Кацаров: Партиите опитват да печелят гласове с антиваксърски мнения

"В тази ситуация и най-меките ограничения са причина за протест"
135
Кацаров: Партиите опитват да печелят гласове с антиваксърски мнения
Снимка: МЗ

Причините за ниските нива на ваксинация у нас са свързани с нашата история, религия, народопсихология, смята здравният министър Стойчо Кацаров.

От друга страна популистките правителства, които управляват страната ни през последните години, ни превърнаха в модел на корумпирана държава. Това е благоприятна среда за развитие на теории, които не са базирани на науката, посочи здравният министър на среща с с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон.

Д-р Кацаров и д-р Аммон обсъдиха епидемичната обстановка в страната, основните предизвикателства, пред които сме изправени в разгара на поредната вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас, съобщиха от МЗ.

Министърът уточни, че от 1 година сме в политическа криза, а от 6 месеца – в предизборна кампания. Партиите правят всичко възможно да спечелят повече гласове, като прокарват антиваксърски мнения. В тази ситуация е много трудно да се прилагат непопулярни мерки. Дори най-меките ограничения са причина за протест, обясни д-р Кацаров и посочи: "Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите страсти и битката за живот да вземе превес над битката за гласове на избирателите".

По време на срещата здравният министър припомни, че преди 2 седмици у нас е въведен „зеленият сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. По думите му през този период над 250 хил. души са се имунизирали с първа доза от ваксините срещу COVID-19. "Рязко се увеличи и броят на направените тестове. По този начин повече безсимптомни хора се изолират навреме, което  спомага за намаляване разпространението на COVID-19", посочи д-р Кацаров, цитиран от ведомството.

По думите му сегашната вълна е най-тежка в сравнение с предишните. Над 30% повече са заразените, но общата смъртност е по-ниска, броят на хоспитализираните е по-малък. Това се дължи на възможността за лечение в извънболнична помощ в т. нар. COVID зони. Също така още през лятото разработихме и Национален план за справяне с пандемията, изтъкна той.

Д-р Аммон от своя страна посочи, че не само България е с ниски нива на ваксинация. Вирусът мутира и затова тази вълна е по-опасна. Трябва да въвеждате мерки, които да са адаптирани към страната Ви. Много важно е до хората да стигат съобщения, на които те да вярват. В повечето държави лекарите са хората, на които най-много се има доверие, каза още той. Д-р Кацаров обясни, че е създаден Обществен съвет по ваксинация с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Двамата обсъдиха и връщането на учениците в училище. „Малко са ваксинираните ученици в България на възраст между 12 и 18 г. В общините с висока заболяемост децата не ходят на училище. Надяваме се тази седмица в клас да върнем най-малките ученици от първи до четвърти клас, като децата ще бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи тестове. Учителите и персоналът, които нямат „зелен сертификат“, също ще се тестват. Целта е и учениците, и учителите да се върнат в безопасна училищна среда“, подчерта здравният министър.

И д-р Аммон, и д-р Кацаров са категорични, че разумът трябва да надделее над страха, а хората трябва да осъзнаят, че справянето с пандемията зависи от усилията на всеки един от нас. Д-р Аммон разговаря и с експерти от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да е пресилено да се каже, че Кацаров е пионер в антиваксърството в България, поне за това му благодаря, ясно, е че някой началник му казва какво да прави.
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво може да се очаква от кадър на реформаторите преименувани в Да България освен да лъже и да се нагажда.#ДемократичнаБългария, как така пък един от вас, така наречените ,,демократи" ,,десни", не се появи от не-комунистическа фамилия?Или само фамилиите с тежко комунистическо минало са помазани да раждат демократически водачи?!
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напишете в YouTube "Мошеника Кацаров преди да стане министър (09.04.2021 г.)" и му гледайте сеира.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната чиновничка доприпкала да се информира що още не сме се надупчили до козерката и да натиска пик льов ци кат Кацата, дето от страх козируват и изпълняват. Та очаквам да края на седмицата нови висина на про сто тии му
28
0
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Помня....и ще те разчекна .Каруцаров.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започва голямото плюнчене. И който не е болен, и той ще се разболее. Безхаберниците сътвориха голямо недоразумение.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров направи кариера като антивакър пък сега кой ми *** в гащите
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго бръщолевеше, когато искаше да яхнат протеста миналата година с началника му Радев.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров е дрът комунист,като такъв за четри месеца съсипа всичко каквото беше останало за съсипване.Оставка,съд,затвор.
23
0
 
26
 
! Отговори
Досущ като Чорапа преди 2 години
Не е хубаво да плюеш там откъдето си ял, Кацаров беше заклет антиваксър.
22
1
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Майката ти дяйба ...ШТЕ ТЕ СТИГНЕ ПРЕДИЗВЕСТЕНАТА СМЪРТ!
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз мулю да е получил просветление в масонската ложа изодзадзе
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали помним какви ги говореше преди да станеш министър, фурнаджийска лопато?
19
0
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Колко трябва да си безочлив да обвиниш в нещо някого,когато ти сам си бил в първите редици на антиваксърите.Ако Кацаров е забравил,то ние много добре помним изявите му в "телевизията" на чалгаря и как правеше на пух и прах предприеманите противоепидимични мерки.Как да вярваш на такава фурнаджийска лопата?!Да оставим настрани професионалната му непригодност за заемания пост и липса на каквито и да било управленски умения.
18
3
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Не може да си свободно мислещ и да гласуваш за зависими от рублата другари!!!!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев е написал книга за първия ковид през 2002-2004 г. Които на ковид вади нож от ковид умира.
16
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички свободно мислещи граждани гласувайте за Възраждане, за да не пилеем антиваксърски вот! Само така ще заявим ясна позиция против насилствената ваксинация, и фашиста Кацаров ще трябва да отговаря за действията си! Пред Бога със сигурност ще трябва да отговаря някой ден, нека да го накараме сега да отговаря и пред нас!
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че ти как стана министър, бе? Пу.як нещастен!
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как си обяснявате факта, че при 25% ваксинирани и почти още толкова преболедували (официално и неофициално) ... има, толкова много жертви и болни? Това ли се нарича "справяне" с тази криза...?
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактите са ПП ГЕРБ и Генерал Бойко Борисов, както и многогодишните му коалиционни партньори от Да България и ДПС категорично остават първите политически сили, а Генерал Бойко Борисов продължава да бъде най-обичаният български политически лидер. Непобедимата сплав от демократичните и социално ангажирани политики на г-н Борисов, се доказа, като перфектно работещ механизъм, който категорично защитава интересите на народа български!