Ограниченията паднаха, но COVID остана: Оптимизмът в Европа намалява

Дания отново обмисля да върне мерките
10 ное 2021 21:52, Нели Христова
222
Ограниченията паднаха, но COVID остана: Оптимизмът в Европа намалява
Снимка: БГНЕС

Преди два месеца нещата в Дания вървяха добре. Всички останали вътрешни ограничения срещу разпространението на коронавирус бяха отменени, тъй като правителството обяви, че COVID-19 вече не е "болест, която е критична заплаха за обществото".

Заради успешното разпространение на ваксините, датчаните по същество се върнаха към ежедневието преди пандемията. Те посещаваха нощни клубове и ресторанти, без да показват "зелен сертификат", използваха обществен транспорт, без да се налага да носят маска и излизаха с големи компании от приятели, без да има ограничения.

Оптимизмът от средата на септември беше краткотраен.

Дания, подобно на много страни в Европа, сега обмисля дали да възстанови ограниченията, тъй като континентът се бори с вълната от случаи на COVID-19, които тласнаха региона обратно в епицентъра на пандемията.

Големи части от Европа се борят да преодолеят скокове в заразените, причинени от варианта "Делта", на фона на облекчаването на ограниченията и забавянето на внедряването на ваксини в някои страни, като СЗО предупреждава, че половин милион европейци могат да умрат от COVID-19 в потенциално опустошителна зима.

В рамките на няколко месеца състоянието на Европа се промени драстично. До края на лятото много страни премахнаха строгите ограничения, след като нации, особено в западната част на блока, започнаха масова имунизация и случаите намаляха.

Сега, когато други части на света се отварят отново, Европа може отново да бъде изправена пред зима на подновени репресии.

Повторни ограничения

В понеделник датското правителство предложи повторно въвеждане на цифров "корона пропуск" - използван като доказателство за ваксинация или отрицателен тест за COVID-19 - за влизане в барове и ресторанти, тъй като страната е изправена пред трета вълна от инфекции, предаде Ройтерс.

Мярката ще подлежи на одобрение от парламента. А това идва на фона на постоянно нарастващи случаи - от малко над 200 ежедневни инфекции в средата на септември до около 2300 през последните дни.

Дания не е сама. Австрия тази седмица забрани на неваксинираните хора да посещават ресторанти и хотели на фона на рязкото увеличение на случаите. А Исландия отново въведе носенето на маски и правилата за социално дистанциране след нарастване на случаите.

Заболеваемостта в Германия чупи рекорди на дневна база. Във вторник страната регистрира най-високия си седемдневен процент на заразяване от началото на пандемията  -  213,7 случая на 100 000 души, според Института по инфекциозни болести Робърт Кох в страната (RKI).

В някои източни германски провинции, като Саксония и Тюрингия, процентът на нови случаи е повече от два пъти по-голям, над 400.

А във вторник френският президент Еманюел Макрон трябваше да се обърне към нацията на фона на скока на случаите - първата му голяма телевизионна реч от юли, когато обяви задължителни ваксинации за всички здравни работници.

Обединеното кралство също се бори с упорита поредица от нови инфекции, месеци след като честванията на "Деня на свободата" в края на юли отбелязаха премахването на почти всички ограничения. Но за разлика от европейските си съседи, Обединеното кралство не планира скоро да възстановява ограниченията, включително задължителното носене на маски.

Имунизацията продължава

Увеличението на случаите в Дания идва след успешно въвеждане на ваксина, като 88,3% от пълнолетното й население е напълно ваксинирано, според Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC).

В понеделник министърът на здравеопазването Магнус Хойнике се опита да постави богатството на Дания в по-широкия контекст на продължаващата битка на Европа с COVID-19.

"Няколко европейски държави сега са в средата на своята четвърта вълна от коронавируса", каза Хойнике по време на телевизионен брифинг, предаде Ройтерс. "В Дания се насочваме към нашата трета вълна."

Европейският съюз като цяло е световен лидер по ваксинации, като 75% от възрастните са напълно ваксинирани, според ECDC.

Но внедряването е изключително неравномерно в целия блок; от източната страна Румъния и България са напълно ваксинирани съответно само 40% и 27% от възрастните си.

