Ограниченията паднаха, но COVID остана: Оптимизмът в Европа намалява

Дания отново обмисля да върне мерките
10 ное 2021 21:52, Нели Христова
222
Ограниченията паднаха, но COVID остана: Оптимизмът в Европа намалява
Снимка: БГНЕС

Преди два месеца нещата в Дания вървяха добре. Всички останали вътрешни ограничения срещу разпространението на коронавирус бяха отменени, тъй като правителството обяви, че COVID-19 вече не е "болест, която е критична заплаха за обществото".

Заради успешното разпространение на ваксините, датчаните по същество се върнаха към ежедневието преди пандемията. Те посещаваха нощни клубове и ресторанти, без да показват "зелен сертификат", използваха обществен транспорт, без да се налага да носят маска и излизаха с големи компании от приятели, без да има ограничения.

Оптимизмът от средата на септември беше краткотраен.

Дания, подобно на много страни в Европа, сега обмисля дали да възстанови ограниченията, тъй като континентът се бори с вълната от случаи на COVID-19, които тласнаха региона обратно в епицентъра на пандемията.

Големи части от Европа се борят да преодолеят скокове в заразените, причинени от варианта "Делта", на фона на облекчаването на ограниченията и забавянето на внедряването на ваксини в някои страни, като СЗО предупреждава, че половин милион европейци могат да умрат от COVID-19 в потенциално опустошителна зима.

В рамките на няколко месеца състоянието на Европа се промени драстично. До края на лятото много страни премахнаха строгите ограничения, след като нации, особено в западната част на блока, започнаха масова имунизация и случаите намаляха.

Сега, когато други части на света се отварят отново, Европа може отново да бъде изправена пред зима на подновени репресии.

Повторни ограничения

В понеделник датското правителство предложи повторно въвеждане на цифров "корона пропуск" - използван като доказателство за ваксинация или отрицателен тест за COVID-19 - за влизане в барове и ресторанти, тъй като страната е изправена пред трета вълна от инфекции, предаде Ройтерс.

Мярката ще подлежи на одобрение от парламента. А това идва на фона на постоянно нарастващи случаи - от малко над 200 ежедневни инфекции в средата на септември до около 2300 през последните дни.

Дания не е сама. Австрия тази седмица забрани на неваксинираните хора да посещават ресторанти и хотели на фона на рязкото увеличение на случаите. А Исландия отново въведе носенето на маски и правилата за социално дистанциране след нарастване на случаите.

Заболеваемостта в Германия чупи рекорди на дневна база. Във вторник страната регистрира най-високия си седемдневен процент на заразяване от началото на пандемията  -  213,7 случая на 100 000 души, според Института по инфекциозни болести Робърт Кох в страната (RKI).

В някои източни германски провинции, като Саксония и Тюрингия, процентът на нови случаи е повече от два пъти по-голям, над 400.

А във вторник френският президент Еманюел Макрон трябваше да се обърне към нацията на фона на скока на случаите - първата му голяма телевизионна реч от юли, когато обяви задължителни ваксинации за всички здравни работници.

Обединеното кралство също се бори с упорита поредица от нови инфекции, месеци след като честванията на "Деня на свободата" в края на юли отбелязаха премахването на почти всички ограничения. Но за разлика от европейските си съседи, Обединеното кралство не планира скоро да възстановява ограниченията, включително задължителното носене на маски.

Имунизацията продължава

Увеличението на случаите в Дания идва след успешно въвеждане на ваксина, като 88,3% от пълнолетното й население е напълно ваксинирано, според Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC).

В понеделник министърът на здравеопазването Магнус Хойнике се опита да постави богатството на Дания в по-широкия контекст на продължаващата битка на Европа с COVID-19.

"Няколко европейски държави сега са в средата на своята четвърта вълна от коронавируса", каза Хойнике по време на телевизионен брифинг, предаде Ройтерс. "В Дания се насочваме към нашата трета вълна."

Европейският съюз като цяло е световен лидер по ваксинации, като 75% от възрастните са напълно ваксинирани, според ECDC.

Но внедряването е изключително неравномерно в целия блок; от източната страна Румъния и България са напълно ваксинирани съответно само 40% и 27% от възрастните си.

Сега страните все повече насочват вниманието си към бустерни ваксини в опит да спрат разпространението на вируса през зимните месеци и перспективата за непопулярни ограничения през коледния период.

Германия и Австрия предложиха бустерни ваксини за всички шест месеца след получаването на втората им ваксина. Франция започна да прилага бустерни ваксини на своите граждани над 65-годишна възраст, тези с основни здравословни проблеми и лицата, които се грижат за тях. Междувременно Обединеното кралство вече е приложило повече от 10 милиона трети дози, написа в Twitter премиерът Борис Джонсън тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие в БГ *** тогава,ние в другите държави на Европа продължаваме да живеем след ваксинацията добре//////
86
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А уж тия възпитани и умни европейци се бяха справили а ние аборигените се давехме в собствената си глупост и неверие!
85
7
 
14
 
! Отговори
Опичайте си акъла! преди 2 години
Който има акъл вече се подготвя за излизане от матрицата за постоянно. Другите ще чакат на "държавата" да ги "спасява". "Страшния" ковид ще ви се стори като детска игра в сравнение с това което са ни подготвили за следващите 5-10 години.
84
8
 
