100 лв. на учител, ако помага за тестването на учениците

Средствата ще бъдат платени за ноември и декември
21
100 лв. на учител, ако помага за тестването на учениците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По 100 лева за ноември и декември 2021 г. ще получат учителите и непедагогическите специалисти, които изследват учениците за COVID-19 два пъти в седмицата, за да осигурят присъствено обучение в безопасна среда. Това се договориха Министерството на образованието и науката, работодателските и синдикалните организации в системата на средното образование. Днес бяха положени последните подписи под анекс към колективния трудов договор (КТД), който регламентира допълнителното плащане до края на тази година, съобщи пресцентърът на МОН.

Със същия документ се увеличава с 20 дни размерът на основния платен годишен отпуск за непедагогическите специалисти в детските градини и училищата. Това се прави заради дългите периоди на неприсъствено обучение при висока обща заболяемост или при локално епидемично огнище, през които обслужващият персонал в училищата е в принудителна отпуска. Част от нея досега беше неплатена.

Непедагогическите специалисти получават още два дни допълнителен платен отпуск, ако се имунизират срещу COVID-19. Те могат да ги ползват по свое желание след поставяне на първата и/или на втората доза от ваксината.

Учителите, които се ваксинират, имат допълнителни два дни платен отпуск още от лятото. За педагогическия персонал те бяха регламентирани с анекс към КТД от 9 август т.г., припомнят от МОН.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Допълнителна отпуска 2 дена за ваксинираните,да си почиват от ваксинирането,неваксинираните изглежда нямат нужда от тези два дена,защото са по-добре!Разделението продължава!
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много опак народ в този форум има. Злобни и алчни сте всички вие дето недоволствате от хората, които освен че образоват, възпитават и се грижат за чуждите деца.
17
1
 
21
 
! Отговори
Ядосан преди 2 години
Срам, голям срам. Докъде докарахте българския учител. Има учители и "учители". Не вярвам, че първите биха се съгласили. Работата на учителя е да учи децата преди всичко,а не да се замесва в измислени тестове.
16
2
 
12
 
! Отговори
Няма угодия преди 2 години
Защо са ви трън в очите българските учители?Защо когато се дават пари на други професии никой дума не обелва!!!А това, че са длъжни да правят учителите и това което не им е работа, всички реват.
15
1
 
20
 
! Отговори
Ей, много злоба преди 2 години
На учителят му плащат да преподава, не да тества. Това му е длъжностната характеристика, за това е учил. По тази логика, какво и струва на една медицинска сестра да преподава френски примерно? За 100 лева на месец? Както не очаквам от учителят да тества, така и не очаквам от медицинският персонал да преподава немски или математика. Също не очаквам от шофьорът да ми направи уеб сайт или от счетоводителят да програмира.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да са алчни? Изпълняват непривична за професията си дейност, за първа линия някои получават хилядарки. Учителите направиха най-разумното и безопасно за всички предложение - всеки родител да тества вкъщи детето си, но родителите си нямат доверие...
13
17
 
5
 
! Отговори
Хрантутници преди 2 години
Това трябва да е задължение на учителите което да се покрива от текущата му заплата.
12
5
 
14
 
! Отговори
Помага за пари преди 2 години
Утре може например, да помогна но закъсал човек на пътя и кво, да му поискам 100 лева за помощта ли? Нали децата ще разберат, особено по-големите ще знаят, че ако ще помагаш, трябва да е за пари.
11
2
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Ееееее, за чистачката има допълнителен чувал тоалетна хАртия!
10
9
 
12
 
! Отговори
Глупава държава преди 2 години
. На шофьора на линейка не може да даде пари за това, че трябва пръв да е на място, на първа линия и т.н. А на някой си дето взима 1300лв+ ще му хвърля по 100лв за това, че съблюдава как дете плюе в пликче. Трябва да се срамуваме от тези некадърници фигуранти които раздават нашите пари!!!!!!!!!
9
2
 
8
 
! Отговори
ах маймунки мръсниии преди 2 години
За 100-тарка ще помагаааат!
8
5
 
11
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Като са съгласни за стотачка на месец да бършат лиги. Това е нивото на бг даскалите
7
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алчността им е безгранична. Не им стига голямата заплата и парите изкарани от частни уроци, та още искат. Безсрамници. "Учител"ама в кавички.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест под 5лв на ден.Та те за 1литър фреш не стигат.
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега пък от алчност даскалята ще се изпозаразят доедин!Някога ще свърши ли таз лудост беее?2 години вече ни направиха на май муни!
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а на чистачката дет помага на децата да се избършат след голяма нужда в тоалетната няма ли да дадат нещо отгоре?
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
китайската настинка излезе добър бизнес!
2
3
 
14
 
! Отговори
А чи яко преди 2 години
А доброволния труд на родителите? Нещо странни сметки стават тук - на всичкото отгоре дано скоро паднем под 500 на 100 000 - за да не се налага и тестването.
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а кой ще следи за туй? учителите могат да си пишат че са помогнали на 100 ученика за деня