Сега страните все повече насочват вниманието си към бустерни ваксини в опит да спрат разпространението на вируса през зимните месеци и перспективата за непопулярни ограничения през коледния период.

Германия и Австрия предложиха бустерни ваксини за всички шест месеца след получаването на втората им ваксина. Франция започна да прилага бустерни ваксини на своите граждани над 65-годишна възраст, тези с основни здравословни проблеми и лицата, които се грижат за тях. Междувременно Обединеното кралство вече е приложило повече от 10 милиона трети дози, написа в Twitter премиерът Борис Джонсън тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
7
 
! Отговори
Countrymeters преди 2 години
Досега за днес починали 276 ,от началото на годината 90181 . Колко от тях са починали от старост ,просто времето име минало , инсулти ,инфаркти ,хронични заболявания ,грип ,от недоглеждане и грешки ? Помислете !
66
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средна класа ще се развива само в Русия, после Китай, а след десетилетия и в САЩ. На запад няма да има средна класа, всички ще бъдат бедни.А в България ще бъде както в Сомалия, хората ще се радват ако има какво да ядат.
65
6
 
8
 
! Отговори
в част от Европа преди 2 години
Напротив, оптимизма в Европа расте. В Русия, която заема 50% от Европа въпреки кризата на запад и негативите кото понасят от сриването на западната система, нещата се развиват добре. Русия, (която благодарение на санкциите и заместването на вноса постигна самодостатъчност в продоволствената сигурност и изнася всичко - газ, торове, зърно и месо) е доволни от всички сценарии. Русия е осигурена с изобилие от ресурси В Русия дъвчат сандвичи, усмихват се и махат с ръка на Запада.
64
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
А ВЧЕРА ЕДИН ОТ ЦРУ ПРЕДЛОЖИ НА УБИТАТА КНЯЖНА АНАСТАСIЯ РОМАНОВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДИНАСТИЯТА ЗАЕДНО С НЯКАКВИ ЧЕРНИ ПОР.. НО АКТЬОРИ. КАК МИСЛИТЕ, ДАЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ ИМАТ СТРАХ ОТ БОГА? NOT SO SURE.
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белорусия е съвършено изолирана и под жестоки санкции наложени от ЕС. В Белорусия няма локдаун и зелени сертификати. В Белорусия няма увеличение на цените на тока, отоплението и на хранителните продукти.
62
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 68"ДНЕСКА ПУТИН И ЛУКАШЕНКО ПУСНАХА БЕЖАНЦИ, ВЪОРЪЖЕНИ С НОЖИЦИ ЗА ТЕЛ, ДА МИНАТ ПРЕЗ ЕВРОПЕЙСКАТА ГРАНИЦА" - браво на Путин и Лукашенко. Жалко, че Меркел не е там да ги приема, както през 2015та, без граничен контрол и проверка на документи. А ни си пий ха'пчетата, че нещо нервен ми се виждаш.
61
3
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
РУСКАТА ГЛУ.. ПОСТ ПАК НАДДЕЛЯ И РУСНАЦИТЕ П А К ВЗЕХА ДА МИ ЛЕПЯТ МИНУСИ. ЕМИ, АМАН ОТ ПРО.. СТО.. ТИЯ, ДЕТО ИМА ЕДНА ДУМА.GUTE NACHT! :) AGAIN. :)
60
3
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
За да се оправим трябва да се каже ясно: в Брюксел седят некадърни психопати без нищо човешко в тях. Когато това се проумее и почне да се действа в съответстве с този факт, нещата ще почнат да се оправят.
59
6
 
