Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"

Подобна мярка няма никъде по света, обяви той
10 ное 2021 14:38, Нели Христова
193
Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"
Снимка: БГНЕС

"Прибързано е решението за признаване на антитела за зелен сертификат. Никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат". Това обясни пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.

"Има препоръка на СЗО, че решението за това трябва да се вземе от местните експерти, т.е. не е общовалидна мярка, защото не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция. Това е теоретично невъзможно, тъй като тази защита зависи от състоянието на имунната система на конкретния човек, от състоянието на организма му в същото време, от придружаващи заболявания, от фактори на околната среда,от начина му на хранене", допълни Петрунов.

Той подчерта, че е приета от СЗО една арбитражна единица BAU, която да даде ориентация, че, ако имаме 10 пъти повече от нормата, да се смятаме за защитени, но това не е научно доказано:

"Решението за зелен сертификат при антитела е популистко, което ще доведе до разпространяване на инфекцията. Това няма да ни помогне да се борим срещу вируса. Трябваше да се наблегне на това да се имунизират хората. В цял свят зеленият сертификат има само три елемента - ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест".

По думите на акад. Петрунов най-тревожни в България са високата смъртност и големият брой болни в интензивните отделения:

"От тези хора 10-12% най-много биха останали живи, трябва да имаме това предвид".

Според него това, че има лекари и учители, които не желаят да се ваксинират, води до колебания у хората при вземането на решение да се ваксинират срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една колежка от фирмата в която работя онзи ден умря на 42 години няколко месеца след поставена ваксина без да е имала Ковид!
36
1
 
3
 
! Отговори
Акадимик преди 2 години
До въпроси към академикБих отговорил, но ти всъщност не задаваш въпрос и не желаеш да знаеш отговора. Ти искаш да кажеш "Не съм съгласен, не вярвам", но обличаш протеста си във въпрос, за да не изглеждаш твърдоглав фанатичен ***.
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много "капацитети" и много умрели по болниците от вируса ... Има нещо много сбъркано в тази държава за да е така...
34
1
 
26
 
! Отговори
у преди 2 години
Къде е оня Кунчев, че нещо ми се губи напоследък?
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя, за да заслужи да го правят академик, за колко колеги и приятели е донесъл за виц или за упадъчна западна музика?
32
1
 
25
 
! Отговори
пупулист преди 2 години
Много учени, много чудо! Всеки със своя теория. На майуни направите хората! В крайна сметка: Имат ли преболедувалите имунитет или не???
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До въпроси към академик: Официалната версия е, че ваXините създават различни по тип антитела, които "гарантирано" пазели, докато естественият имунитет не създавал такива... Ще си запазя личното мнение.
30
2
 
36
 
! Отговори
въпроси към академик преди 2 години
Този казва, че не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция и че тази защита зависи от много фактори при всеки човек. => Тогава защо ваксинираните ги приемат за защитени на общо основание, а преболедувалите - не? И защо ваксинираните не трябва да се тестват за антитела, а преболедувалите трябва през 3 месеца?
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
академика, измисли лекарство, нали си академик? за какво ти е тая титла, за украса ли?
28
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искрено желя на Кунчев да е жив и здрав, но твърде дълго се мълчи за състоянието му! Ясно е, че оня, дето съобщи за смъртта му, не е много със всичкия си, но пък чак "категорично" да се отхвърля твърдението въз основа на текстово съобщение от телефона на Кунчев... Нещо става и не е удобно да гръмне преди изборите
27
1
 
22
 
! Отговори
era преди 2 години
а а ваксината в такъв случай може да докаже, че след поставянето и човек има достатъчно количство "произведени" антитела. Май зора е да се набодем, пък който отцелее, отцелее
26
2
 
8
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
Господ, трябва да прибере онези, които не са негови и тровят човечеството с корумпираните си тези. Не ви е срам!
25
11
 
1
 
! Отговори
д-р Мънгарсон преди 2 години
***= Г А Н Я!
24
9
 
6
 
! Отговори
д-р Мънгарсон преди 2 години
Като чета коменарите на ***, тука пишат само шматкии, които са със симптоми на вируса
23
1
 
16
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Професорите, акадечиците и простите доценти да се разберат по въпроса, да се обединят, за да са единни в мненията си. В протиевн случай ще станат като политиците. Един говори, едно, друг друго, а правят съвсем различно. Ще станат и те за смях имам предвид. А и нещо друго, с данните за заболели, ваксинирали, умрели, излекувани и други, просто не постигат нищо, освен да паникьосват хората. Да си заврът статистиките за тях в болниците. Какво ме интересува мен това, че лекарите не могат да лекуват.
22
2
 
16
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Хора помогнете ми! Имам пеннис ама се усещам като жена. Ако се ваксинирам дали ще има ефект и да ми пораснат гърди?!?
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната схема - искат да ни откраднат антителата!
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общо взето е безмислено, така или иначе от сертификата няма смисъл. За последната 10-дневна разходка из страната все едно някой някъде ми е искал сертификат. Правя резервация за заведение - "Много се извиняваме, но знаете, че трябва да сте със сертификати. Ние, разбира се, няма да гледаме, но си носете за всеки случай" Обичам тая страна.
19
7
 
5
 
! Отговори
до Браво преди 2 години
То на Ганяя така му е по-добре, шото ше наследи хапартамент :)
18
24
 
3
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Бабите и дядовците ни умират, вие с епраите на доктори тука...срам ме е , че съм българин, най-прокисналия народ