Лекар: Само 5-15% прекарват COVID-19 тежко

Съпътстващите патологии усложняват клиничната картина
14 ное 2021 08:25, Анисия Иванова
36
Лекар: Само 5-15% прекарват COVID-19 тежко
Снимка: БГНЕС

За щастие, само 5-15% прекарват това заболяване тежко, смята лекарят-терапевт Сергей Черемушкин.

По думите му протичането на COVID-19 инфекцията има свои собствени характеристики за всеки пациент, но могат да бъдат идентифицирани общи фактори, които влияят върху тежестта на заболяването.

Съпътстващите патологии допълнително усложняват клиничната картина, обяснява лекарят.

Още по темата

„Всяка съпътстваща патология, заболяване, особено хипертония, захарен диабет, исхемична болест на сърцето, патология на кръвта, онкологични състояния утежняват хода на заболяването, увеличавайки рисковете от неблагоприятни състояния“, добавя той.

Лекарят посочи и други фактори, от които зависи хода на заболяването, пише БГНЕС.

"Това е вирулентността, тоест опасността и агресивността на настоящия щам на вируса, характеристиките на имунния отговор на конкретен индивид, вирусният товар, тоест дозата на вируса, която получаваме. За съжаление се сблъскваме със случаи, когато млади хора без рискови фактори развиват тежко увреждане на белите дробове с развитие на респираторен дистрес синдром (дихателна недостатъчност, характеризираща се с бързо начало на широк възпалителен процес в белите дробове - бел.ред.)", - предупреди Сергей Черемушкин.

Лекарите напомнят, че ваксинацията остава най-надеждният начин за защита от коронавирус днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Диана Говориш пълни глупости! Много хора, които не знаеха що е грип си отидоха. И те съвсем не бяха старци.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина всеки изкарва вируса различно. Например от моите познати има трима починали - на 70, на 68 и на 56 години. Един на 38 години го изкара тежко миналата година, но без да влиза в болница и още не се е оправил за една година, доста хора на всякаква възраст го изкараха по-леко.
26
1
 
8
 
! Отговори
До Фин преди 2 години
Преди да раздаваш съвети, кажи кога за последно си боледувал и от колко години не си вдигал температура?Гените определят дали ще караш вирус тежко или не. Ям месо или риба всеки ден и не съм вдигала температура вече 35 г. Не страдам от наднормено тегло, не пуша, не пия и нямам високо кръвно.Не ям агнешко и свинско, но телешко и птичи меса - да.
25
8
 
5
 
! Отговори
Нъц преди 2 години
Само от един вид ваксинирани има починали от онези, които са си платили за сертификат, а ваксината е изсипана в мивката, а те са доста.
24
3
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Ще починат или ще останат с трайни последствия само хора с неандерталски гени, а у нас те са много. Вирусът е насочен срещу тях.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15% е страшно висок процент.Ако няма ваксиниранини няма ограничения ,това означава че.ще имаме поне по 2 роднини тежко болни и поне един починал.Зависи колкоюроднини имаме.Но аз съм избрал средно 12.Е в България има и семейства с по 12 човека де.Но да приемем минималното число ,че е по-оптимистично.Аз лично.щях да бъда щаслив ако нямаше ограничения,за да може Българина да се убеди сам.Защото друг начин за убеждение на Българин няма.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦЕКО не прочете ли колко са 15 % от Българите.Това са 1 милион и 150 хиляди човека.Ето за това са претъпкани болниците.Ако няюа ограничителни мерки,много вероятно да стане национална катастрофа.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15 % са 1 милион и 150 хиляди.Печатна грешка.
20
6
 
4
 
! Отговори
Цеко преди 2 години
И защо тогава болниците са претъпкани и умират толкова много хора?И ваксинирани и не ваксинирани....
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям диапазон е 5 до 15 %.5 % от Българите са 350 хиляди ,а 15% са 1 милион и 15 хиляди човека.Представете си 1 милион човека и се замислете ако тези хора се разболеят едновремено,колко ли ще оцелеят.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само един човек от познатите ми е ваксиниран. Изкара го с хрема но пък зарази останалите които не са ваксинирани. И те го изкараха по същия начин. Все пак са млади хора. Болните и възрастните да се ваксинират и смъртността ще спадне. Но това че си ваксиниран не означава че пазиш останалите защото също заразяваш другите макар и да го караш по леко.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам един на 65 го изкара като настинка друг на 55 е интубиран в болницата във Варна. Повечето от моите познати на възраст 30-45 го изкараха с хрема, болки в гърлото у дома.
16
6
 
5
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До Американ В животинските ферми ваксинацията е 100%, има един бразилски град и там също са 100%. Ваксинацията е м***ймунска работа....виж Китай, Индия и т.н Колкото си по невеж толкова повече ползваш фармата. Американците са нарко зависими от бигфарма...пълна катастрофа сте.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли да го ръгна на писателката беламишкина тук във хубавите и устенца ааа
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5% от старците воже! Но 5% от цялото общество, категорично не. Не знам как е на запад и от къде черпи данните този доктор, но у нас е под 1% от обществото. Карат го тежко предимно възрастни хора с много хронични болести. Но имам позната баба на 90 г, която го изкара като настинка. Така, че тоя да не ми цитира как го карат оядените англичани или американци, а да види че у нас е под 1%. Крайно време е тоя цирк да свършва.
13
3
 
8
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 години
рядко се случва лекар да не разбира от медицина, но в България всичко е възможно...
12
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И заради тия 5% ще смажете останалите 95%. Лекарите не си ли знаят кои са им рисковите пациенти та така са се юрнали да бодат всичко дето мърда? Да гипсираме цялото общество, че 5% като си счупят крак много трудно им зараствало! Ненормалници! Долу сертификата. Долу ваксинационния назизъм.
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На неваксинирани дъртаци да не се дават пенсиите и болниците ще фалират без ковид пациенти!
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фъ Бъ Ръ подгони журналисти, показващи истината... Project Veritas
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз май съм ковидясан. Детето го докара. Започна много леко с гъдел в гърлото после гъдела премина в силна болка и хрема. Лека треска. Вече е четвърти ден и съм добре само с хрема. Болката и треската изчезнаха. В 1-я и 2-рия ден ми се спеше постоянно.