Тестването в училище - докато заболеваемостта не падне под 250 на 100 хил.

Министрите на здравеопазването и на образованието регламентираха процеса
Обновена: 8 ное 2021 22:09 | 8 ное 2021 20:26, Веселина Йорданова
149
Тестването в училище - докато заболеваемостта не падне под 250 на 100 хил.
Снимка: БГНЕС

Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издадоха заповед, която регламентира подробно процеса на тестване в училищата. С нея те правят задължителни за изпълнение Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които са актуализирани съобразно новата обстановка, съобщиха от МОН.
 
Според новите насоки присъственият учебен процес ще изисква изследване на учениците с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19, докато 14-дневната обща заболяемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години - и ако имат документ за ваксинация.

Изследването се извършва в училището, с изключение на учениците със специални образователни потребности, които се тестват вкъщи. В случаите когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.
 
Изследването на учениците се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора (педагогически, непедагогически персонал, медицинско лице и/или доброволци). Доброволци могат да бъдат родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

В документа са подробно разписани четири задължителни протокола за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
24
 
! Отговори
Бедните дечица преди 2 години
Тия ще изтезават децата с тестове до смърт. Нямам думи просто. Господин президент за това ли ви избрахме, маски горихме вярвахме ви а вие ни предадохте (
41
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми нема пандемия е като не искате тестове дръжте си ги вкъщи онлайн и не мъцайте Що мене да ме заразяват?
40
31
 
2
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Видях кадри от Австрия как там ваксинират. Васкинират в автобуси. Влизаш в автобуса и там те ваксинират и излизаш от автобуса. Прозорци навсякъде, всичко се вижда. Лекаря и да иска не може да симулира ваксиниране. Нулев шанс за корупция. При нас в България ваксинирането става във фургони или кабинети. Нищо не се вижда отвън. Лекаря ако реши за ден може да нпарави хилядарки ако изсипва ваксината вместо да я слага. Дори едно ваксиниране не можем да направим прозрачно, без корупционни условия.
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами нали идеята е да не се допускат деца с Covid, а пък ще ги събират всички в една стая
38
1
 
23
 
! Отговори
Петър Танчев преди 2 години
Епохата на дистанционното обучение. Едва ли скоро стъкмистиците ще смъкнат заразените под 250 на 100 000. Големите болници са хванали с едната си ръка обикновените българи за чатала, а с другата ръка здраво държат седем цифрения грант от Бигфарма.
37
1
 
25
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Загубиха "Изборите" още сега.
36
1
 
35
 
! Отговори
Майка преди 2 години
Ако сега не се обединим като хора, родители, ще предадем децата си. Здравни тестове не се правят в училище! Не се правят на здрави деца! Там се учи!!! Което държавата в момента отказва - образование за децата. Опитват се и като родители да ни разделят. И само ако сме разделени, ще провят каквото им скимне върху нашите деца.
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пред мола във фургоните за тестване пускат само по един човек и дезинфекцират след всеки, отделно са оборудвани и с пречиствател на въздуха, а лаборантите са със скафандри направо, опаковани от главата до петите. А те решили да тестват по 25-28 деца наведнъж в затворено пространство без адекватни защитни средства.
34
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно трето място по смъртност в света им се струва недостатъчно, решили са да покорят върха.
33
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като ходя в лабораторията за тест понеже пътувам често и ни го изискват от работата лаборанта е облечен, като космонавт, освен това чистотата е на 100% дезинфекция, влизаме по един и т.н. Не виждам как си го представят това тестване по училищата и то от учителки. За хигиената да не говорим, една жена на преклонна възраст забърсва с един моп и кофа вода цял етаж тип казарма.Големо учене ще падне.
32
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не допускайте да припарят до децата! Да си тестват министерските заТници.
31
1
 
14
 
! Отговори
До аз преди 2 години
По-вероятното е да дава фалшиво отрицателни резултати, даже и производителят го е описал подробно в листа с инструкции.
30
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БГмамите не искат ли уелкъм дринк за отрочетата си?
29
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутрин рано, всеки понеделник и четвъртък, целия МС да дава пример как става! Всички дружно да плюят в ефир и министър Денков да им събира контейнерчета...
28
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изберете Борисов и ще им даде да разберат на тези, които ви налагат сертификатите.
27
0
 
34
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Тест извън лабораторна среда, прилаган от забележете учители. Ще дава много грешно позитивни резултати да се подразбира "заболеваемостта" само ще се увеличава... Следваща фаза ще да се ваксинират децата..
26
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия вече има смъртни случаи на ваксинирани деца, също и увреждания. Чета им коментарите под публикация по темата - същите като нас, съшите въпроси си задават, също се чудят какъв е тоя геноцид и кога ще свърши...
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да ти тестват дето трябва съгласие от родителя. Но както твърдят че 96 процента са го дали, това означава че децата се връщат в клас. Поне за София така казаха.
24
0
 
34
 
! Отговори
Юджийн Рак преди 2 години
Да очаквам ли, че тази "заболеваемост" няма да падне докато цъфнат минзухарите?
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще се препаратизират всички ушеви,сеещи зараза денонощно. Сто процента,от стохилядната банда. Който не иска,в гората и на полето се търсят работници,с подобен интелект и умения.