Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"

Подобна мярка няма никъде по света, обяви той
10 ное 2021 14:38, Нели Христова
193
Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"
Снимка: БГНЕС

"Прибързано е решението за признаване на антитела за зелен сертификат. Никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат". Това обясни пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.

"Има препоръка на СЗО, че решението за това трябва да се вземе от местните експерти, т.е. не е общовалидна мярка, защото не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция. Това е теоретично невъзможно, тъй като тази защита зависи от състоянието на имунната система на конкретния човек, от състоянието на организма му в същото време, от придружаващи заболявания, от фактори на околната среда,от начина му на хранене", допълни Петрунов.

Той подчерта, че е приета от СЗО една арбитражна единица BAU, която да даде ориентация, че, ако имаме 10 пъти повече от нормата, да се смятаме за защитени, но това не е научно доказано:

"Решението за зелен сертификат при антитела е популистко, което ще доведе до разпространяване на инфекцията. Това няма да ни помогне да се борим срещу вируса. Трябваше да се наблегне на това да се имунизират хората. В цял свят зеленият сертификат има само три елемента - ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест".

По думите на акад. Петрунов най-тревожни в България са високата смъртност и големият брой болни в интензивните отделения:

"От тези хора 10-12% най-много биха останали живи, трябва да имаме това предвид".

Според него това, че има лекари и учители, които не желаят да се ваксинират, води до колебания у хората при вземането на решение да се ваксинират срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
25
 
! Отговори
Баста преди 2 години
Стига с тоя ковид ,бе ! Сега ли открихте , че не сте вечни !
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ще ми е интересно, дали хората, които вярват, че ни крадат ДНК-то ще си извадят зелен сертификат чрез тест за наличието на антитела
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тия пари за антитела ще си взема една каса бира. Това в кръга на шегата.
14
32
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Професоре на народ, който си мисли, че като си смени накладките сам пред блока е автопроизводител, не можеш да обясниш :) Остави ги сами да се чистят :)
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, да питаме вируса най-добре! Чете ли сертификати или се бори с антитела :)
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В списъците на разгласените доносници на тоталитарните служби се появи и акад. Богдан Петрунов...
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех сега да имах една малка градска лаборатория, като Мангъров. Хиляди тестове за амтитела щяха да излизат дневно.
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек не може да се признае за здрав, ако ние от лекарското съсловие не сме го излекували ... П.С. Така стана с тоя Ковид, че е проблем да си здрав :)
9
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След "мек локдаун" меренето на антитела е поредната българска измишльотина, която е напълно излишна.
8
2
 
32
 
! Отговори
Професор преди 2 години
"В цял свят зеленият сертификат има само три елемента - ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест" Интересно хората с 10 пъти повече антитела срещу ковид19 какви са? Може би да преболедували, или академика измисли нова медицина! Антителата са имуния отговор срещу вируса, дали било по естествен или по изкуствен път въведен в тялото на човек!
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дългогодишен агент на ДС е и акад. Богдан Петрунов
6
1
 
21
 
! Отговори
петолевка преди 2 години
този е от петолевките - за 5 лева ще продаде и майка си. Как да му вярвам?
5
3
 
10
 
! Отговори
Хоясан преди 2 години
До АнонименВярно ги вадят потните комунисти изтупани от праха... сякви баби, дърти лелки и "светила на науката" трябва да си седят там, в панелките забутани и да не се обаждат, защото заради тяхното поколение сме на този хал.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петрунов, ти си човек от миналото. Много разбираш от наука, на не разбираш от бизнес. Сега лабораториите ще въртят яко пачки от тия дето ще си дирят антителата.
3
2
 
21
 
! Отговори
Проф.Тазобедрев преди 2 години
Ама Петрунка, сертификата отпада от понеделник!
2
28
 
6
 
! Отговори
Бay преди 2 години
"Според него това, че има лекари и учители, които не желаят да се ваксинират, води до колебания у хората при вземането на решение да се ваксинират срещу Covid-19." загубените лекари, който отказаха прецакаха всичко. По света повечето се ваксинират...
1
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите услиено вадят от формалдехида и нафталина всевъзможни академици, доктори, доценти, генералисимуси и всякакви "специалисти" и "експерти", за които никой никога не е чувал. Мантрата е една - ваксинирайте се, естествен имунитет не съществува. Ок, верваме ви.