Тестването в училище - докато заболеваемостта не падне под 250 на 100 хил.

Министрите на здравеопазването и на образованието регламентираха процеса
Обновена: 8 ное 2021 22:09 | 8 ное 2021 20:26, Веселина Йорданова
149
Тестването в училище - докато заболеваемостта не падне под 250 на 100 хил.
Снимка: БГНЕС

Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издадоха заповед, която регламентира подробно процеса на тестване в училищата. С нея те правят задължителни за изпълнение Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които са актуализирани съобразно новата обстановка, съобщиха от МОН.
 
Според новите насоки присъственият учебен процес ще изисква изследване на учениците с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19, докато 14-дневната обща заболяемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години - и ако имат документ за ваксинация.

Изследването се извършва в училището, с изключение на учениците със специални образователни потребности, които се тестват вкъщи. В случаите когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.
 
Изследването на учениците се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора (педагогически, непедагогически персонал, медицинско лице и/или доброволци). Доброволци могат да бъдат родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

В документа са подробно разписани четири задължителни протокола за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 66% достоверност на закупените тестове и то само в активната фаза на заболяването столицата ще удари неприсъстващата в плана им черна зона до две седмици
21
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитайте само да ми тествате детето, ще ви одрежа ръцете. Готов съм да ви излежа. Ще ви смачкам БОК...ЛУЦИ!!!!!!
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък предлагам тия от 5ти до 12ти клас да ги тестват 2 пъти седмично за дрога.. Доста положителни ще има, повече от тези за Ковид
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Кацаров и Денков явно процеса за тестване им изглежда, като клипче от Тик-Ток, въпреки ясните инструкции на производителя на тестовете. 57% достоверност и от 15~20 минути за отчитане на резултата след поставянето на течността върх плочката, без да е включено времето за събиране на проби, почистване на биологичен ***, дезинфекция и проветрение.
18
0
 
36
 
! Отговори
Не преди 2 години
по врат, а по шия...Не съсед, а комшия....Нищо ново не казват, а леко технично клонят към "ваксиниране".....просто го казват по заобиколен начин....С разпоредбите отвън бройките няма да паднат....В момента ситуацията по света е крайно напрегната, защото съпротивата и недоволството на хората прогресивно нарастват....И репресиите също....Планът се провали и се праваят неистови опити, да се спаси реализицията му...
17
3
 
32
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Само слабохарактерен *** родител би подложил децата си на тест.. Като гледам такива *** ги има по улиците маскирани с *** и стъклен поглед на бот..
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврогейския съюз и техните слуги правят милиарди ,то ковид,то ваксини ,тестове и лекарства и принуждават държавите да ги купуват ,вероятно никой мигрант че ги избомби )
15
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези принизиха дългогодишни педагози до нивото на лаборантки и хигиенистки.Само се чудя, ами ако не беше пандемия от КОВИД 19, ами от ДИЗЕНТЕРИЯ, какво ли ще ги карат да изследват?
14
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите нямат необходимия капацитет за да могат да преценят какъв вид обучение да се прилага по време на пандемия...
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които печелят от пандемията понатрупаха капит и не искат да пускат кокала.
12
2
 
15
 
! Отговори
Мисирка преди 2 години
На тя заболеваемостта и смъртността вече мина 2500 на 1000, вие новини не гледате ли?
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През изминалите седмици броят на инфекциите нарасна най-много в категорията деца под 14 години: този брой се увеличи с 48% процента. Те ще ги събират в затворени помещения за тестване. Интересно защо на пунктовете за тестване пред моловете влизат по един и дезинфекцират след всеки, вместо да ги пускат на групи и да ги тестват вътре?
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 Така ще стигнем по-бърз стаден мунитет.
9
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започва голямото плюнчене. И който не е болен, и той ще се разболее. Безхаберниците сътвориха голямо недоразумение.
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е като река от мед и масло за лабораториите и производителите на тези тестове.
7
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се разболеят учителите и отсъстват по 2-3 седмици ( не дай си боже някой да почине), ще ви питам пак. Образователен процес, та дрънка ( замествания от родители, психолози, ресурсни учители до откат). Явно предпочитате накъсан образователен процес - тоест, учениците да не учат материала си, а просто да са на училище, на занималня. Ама нали всички са компетентни.... Нарушеното общуване с връстниците и дългите часове пред компютъра са малкото зло, повярвайте ми.
6
3
 
25
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Айде сега ново 20 - досега надувахме бройките, че да оправдаем сертификатите. Сега трябва да ги снижим, че да се измъкнем от фиаското с тестовете за деца.
5
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е тоя непедагогически персонал и/или доброволци?? Всякакви случайни хора ли ще се моткат около децата ни сега?
4
4
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Абе много глупости пишеш.
3
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А хубавите сертификатчета за свобода кога ще паднат. Или те са завинаги и само третата четвъртата петата доза ще ги подържа валидни.