

„Помислете за стреса и негативните емоции върху дете, дало положителен резултат при тестване в класната стая“, пишат директорите, които изтъкват още, че тестването в училищна среда води до изключително тежки нарушения на закона за здравето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Истина преди 2 години
До бонгоБръкни на едно 7 годишно дете в носа както трябва за ПСР и после пробвай пак
40
1
 
6
 
! Отговори
Незнайко преди 2 години
Безсмислено харчене на милиони от изтънелия бюджет, само и само да се напълни гушата на някой, създаване на стрес у и без това стресираните ни деца! Упражнението ще се окаже безсмислено още след резултатите на първия тест....
39
2
 
7
 
! Отговори
100% преди 2 години
Несъмнено това е вярно. Няма как учителите да бъдат задължавани да извършват несвойствени за тях дейности, в ущърб на собственото си здраве. А кой ще поеме отговорността, когато се зарази проверяващ учител? Министърът ще плати ли лечението му или, не дай си боже, евентуална смърт на проверяващ учител, заразен по време на тестването. А и когато масово учители бъдат карантинирани, заради тестване на заразен ученик, кой ще им плати за излизането в неплатен отпуск?
38
1
 
12
 
! Отговори
бонго преди 2 години
До Истина....Ако е положителен щадящият тест, се прави ПСР и чак когато и той е положителен следва карантина. Но изобщо не е работа в училищата да се тестват, против всички епидемиологични правила е. Все едно в лабораторията да ви вкарват по 25 човека едновременно. Родителите да си тестват децата и тва е. Още повече, че се прави на гладно и жадно.
37
3
 
17
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Един положителен и всички в къщи карантина, с или без ваксина всички са в кюпа. И детето подложено на тормоз от част от съучиниците си. МОН и МЗ подкрепят терора над деца. Да не забравите, защото те няма и ще дойде ден в който ще ви търсят сметка. Нюрнберг :)
36
4
 
24
 
! Отговори
М.Л.Д. преди 2 години
Няма никаква нужда да се тестват здрави децз, които нямат симптоми. Ако детето има симптоми на настинка или хрема, тогава нека родителите му го заведат на лекар. Това е. Няма нужда от тестване на здрави деца!
35
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите, които започнат да тестват децата си, заради извратените желания на ония психопати в министерството, са същите изродйе като тях. Искрено съжалявам дечицата им, че са имали малшанса да ги родят ненормалници.
34
1
 
22
 
! Отговори
мдааааа преди 2 години
Поредното неадекватно и необмислено решение на служебното недоразумение!
33
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като гледам робителите на децата от 1-4 клас не са заявили особено недеволство, че си седят вкъщи, ми да си седят, що насила ги вкарвате в училище
32
5
 
46
 
! Отговори
МилИонерче преди 2 години
13 милиона за тестване на здрави деца! А събираме капачки за линеки! Да си признаят на коя фирма близка до служебното правителство прибра парите.
31
1
 
17
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
До вчера бяха съгласни и готови за изпълнение, но този път май няма кой да им изпълнява разпоредбите и са уплашени за местенцата си
30
7
 
30
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Децата няма да се тестват никъде!
29
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без значение какво ще решат тия продажни БОК...ЛУЦИ, тоя който се осмели да вземе проба от детето ми - остава без ръце. Ще го излежа!!!!!!!!!!
28
9
 
15
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Учудвам се на единомислието на директорите за всяко нещо, работата не им спори. Май наистина ги командват отнякъде, може би от Герб
27
11
 
8
 
! Отговори
A преди 2 години
На учителите им хареса да стоят вкъщи.Кой ще си признае че е болен???тестове вкъщи хахаСамо тези дето са наистина зле са дневната бройка Истината е минимум по двеТова е БЪЛГАРИЯ!
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре пак едни пари на вятъра, то си беше ясно, че никой нищо не иска, ама миниситерството йок, така и не светнаха, че сме един много опък народ. Няма опровия с нас , оставете ни на мира, ба си отвсякъде загрижени спасители!
25
18
 
4
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Как ли се чувстват децата, когато научат че точно те са причинили преждевременната смърт на своите баба или дядо?
24
5
 
29
 
! Отговори
ZZ преди 2 години
Ако притеснението е, че децата разнасят зараза, то тогава, статистически погледнато, след масовото им тестване 2 пъти в седмицата, същ отака масово паралелките ще са карантинирани и ще учат он-лайн - все някое ще покаже положителен резултат. Тогава питането е: Кому е нужно това адски скъпо упражнение?
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестването на един клас и отчитане на резултатите ще отнеме поне един учебен час-оптимистичен вариант.Ако е имало заразен ученик,заразата вече ще е плъзнала.какво следва? Карантиниране на целия клас,след това на съседния и т.
22
14
 
8
 
! Отговори
Хахаххаха преди 2 години
Пак съм аз. В петък се върнах от ЮК. Там ковид не е тема. Никой не го коментира. В държавната болница, в която бях, нямаше нито един болен от ковид. Факт. Хората живеят предишния си живот. Факт. *** (това е традиционно българско име) не разбира и ще мре.