8
 
! Отговори
ВАКСИНДЖИЕВ преди 2 години
До КУНЧЕВ - За кого питаш, за тия 80-90 годишни антиваксъри със сърдечни заболявания ли? В болниците ги натъпкаха с антибиотици и ги довършиха! По стар обичай! Всичко е ковид! Приятно изкарване на Бахамите, честно си изкара паричките като си продаде сънародниците!
83
5
 
14
 
! Отговори
Точно обратното е преди 2 години
Вируса отдавна го няма но ограниченията "мерките" останаха! И вероятно ще си останат за постоянно и даже ще измислят още много нови неща да ви мачкат, да рушат икономиката и да съсипват живота на младите хора. Всичко в името на новия жендърски зелен комунизъм.
82
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белгия при ваксинирани почти 90% от възрстното население - починали 70 души от ковид - сравнимо с България където са ваксинирани пъти по малко. Защо така ваксинираните умират от вируса?
81
3
 
15
 
! Отговори
До108 преди 2 години
Недей забравя,че днес ние имаме освен официално обявените тестове още 37000 хиляди направени на дечицата и Ооо изненада само ШЕСТ БРОЯ позитивни!
80
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Дания обаче почиталите преди ваксините и след ваксините са същия брой? Защо ваксините не помагат и не намаляват смъртните случаи, ами ваксинираните умират от вируса както неваксинираните, а броят на новозаразените расте? Защо ваксините нямат ефект?
79
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По някаква причина ковид-сектантите не могат да мислят и да анализират информация. Дания имала двама починали вчера - ами Дания и през 2020г има двама починали на същата дата? Просто отвори данните и погледни, че същия месец преди година е същото положение, дори всъщност малко по-добро.
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 104 - "явно е необходимо 2-3 пъти. После 1х годишно" - ама слагай си грипни ваксини колкото пъти искаш, но защо не оставяш на мира останалите? Защо моят имунитет, който се оправи без ваксина, не е достатъчен за да ме оставят да си живея живота и да не се пазя от грип като че е космическа чума?
77
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Дания обаче имат вчера 2 починали. Така че ваксинацията те пази от тежко протичане и смърт. Те тестват масово и откриват случаи. Но сега са предимно учениците и децата, които се заразяват.
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 104 В България и преди ,,вируса ,,умираха около 300 човека на ден .
75
2
 
15
 
! Отговори
ИЗДАВАМ ТАЙНАТА преди 2 години
СЗО предупреждава, че половин милион европейци могат да умрат от COVID-19 в потенциално опустошителна зима - което мислещите и четящите хора коментираха преди повече от година - нарича се Antibody dependent enhancement - но сега ще го наричаме "нови варианти на вируса"! Бизнесът е за милиарди!
74
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде не падат мерките и това е пълна заблуда. Лъжат ни, за да може да се ваксинираме и да си мислим, че ще сме свободни отново. Но на запад вече, както стан в Израел, за сертификат се изисква да имаш 3-та доза. Репресии и натиск. Ваксините не помагат, но трябва да си вземем всички дозички, явно има нещо зад това. Дания е с 85% ваксинирано население, но сега всички болни отново стигат до болниците и не го карат леко, представете си занчи. Май точно ваксинките разболяват.
73
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се колко силно заразен е вирусът. Вижда се как се срина здравната ни система . Искаме помощ от Европа. Всеки ден 1мират х 150-200 българи. Да живеем в безкраен локдаун не можем. Ваксшните ни дават вечен имунитет, но то е същото и с преболедуването. Ваксините поне те спасяват. Колко пъти можеш да си позволиш да го караш? Едва ли повече от два пъти. Защо да не се ваксинираш и реваксинираш? Понеже е нов вирус и никой няма имунитет, в началото явно е необходимо 2-3 пъти. После 1х годишно.
72
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извод от статията: Колкото по набодени толкова по- болни.
71
4
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Отдавна се чудят как да направят пандемия, така че да намалят световното население. В края на 20 век опитаха със СПИН. Не се получи. От началото на 21 век са много по-активни. През 2006 - луда крава - не стана. През 2010 - свински грип - не се получи. През 2012 - птичи грип - не стана. През 2014 - Ебола. Ахаа да се получи. Пак не стана, ограничи се само в Африка. А и измислиха лекарства за нея. Е най-сетне през 2020 успяха!
70
5
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Претендиращите да бъдат "световни господари" няма да ни оставят на мира. Те искат намаляване на човешката популация. Така ще се реши проблемът с недостига на храна, проблемът с многото въглероден двуокис, проблемът с глобалното замърсяване. Искат освободена от "плебса" планета.
69
5
 
22
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Прекрасна статия. По-голямо доказателство от фактите в нея, че тия 'ваксини' не помагат срещу ковид, а са предназначени за нещо друго- няма. Лъжите, че тия 'ваксини' могат успешно да заменят имунитета създаден по естествен път, за създаване на колективен имунитет- бяха разобличени. И не само в Дания където ваксинацията е 88.3%, но и в райони на Ирландия с 99.7% е ужас. Защо с локдауни се опълчиха на истинската доказана във времето наука? Ваксините вкарват кратковременно антитела и толкова!
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно преди това събитие 201, първата половина на 10.2019г. усетих как помазанието(Светият Дух) напуска земята.За, това събитие разбрах след 6месеца.Усетих, рязко и мощтно, драматично смущение в духовния климат. Като никога до сега!