25
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
ТРета-четвърта доза за има няма по-малко от една календарна година какво ви говори!?Много са ефикасни ваксините хахахахха!А дано да са били физиологичен разтвор и всичко да е постановка за много мангизи,че не ми се мисли какви отрови са вкарали в телата на милиони хора
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът на запад се управлява от банковите картели. И те знаеха - ако някъде има проблем, трябва да напечатаме пари, да раздадем кредити и всичко се оправя, производството и потреблението се стимулира, тези новонапечатани пари се превръщат в реален продукт на производството. Сега обаче този механизъм вече не работи - Путин го каза на икономическия форум Валдай. Колкото и пари да печатат, това не води до увеличение на производството. Затова ще има локдаун и ваксинации всеки 6 месец, 3 месеца, всяка седмица.
57
4
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Добре, това показва ли ясно, че ваксините не работят или аз нещо се обърках?Щото да си ваксиниран за мен, както и за науката междувпрочем означава да съм предпазен от болестта.. Или пак се обърках?
56
5
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
ТАКА ЧЕ, СПАСЕНИЕТО Е:1.ХИГИЕНА2.ДА СПРЕШ ДА ПЛЮСКАШ И ПИЕШ ДО ПРИПАДЪК3.ВАКСИНАЦИЯ4.НАЛЯГАНЕ НА ПАР.. ЦА.. ЛА5.СУТРИН И ВЕЧЕР - "ОТЧЕ НАШ" ЗА СПАСЕНИЕ ОТ ГРЕХОВЕТЕИ ПАК ЩЕ СИ ГОВОРИМ СЛЕД 100 ГОДИНКИ. :) КАТО В ПРИКАЗКАТА ЗА СПЯЩАТА КРАСАВИЦА. :) GUTE NACHT!
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, ти си в грешка. Ресурсите са в Русия, а не в Китай. Русия е най-богатата страна на ресурси в света. Китай вече се задъхва от недостиг на ресурси, иска от Русия газ, уска въглища, иска метали. Китай намали производството на магнезий и износа, което може да доведе до спиране на автомобилната индустрия в Европа през 2022г.
54
3
 
8
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 65 и 66, отговорих ти къде са в коментара си по-долу. Отиди в някой пенсионерски клуб да обясниш на 70-80 годишни как да си увеличат продължителността на живота, да видим дали ще посмееш да си отвориш устата или ще си гледаш обувките от срам. Тук не си интересен, за твое съжаление, хората във форума не бедстваме, лежим си и си цъкаме по телефоните. С такова жлъчно поведение нито ще подтикнеш някой да се ваксинира, нито ще събереш повече от три лайка, първия от които си го слагаш сам. ;}
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АНОНИМЕН 59 Тунбергчето рече на форума в Давос, че иска 500 милиона максимум, както преди 500 години.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, Путин и Лукашенко са задължени да пазат границите на ЕС от мигранти.
51
4
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
ДНЕСКА ПУТИН И ЛУКАШЕНКО ПУСНАХА БЕЖАНЦИ, ВЪОРЪЖЕНИ С НОЖИЦИ ЗА ТЕЛ, ДА МИНАТ ПРЕЗ ЕВРОПЕЙСКАТА ГРАНИЦА. ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ТОВА ЩЕ ВИ ОКРИЛИ ПАК ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП. НО ДА ВИ ОТКРЕХНА ПАК - ВСЕКИ, ГЛАСУВАЛ ЗА РЕЗИДЕНТА, ЩЕ УМРЕ ОТ КОВИД ДО 2 ГОДИНИ. BELIEVE IT OR NOT. ЗАЩОТО ВИРУСЧЕТО НАДУШВА ПОД.. ЛИ.. ТЕ... МИС.. КИ.. НИ. НА БЪЛГАРСКИ - МР.. Ъ.. С.. НИ.. ЦИ. НАДУШВА ГИ ПО НИВАТА НА ДОПАМИНА В ОГРАНИЧЕНИТЕ ИМ МОЗЪЧЕТА. BELIEVE IT OR NOT.
50
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50 грешиш. Ресурсите са в Китай. Тези в русия които все още не са китайски ще бъдат до 4-5г. Забрави руския и залягай да учиш китайски.
49
2
 
7
 
! Отговори
До анонимен преди 2 години
''По новите стандарти, ако сега тръгнат да правят нова ваксина до началото на пролетта ще е готова и изпитана.'' Ами, до пролетта, ей сега януари вече ще е готова и ''безопасна'',
48
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не става дума за ваксини, нито за здравето на хората. Средната класа която създаде западната капиталистическа система е повече от половината население, и тази класа повече няма да я има. Единствения възможен начин да се контролира населението тогава е тотална диктатура. Те дори сега вече не могат да контролират разпадащите се останки от средната класа, което се видя на срещата пародия на G-20. Какви пазари, какъв маркетинг, какъв Илон Мъск, няма средна класа, на кого ще продаваш.