Доц. Гломб: В Европа тестват дори ваксинирани ученици

В страната вече няма грип
8 ное 2021 08:20, Нели Христова
74
Доц. Гломб: В Европа тестват дори ваксинирани ученици
Снимка: БГНЕС

Днес е последният ден, в който родителите решават дали децата им да бъдат тествани за да се върнат в клас. По думите на вирусологът доц. Любомира Николаева Гломб в Европа, тестването на учениците е абсолютно в ход. Учениците над 12 години нагоре в голямата си част са ваксинирани, независимо от това са тествани два пъти седмично Доктрината "тестиране за да останем в училище" в повечето западни страни е приета, обясни доц. Гломб.

"Всяка ваксина иска няколко дози. Вирусът е изменчив, по принцип коронавирусите имат нетраен имунитет. Той ще бъде такъв и при ваксинираните, затова трябва непрекъснато да се подклажда и да се държи буден с ваксина", заяви тя.

По думите ѝ вероятно ще трябва да се ваксинираме срещу коронавирус може би на година, но ако голяма част от населението е имунизирана, циркулацията на заразата ще се озапти.

Малките деца трябва да бъдат подпомогнати в тестването и това ще стане с учител и родител. По думите ѝ в тестването няма абсолютно нищо вредно, а от Центъра по заразни и паразитни болести предлагат доброволческа помощ за училищата в първите дни, за да помогнат.

"По въпроса за антителата ще изкажа своето лично мнение от гледната точка на вирусолог. Когато се вземат решения на национално ниво, обаче, се гледат много мнения. Според мен към момента няма тест, който да каже че тези антитела са неутрализиращи и индивидът, който ги притежава, съответно е в по-малък риск да се зарази или да предаде заразата. Затова и нито една държава още не ги е приела като меродавни"

Най-доминиращият вариант на вируса у нас е делта вариантът, но не това трябва да ни притеснява, а броят новозаразени, обясни още доц. Гломб. Тя категорично заяви, че в страната вече няма грип.

"Аз не мога да разбера защо хората се притесняват от ваксините, при положение, че вече няколко милиарда дози са направени, наблюдаваме какви се резултатите от ваксината в продължение на година и половина, описват се нежеланите реакции и те са една на няколкостотин хиляди, което е нищожно в сравнение с пораженията от боледуването", каза доц. Гломб.

Тя обясни, че ваксинираният човек може да се зарази, но ще прекара болестта в пъти по-кратко отколкото неваксинирания. Според нея е егоистично да се спасяваме поединично, а ваксинирането спасява животи и позволява всички дейности да вървят в ход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
5
 
! Отговори
S преди 2 години
Аман от продажни доценти. Защо ги тестват нали са безопасни? Ако пък не са, тогава защо се издава сертификат срещу ваксинация? Ей това да ми го разяснят научно по доцентски! Бог с нас! Бъдете здрави!
59
1
 
9
 
! Отговори
Нимоа преди 2 години
Добре хем на 6 месеца ще се ваксинирам, хем ще ме тастват два пъти седмично ?
58
0
 
10
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
И на тая,да и тегля един,ама много Ка лп ава, *** МК а му...
57
1
 
14
 
! Отговори
абе преди 2 години
"Аз не мога да разбера защо хората се притесняват от ваксините".Аз пък не мога да разбера защо ваксинираните се притесняват от неваксинираните и ги обвиняват,сякаш те са го измислили,след като се потвърди,че и едните и другите се заразяват,ЗАРАЗЯВАТ и единств. разлика е,че е възможно неваксинираният да го изкара по лошо или да почине.Това нещо го знае ВСЕКИ НЕВАКСИНИРАН и щом е запознат с риска,вие какви ще се явявате да му кажете дали той иска по леко да изкара или защо иска евентуално да умре.
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елче, е за тия думи" Според мен към момента няма тест, който да каже че тези антитела са неутрализиращи и индивидът, който ги притежава, съответно е в по-малък риск да се зарази или да предаде заразата. " може ли да ми докажеш, че ваксинирания има неутрализиращи антитела? Погледнете как сте се оплели в лъжи. Как не ви е срам!!!!
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. . . защо хората се притесняват от ваксините, при положение, че вече няколко милиарда дози са направени. . . и допълвам и няколко десетки хора станаха изведнъж милионери и някои милиардери! При това за 6 - 9 месеца! По голямо преместване на капитали не е имало досега! Избирайте правилно - Възраждане без коментар!
54
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодаря Ви доц. Гломб, абсолютно добре ми разяснихте безмислеността на ваксинирането срешу ковид, смятан въз основа на така добре направения от вас анализ, да НЕ се ваксинирам
53
1
 
10
 
! Отговори
Pernik преди 2 години
До Програмист ...чакаме те на плошадО у Перник да ти дадем децата...!!!
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, ето затова децата няма да ходят на училище. Защото допускате "ваксинирани" заразоносители безпрепятствено да влизат в училищата, без тест, без нищо.
51
15
 
5
 
! Отговори
Мичмана преди 2 години
Госпожа професорката да не се хаби да дава обяснения,Ганяя разбира само от тояга.Тук на тази територия живее диво племе което няма нищо общо с предците си които са се зовали Българи,сегашната популация ппримати разбира само от първични стимули!
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не я знам тази каква е, но говори пълни глупости, Израелските учени са установили, че 3 от 5-те вида антитела спомагащи за неутрализирането на вируса са активни мин. 8 месеца след преболедуване. Също така в Израел, зелен сертификат получават и преболедували ваксинирани с една доза 6 месеца по-късно ако нямат високи нива на антитела т.е.те не препоръчват боденето с 2 пъти при преболедували. Тази информация може да се намери на сайта на МЗ на Израел.
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Кунчев?
48
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пари продадохте и децата ни! Нали видяхме колко ниско паднахте и как се карат за бонусите. По върховете разпределяте по - големи суми! ***!
47
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А у нас защо освобождавате "ваксинираните" от тестване? В Европа ги тестват, у нас - не? Нали все за пример ни ги давате.
46
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете децата на мира бе натегачи!!!!
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев как се дават интервюта със забодена тръба в гърлото .Ще трябва ли да си бучим четвъртата доза?
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестват ги защото и те разпространяват заразата. Ние защо не ги тестваме, питам?
43
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман вече от нагли лъжи! Живеем във Франция и децата ми не са ваксинирани и никога не са били тествани нито в къщи нито в училище!!!
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
доцент Тромб ли замества вече г-н 3-та 4-та и 5-та доза Кунчев? Странно ми е какво се е случило с горепосочения дето ревеше по 6 пъти на ден по телевизията да се затваряме и бодеме? Би било много лошо за бизнеса на Пфайзер ако нещо му е станало...
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тестове за наглост кога? Тия дето ни облъчват от всякъде ще цъфнат яко с едни тестове за наглост и тестове за корупция. Измислете такива тестове и тействайте себе си.