До 12 часа днес родителите решават за COVID тестовете в училище

Те могат да представят документ, че детето е преболедувало
8 ное 2021 07:45, Нели Христова
31
До 12 часа днес родителите решават за COVID тестовете в училище
Снимка: БГНЕС

Най-късно до 12 часа днес родителите на учениците от I до IV клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове, за да се върнат в присъствена форма на обучение от 10 ноември, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Родителите могат да представят и валиден документ, че детето е преболедувало Covid-19 като алтернатива на тестването. Министерството на образованието и науката (МОН) представи в петък образци на декларации, които родителите да попълват. Те са предоставени на Регионалните управления на образованието (РУО) и чрез тях - на директорите. В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище

На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове. Министерството на образованието разпространи образци на две декларации, които родителите трябва да попълнят, ако са съгласни децата им да бъдат тествани.

Едната е стандартна, а другата за деца със специални образователни потребности, за които се реши, че ще бъдат тествани вкъщи. Текстът на стандартната декларация гласи: "Декларирам съгласие два пъти седмично, както и във всеки първи ден след отсъствие, детето ми да бъде тествано в класната стая с неинвазивен бърз антигенен тест с проба от слюнка за COVID-19 (SARS-CoV-2), предоставен безплатно от училището. Запознат/а съм с изискването 30 минути преди правенето на теста детето ми да не е консумирало храна и да не е поемало течности. Разбирам, че тестът е с диагностична цел и не може да се използва като единствена основа за вземане на решение за лечение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бунт, блокади и неподчинение!Долу маските!
26
0
 
4
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
Оставете децата на мира, стига дискриминация и геноцид. Грехота е.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се коментира връщането на децата от 1-ви до 4-ти клас, а останалите от 5- ти, 6- ти, 7- ми и т.н. не са ли ученици. Нима те нямат нужда от адекватно обучение и социална среда? Много е жалко, защото децата са най-големите потърпевши от цялата ситуация. Дискотеките пълни, а училищата празни ... колко жалко и тъжно е всичко това.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родители, искайте тестове на ВСИЧКИ, плюс преболедували и ваксинирани, искайте да отпаднат маските, обявете се срещу достъп на "помагачи" от не знам къде си в училищата, искайте и тестовете да са в часовете по физическо, не на входа като някакви престъпници. Защото иначе се ОТКАЗВА ОБРАЗОВАНИЕ на децата ви. Отначало беше само една маска...
23
4
 
2
 
! Отговори
Ддд преди 2 години
Масово недоволство във форумите А в сряда масово присъствие на деца в училище след тестване Българската действителност
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Igorв двете на моите никой няма да се върне, щото всичките 100% не сме съгласни. Документ за преболедуване никой няма, защото никой болен не е водил детето си да му бъркат в носа.
21
1
 
13
 
! Отговори
Никакво тестване!!!! преди 2 години
От Италия натискат за "ВАКСИНАЦИЯ"....Което означава, че образованието в присъствен формат ПРИКЛЮЧИ....Децата, а и възрастните НЯМА ДА СЕ ТЕСТВАТ, НИТО ВАКСИНИРАТ...Пълен БОЙКОТ НА ТОВА ИЗМИСЛЕНО МЕРОПРИЯТИЕ....
20
0
 
8
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Калинки са, но не само на Герб, а и на Радев, ДБ, ПП и на всички, които са власт
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да пусна детето на училище, ако не се тестват и ваксинираните разпространители на вируса!
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да стане! Децата ще почиват, докато не изчистим фашизма!
17
3
 
11
 
! Отговори
Номер2 преди 2 години
8-10 годишните в Англия решиха процлема с тестването! Пиеш портокалов сок и тестът ти е положителен! И не ходиш на училище!Спрете с глупостите! Спрете тормозът на децата!
16
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
T.e глуповатите майки , ще решават. Ксто им знам умствените възможности на повечето жени..... още се изучава под игото и куп ненужни предмети и глупости. Утре децата им ще ги гледат по скайп от Германия и Англия. Защото никаква работа няма да си намерят тук с такива знания. А майките са мълчанието на агнетата
15
5
 
12
 
! Отговори
Закуска преди 2 години
Децата ще тръгват гладни...г а д о в е
14
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре че се намериха добри хора да върнат децата в училище - пък който не иска тестване да си държи отрочето у дома - "СЕКИ САМ СИ ПРЕЦЯНА"
13
20
 
7
 
! Отговори
Igor преди 2 години
И двете паралелки на двете ми деца всички се връщат на училище. Аз съм спокоен, децата са спокойни, даскалите са спокойни! Всичко други глупости особено в главите на по-интелегентните са тъпотия в резултат на 30 годишната псевдо демокрация у нас.
12
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се тестват децата, да се върнат на училище. Заприлича България на държава във война! Ужас!
11
1
 
18
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Толкова верни на министерството държавни служители като директорите на училищата и през комунизма не е имало. Всички са парашутисти изпратени от министерството да изпълняват министерските заповеди.
10
24
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да ми тестват детето, ще останете без ръце. Ще ви излежа, мамка ви продажна ***!!!!!!!!
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е ваксинираният Кунчев?
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простотията е, че инжектирани и преболедували и н училище ще могат да разнасят заразата. Значи пак нищо не правим. И наистина няма смисъл.