Вреди след ваксинация: Носят ли медиците съдебна отговорност?

В Германия лекари са обект на атаки от страна на различни хора
12 ное 2021 14:51, Петя Славова
125
Вреди след ваксинация: Носят ли медиците съдебна отговорност?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекари в Германия започнаха да получават писмени "Уведомления за съдебна отговорност". В тях се твърди, че медиците могат да отговарят по съдебен ред за нанесени вреди от ваксините. Какво се крие зад тази акция?

От няколко месеца вече лекари, които ваксинират срещу COVID-19, са обект на атаки от страна на различни хора, отричащи пандемията, както и от антиваксъри. Освен заплахи, хули и доноси вече се използва и друг похват: на лекарите се разпращат "експертни оценки", в които се съобщава, че медиците носели съдебна отговорност за евентуално нанесени вреди от ваксината.

Организацията "Медици и учени за здраве, свобода и демокрация" (MWGFD) също е изготвила писмо, което разпраща на лекари и ръководители на здравни служби, училища и общини в Германия. Документът, който не е подписан лично, е озаглавен "Уведомление за лична съдебна отговорност", пише "Дойче Веле".

Дори самото заглавие звучи абсурдно, защото само определени държавни служби и здравни каси имат право да издават подобни уведомления, при това само за дължими данъчни или социални плащания. Във въпросния памфлет четем по-нататък и следното: "С настоящето писмо Ви напомняме, че носите лична отговорност за вреди, ако поставяте на Вашите пациенти някоя от генно базираните ваксини срещу COVID-19".

Източник на информацията не е посочен, което не изненадва, като се има предвид това, че съдебната отговорност е строго регламентирана законодателно: във втората поправка на Закона за защитата от инфекции се казва ясно, че при всички здравословни вреди, причинени от ваксиниране срещу коронавируса, може да се предявява иск за обезщетение. Мярката е общовалидна за цяла Германия. В такъв случай държавата е длъжна да плати лечението на засегнатия, а също така и пенсия, ако това се окаже необходимо.

Това обаче не означава, че лекарите не носят никаква отговорност: ако например сгрешат дозата от ваксината, объркат я с друга, или не преценят правилно рисковете, свързани с предходни заболявания, те носят отговорност за това – както впрочем и при всяко друго лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаш морал, значи имаш морал и спазваш някакви принципи, другите са колеги на др. Менгеле, изпълняващ заповеди от нацистите.
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за Германия как седят нещата,ама ми се струва,че при нас съвсем скоро ще им се търси нещо доста по сериозно от съдебна отговорност!
22
3
 
32
 
! Отговори
Свобода !! преди 2 години
Не на маркирането !! Не на сертификатите и поробването ни..! НЕ на дигиталният концлагер !
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от новините, които няма да намерите тук - Канада сключи договор за доставка на факсини до 2024! Запретвайте ръкави и чакайте поредната доза!
20
0
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Не съм съгласна. Който има съвест сам си казва, че е нямало какво да направи и се е ваксинирал.
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че политиците и лекарите следват заповеди не ги оправдава, те и нацистите в Нюрнберг също са се оправдавали с това, че били следвал заповеди.
18
0
 
26
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Относно детските ваксини никой не носи отговорност. Набиват ги и ако има странични ефекти можеш да информираш писмено РЗИ. Просто една статистика и изменения в организма на детето доживотно!
17
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А моралната отговорност.... забравих, че лекарите нямате морали и единствено вярвате в зеления цвят... на парите.
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "След като и ЕМА не могат да установят категорична такава." - Айде бе? Точно ЕМА тия дни докладваха над 5000 доказани смъртни случаи свързани с факсинацията!
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка година ново грипче, все нататък - Китай, всяка година противогрипни ваксини, ама не се продават. Е, спипаха го грипчето най-после. Няма даже починали от друго, няма вече лекарски грешки. Застрахователите имат нов продукт - застраховка КОВИД. СЗО и то реклама прави на когото реши и така. Забравих политиците - известно е че в страх се управлява по-лесно. Медиите пък са с политиците. Всички се правят на гламави.
14
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия вече ги карат да слагат 3тата игла. Който не иска е антиваксър и плоскоземец и не може да работи! Бодене до гроб!
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички, които следват заповедите на глобалстите са виновни: политици, учени, лекари, журналисти и други подобни.
12
3
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Лекарите и производителите НЕ носят отговорност за тези ваксини.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4--- Също трябва да е минала всички фази за безопастнос, което в случая не е така.
10
1
 
16
 
! Отговори
Кюнчев преди 2 години
Тази статия на дойче зеле не би ме успокоила и не би ми дала душевен мир, ако бях главен здравен инспектор на бантустанска територия.
9
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накой трябва да понесе отговорност за насилствената ваксинация. Оказасе, че не само не те пазят, но и ти намаляват имунната система.
8
2
 
19
 
! Отговори
майтап! преди 2 години
Виновни са политиците, а не медиците!
7
1
 
7
 
! Отговори
От Депесето преди 2 години
Казвам се Пишлемеее Сали и питам коя е моята ваксина и коя е моята родина?
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой ще установи, че има връзка между ваксинацията и състоянието на пациента? След като и ЕМА не могат да установят категорична такава.
5
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са медиците създали отровата че да носят те отговорност!!